Samliv

Må man rette folks talefejl?

Du kan se Spørg Charlie på TV 2 PLAY

Det er naturligt at fejle, og det samme gør sig gældende, når vi taler, men er det okay at rette, når andre ikke kan formulere sig på korrekt dansk?

Det spørgsmål bliver taget op i Spørg Charlie, da en tidligere folkeskolelærer er i tvivl.

- Jeg bemærker ofte, når folk siger noget forkert, men jeg tør ikke rette på nogen af skræk for at blive opfattet som irriterende, lyder det fra den tidligere folkeskolelærer.

- Nu ved jeg godt, at ting kan siges på mange måder. Tonen kan være mere eller mindre elskværdig, mere eller mindre humoristisk, men det smerter mig, at jeg må bide ting i mig, når det nu er helt oplagt, at sådan hedder det ikke.

Han skriver, at det for eksempel er folk, der siger ’det behøves jeg ikke’ i stedet for det korrekte ’det behøver jeg ikke', eller når andre siger ’bidler’ i stedet for ’billeder’.

Den tidligere skolelærer spørger til, om det er i orden at rette sådan nogle sprogfejl.

Det svarer denne uges panel i Spørg Charlie - TV 2-korrespondent Ulla Terkelsen, tv-vært Cecilie Frøkjær, USA-korrespondent Jesper Steinmetz og komiker Lars Hjortshøj - på.

- Det er altså ret irriterende, når folk retter hele tiden. Det kan afbryde en god historie, men jeg synes, at han skal gøre det med folk, som han kender, siger Ulla Terkelsen.

Men det er Lars Hjortshøj lidt uenig med hende i.

- Altså, hvis man ved bedre, så har man vel pligt til at korrigere udtalen. Har man ikke det, spørger Lars Hjortshøj.

Langt hen ad vejen er Jesper Steinmetz enig med de andre i, at man skal passe på med, hvem man retter, men i nogle tilfælde har man en pligt til at hjælpe til.

- Nogle gange kan ’hans’ og ’sin’ simpelthen være meningsforstyrrende, og der synes jeg, at man har en pligt til at gøre opmærksom på det.

Hør, hvad panelet mener, øverst i artiklen

Ny sæson af 'Spørg Charlie'

Onsdag d. 19. august tages der hul på en ny sæson af 'Spørg Charlie'.

Blandt sæsonens kendte gæster i panelet er:

Simi Jan, Cecilie Frøkjær, Peter Lund Madsen, Lars Hjortshøj, Pernille Højmark, Niels Hausgaard, Jacob Haugaard, Ulla Terkelsen, Jesper Steinmetz, Huxi Bach og Preben Kristensen.

Michael Meyerheim er vært.

Se 'Spørg Charlie' på TV 2 Play