Samliv

Guide: Gør dit barn til en lille optimist

Din opdragelse spiller en afgørende rolle for, hvorvidt dit barn bliver optimist eller ej. Magasinet Mor løfter her sløret for, hvordan du får du et barn, der altid betragter glasset som halvt fuldt. 

Vi kender dem alle sammen. De mennesker, der altid kan se det positive i enhver situation, og som altid har en tro på sig selv og på fremtiden. Optimister kalder vi dem.

De går ikke bare rundt og ser lidt lysere på tilværelsen – de lever også længere, er mindre stressede, har nemmere ved at få job og bliver mindre syge. Der er derfor al mulig grund til at ønske dig et glad barn, som også altid vælger at fokusere på det positive fremfor det negative.

Søvn: Få baby til at sove på 15 minutter. Læs mere på Mama.dk

Og er du der ikke allerede, er det første skridt selv at begynde at betragte glasset som halvt fuldt i stedet for halvt tomt. Dit barns optimistpotentiale er nemlig først og fremmest afhængig af, hvordan du selv tackler livet, siger Nadia Holmgren, som er familiecoach.

- Øv dig i at se på livets lyse sider. Tænk på fem gode ting, der skete i løbet af dagen og gjorde dig glad, når du lægger hovedet på puden om aftenen, og øv dig i at værdsætte det du har, siger hun.

For dernæst også at præge dine børn med et positivt livssyn er der især to elementer, du skal fokusere på, nemlig nærvær og positive forklaringer.

Din øjenfarve bestemmer dine smerter under fødslen. Læs mere på mama.dk

- Først og fremmest handler det om, at vi er nærværende for vores børn, og at vi prioriterer tid sammen med dem hver dag, hvor vi er til stede, lytter og spørger. Børn, der får nærvær, udvikler selvværd og tillid til sig selv, fordi de føler, at de har betydning. Det er det bedste fundament, du kan give dine børn, for al god udvikling vokser fra nærværende forældre, siger Nadia Holmgren.

Positive forklaringer

Vil du gerne opdrage en sprudlende, glad lille optimist, behøver du dog ikke vente længe efter fødslen med at gå i gang med opgaven. Allerede fra din baby er helt lille, kan du nemlig vise hende, at hun er vigtig, og at du er interesseret i hende.

- Prøv at gentage, hvad din baby gør. Hvis hun bevæger armen, så gør du det samme. På den måde mærker din baby, at du er nærværende og interesseret i hende. Det skaber helt naturligt en tryghed og en positiv forventning til, at andre interesserer sig for hende, siger Nadia Holmgren.

Når dit barn er blevet ældre og begynder at interagere socialt med andre mennesker, vil der helt naturligt opstå andre muligheder for at præge hende i en positiv retning. Her handler det først og fremmest om at vise hende vejen, når livet byder på små bump på vejen. Hvis hun for eksempel kommer grædende hjem og fortæller, at Jacob ikke ville lege, så er det dig, der skal forklare hende, hvad det egentlig betyder.

- Hvis Jacob ikke vil lege, behøver det jo ikke at betyde, at han ikke vil lege i morgen. Vend det konstruktivt og forslå, at de eksempelvis kan lege sammen dagen efter. Hjælp dit barn med at lave en legeaftale, så dit barn oplever, at det ikke er verdens ende at blive afvist.

Det betyder dog ikke, at du skal negligere dit barns negative oplevelse, for selvfølgelig er der problemer og udfordringer, og det skal børn også lære. Det væsentlige er, at du viser dine børn, at alt kan løses. På den måde lærer du dem at fokusere på løsningen frem for problemet, og det gør en stor forskel hele livet igennem, forklarer Nadia Holmgren.

Psykolog: Skældud skader – gør dette i stedet! Få gode råd på mama.dk

- Præsenter jævnligt dit barn for noget, der er en smule sværere, end det hun kan nu. Men aldrig for svært. Hjælp dit barn med at øve sig, så hun lykkes med projektet. På den måde vil dit barn opleve, at hun er i stand til at flytte sig fra et niveau til et andet. Samtidig bliver hun bekræftet i, at hun ved at øve sig, kan opnå sine ønsker. Det er et rigtig godt fundament for at udvikle glad og positiv tiltro til fremtiden.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på www.mama.dk