Samliv

Husker du 'forbyttede' Marcus? Nu har han fundet sin biologiske far

Se premieren på 'Hemmeligheder og løgne' onsdag kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY

I juli måned genlød de danske medier af historien om 19-årige Marcus Vestergaard Pedersen fra Randers, som er resultatet af en æg-forbytning på en fertilitetsklinik og dermed er vokset op hos en familie, han ikke er genetisk beslægtet med. Se videoklip øverst.

Gennem en stor del af sit liv er Marcus blevet udsat for mobning, fordi han med sit sorte hår og sin mørklødede hud slet ikke ligner sine forældre, som begge er blonde og lyse.

Først da Marcus var næsten 14 år gammel, fik han besked om, at hans mor, Marianne, ved en fejl var blevet gravid med et befrugtet æg fra en anden kvinde, og at Marcus derfor hverken deler arvemasse med sin mor eller far.

I virkeligheden er Marcus' genetiske mor en iransk kvinde, der i sin tid gennemgik en behandling på den samme fertilitetsklinik i Aarhus, og som har fået sine æg befrugtet af en anonym sæddonor. Men klinikken vil ikke oplyse, hvem hun er, og Marcus ved kun om moderen, at hun er tilrejst fra Iran, og at hendes søster for 20 år siden boede i Norge og tog til Danmark for at støtte søsteren under fertilitetsbehandlingen.

TV 2-program hjælper Marcus med at søge efter sine biologiske forældre

Første afsnit af TV 2s nye programserie 'Hemmeligheder og løgne', som har premiere onsdag aften kl. 20.00, følger Marcus Vestergaard Pedersen i sin søgen efter sine genetiske forældre. En søgen, der betyder rigtig meget for Marcus.

- Jeg søger bare et menneske, som jeg kan se mig selv i, og som jeg ved, at jeg er en del af. Det tror jeg er noget, som almindelige mennesker tager for givet, forklarer han i programmet om sin grundlæggende følelse af rodløshed.

Blandt andet er tv-holdet med, da Marcus tager til Norge for at finde søsteren til sin genetiske mor, som i dag er omkring 60 år gammel.

Sammen med sin ikke-génbeslægtede mor, Marianne, hænger Marcus plakater med efterlysning af den iranske kvinde op overalt i Oslo, og de medvirker desuden i et indslag på norsk morgen-tv, 'Go' sommer Norge'. Se hele indslaget i videoklippet nederst på siden.

DNA-analyse bringer Marcus på sporet af sin far

Undervejs i jagten på sit genetiske ophav får Marcus lavet en dna-analyse for at finde frem til, hvor i verden hans gener stammer fra.

Da hans biologiske far er anonym sæddonor, og Marcus ikke har andet at forholde sig til end et donornummer fra fertilitetsklinikken, har han ikke meget håb om at finde frem til faderen. Men via et firma, der råder over et verdensomspændende dna-register, lykkes det ham at få kortlagt sin genetiske profil. Se videoklip fra 'Hemmeligheder og løgne' nedenfor.

Analysen viser, som forventet, at Marcus' dna har et 38,9 procents match med mellemøstlige gener, hvilket skyldes hans iranske mor. Samtidig har han 56 procent europæisk oprindelse, hvoraf 24 procent er af britisk-irsk afstamning, men slet intet skandinavisk islæt.

Det vil sige, at Marcus - trods sit mellemøstlige udseende - først og fremmest har europæiske rødder. En oplysning, der viser sig at føre Marcus direkte på sporet af sin far.

Hvordan det helt nøjagtigt lykkes Marcus at finde frem til sin biologiske far, kan du se i aftenens premiere på 'Hemmeligheder og løgne', hvor det også afsløres, om Marcus' efterlysning af sin iranske mor giver resultat.

'Hemmeligheder og løgne' om Marcus-sagen sendes onsdag kl. 20.00 på TV 2, og følgende afsnit kan ses hver onsdag.

Umiddelbart efter premieren på første afsnit, kan man desuden se andet afsnit på TV 2 PLAY

'Hemmeligheder og løgne' søger nye medvirkende

Hvis du, ligesom Marcus, er vokset op i en familie, der gemmer på en hemmelighed, kan du nu tilmelde dig en ny sæson af 'Hemmeligheder og løgne'. Læs mere her.

Er du klar til at bryde tabuet i familien og søge svar og afklaring, samtidig med at du mødes med de familiemedlemmer, som du ikke tidligere har kendt, så vil vi meget gerne høre fra dig.