Samliv

Marcus forbyttet før fødslen: Klippede håret af efter grov mobning

Se premieren på 'Hemmeligheder og løgne' onsdag kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY

19-årige Marcus Vestergaard Pedersen fra Randers har ikke alene skullet leve med uvisheden om sin egen oprindelse, når han med sit mørke og sydlandske udseende faldt helt ved siden af i forhold til sin blonde og lyshudede familie.

Han har samtidig været udsat for både fysisk og psykisk mobning gennem hele sin folkeskoletid.

- Lige fra 0. klasse blev jeg mobbet, fordi jeg var den eneste, der havde en anderledes hudfarve i klassen. Men efterhånden som jeg blev ældre, og folk kunne lægge to og to sammen, gik mobberierne ud på, at min mor og far ikke kunne være mine biologiske forældre. Folk sagde, at min mor var en luder, eller at hun var blevet voldtaget, og at ingen elskede mig, fortæller Marcus til TV 2 og fortsætter.

- Det var svært for mig ikke at kende sandheden, for jeg vidste jo ikke, hvad jeg skulle svare. Så mobberierne blev bare værre og værre. Det var så slemt, at jeg i perioder var oppe at slås på daglig basis, og jeg havde ingen venner gennem hele skoletiden, siger Marcus med henvisning til, at han i det meste af sin opvækst ikke kendte til sine forældres hemmelighed om, at han blev forbyttet allerede før fødslen på grund af en fejl på fertilitetsklinikken.

På et tidspunkt var mobberierne så slemme, at Marcus klippede sit sorte hår af for at skjule, at han ikke lignede de andre børn i skolen. Se videoklip fra 'Hemmeligheder og løgne' øverst.

Fik først sandheden at vide som 14-årig

I første afsnit af dokumentarserien 'Hemmeligheder og løgne', som har premiere onsdag kl. 20.00 på TV 2, oprulles hele den usædvanlige historie om Marcus Vestergaard Pedersen, som er resultatet af en iransk kvindes æg, donorsæd og et dansk forældrepar fra Randers.

Selv om Marcus' ikke-genetiske forældre, Marianne og Henrik, havde en stærk formodning om, at der var sket en ægforbytning på fertilitetsklinikken i sin tid, undersøgte de ikke sagen til bunds af frygt for, at nogen ville tage Marcus fra dem.

Først da Marcus var tre år, fik Marianne i forbindelse med et besøg hos lægen taget en blodprøve på Marcus, der viste, at han umuligt kunne være biologisk beslægtet med hverken Marianne eller Henrik.

- Selv da vi havde fået bekræftet vores bange anelser, var vi stadig ikke sikre på, hvad der egentlig var sket. Så vi mente, det var bedst at skåne Marcus så længe som muligt. Vi fortalte ham først, at vi ikke var hans genetiske forældre, da han var næsten 14 år gammel, fortæller Marianne Sørensen til TV 2, og hun fortsætter.

- Måske skulle vi have sagt det noget før. En skolepsykolog, som Marcus gik hos i tredje klasse, mente, at han skulle have besked dengang som tiårig. Men vi var nok bare ikke parate til det, erkender hun.

Kunne ikke have ønsket en bedre familie

På trods af at Marcus således er vokset op i en "forkert" familie, som han ikke er genetisk beslægtet med, har han aldrig været i tvivl om, at han var højt elsket.

- Jeg kunne ikke have ønsket en bedre familie. De har altid støttet mig og været der for mig, når det var svært. Så mine problemer skyldes ikke dem, men udelukkende, at fertilitetsklinikken ikke erkendte den fejl, de begik dengang for 20 år siden. For det hele ville have været nemmere, hvis vi havde kendt sandheden, mener Marcus.

I de seneste fem år har Marcus Vestergaard Pedersen kæmpet en intensiv kamp for at finde frem til sine genetiske forældre, så han endelig at kan spejle sig i et andet menneske. Og mod alle odds lykkes det faktisk Marcus at finde sin biologiske far, som ellers var en anonym sæddonor. Se, hvordan det går for sig i aftenens tv-premiere på 'Hemmeligheder og løgne'.

'Hemmeligheder og løgne' om Marcus-sagen sendes onsdag kl. 20.00 på TV 2, og følgende afsnit kan ses hver onsdag.

Umiddelbart efter premieren på første afsnit, kan man desuden se andet afsnit på TV 2 PLAY

'Hemmeligheder og løgne' søger nye medvirkende

Hvis du, ligesom Marcus, er vokset op i en familie, der gemmer på en hemmelighed, kan du nu tilmelde dig en ny sæson af 'Hemmeligheder og løgne'. Læs mere her.

Er du klar til at bryde tabuet i familien og søge svar og afklaring, samtidig med at du mødes med de familiemedlemmer, som du ikke tidligere har kendt, så vil vi meget gerne høre fra dig.