Samliv

Unge danskere er mindre lykkelige end gennemsnittet

En ny amerikansk undersøgelse rykker ved den myte, der siger, at jo ældre du bliver, jo lykkeligere bliver du. For undersøgelsen viser, at den unge generation er lykkeligere end nogensinde før.

Det gælder dog ikke for de danske unge. Her lever myten nemlig i bedste velgående.

Danske unge mellem 18 og 24 er nemlig mindre lykkelige end den gennemsnitlige dansker. Det fortæller direktør i Institut for Lykkeforskning, Meik Wiking.

Faktisk er Danmark blandt de seks lande i EU, hvor unge mennesker er mindre lykkelige end den gennemsnitlige befolkning. Det viser en undersøgelse fra Eurofound.

Forventningspres

Søger man efter en forklaring på, hvor de danske unge er mindre lykkelige end den danske befolkning, har man hørt den før.

- Det kan skyldes, at ungdommen i større grad er pressede både af stress og det forventningspres, som de hiver ned over dem selv.

- Der er mange parametre, hvor de unge føler, at de skal præstere, siger Meik Wiking.

Det gælder især på de sociale medier.

- Der er især et pres på de sociale medier i forhold til fremstillingen af det perfekte liv. Man skal på en måde være sin egen PR-agent, der sørger for et ordentligt image udadtil.

Faktisk viser det sig, at sociale medier, som for eksempel Facebook, er med til at sænke vores lykkeniveau. Det viser en nylig måling blandt 1100 danskere.

- Alle vil gerne vise sine gode sider. Og det giver et lavere lykkeniveau, fordi alle andre også viser sine gode sider frem. Når man ser alle andres positive historier eller billeder, så sammenligner man sig selv med dem, siger Meik Wiking.

Stressede piger

Ser man på gruppen af unge mennesker, viser det sig, at det især er de unge piger, der er stressede. Andelen af unge piger med højt stressniveau er gået fra 22 til 33 procent siden år 2005.

- Det er en forøgelse på 50 procent. Stigningen blandt unge drenge er ikke lige så høj, siger Meik Wiking.

Antallet af unge med psykiske lidelser er også steget, ligesom flere unge har været i kontakt med en psykolog for at få hjælp.

- Det er helt klart noget, som hænger sammen med stressniveauet.

Få forklaringen på, hvad stress er, i videoen nedenfor. 

Ingen krise her

Umiddelbart skulle man tro, at unge i lande med høj arbejdsløshed ville være mindre lykkelige, end i Danmark. Men det gør sig langt fra gældende.

- Det er overraskende, at lande med høj arbejdsløshed blandt den unge befolkning ikke har et lavere lykkeniveau end gennemsnittet.

- Det kan skyldes, at det i de lande er normen, at mange af de unge er arbejdsløse. Og selv om arbejdsløshed er noget af det sværeste at håndtere i forhold til ens egen identitet og sociale liv, er unge arbejdsløse ikke udsat for stigmatisering.

I Danmark er det tværtimod et stigma at være arbejdsløs, da det ikke er gældende for flertallet.

- I lande som for eksempel Grækenland eller Spanien er det ikke et så stigmatiserende problem, at man ikke har et arbejde, for det har dine venner heller ikke, siger lykkeforskeren.

Hvor er lykken?

Generelt gælder det for Danmark, at vores lykkeniveau er faldet over de senere år. Vi er ikke længere de lykkeligste i verden, vi ligger kun på en 3. plads, ifølge FNs World Happiness Report, hvor Schweiz ligger nummer 1. 

- I Danmark har vi høje forventninger til livet. Vi er måske mindre materialistiske og har ikke et behov for den vilde karriere. Men i forhold til at have et indholdsrigt liv i forhold til familie og sundhed, så oplever vi et højt pres.

- Det er en ting at være presset på arbejdsmarkedet i det aktuelle økonomiske klima. En anden ting er det pres, som vi oplever på privatfronten.

- Vores førsteplads som verdens lykkeligste folkefærd varer ikke for evigt, siger Meik Wiking.

Unge lykkeligst i Litauen

Undersøgelsen fra Eurofound viser, at Litauen er det land blandt de 36 deltagerlande, hvor de unge er lykkeligst i forhold til den gennemsnitlige befolkning.

- Det skyldes højst sandsynligt, at den ældre generation har oplevet et systemskifte fra Sovjetunionen til deres nuværende demokrati.

- De unge i Litauen er vokset op i et samfund, hvor de er i stand til at se mulighederne og gribe dem, siger Meik Wiking.

Lykkeniveuaet blandt de unge i Litauen er 1,3 point højere, end den gennemsnitlige befolkning.

I marts sendte TV 2 dokumentaren 'De pressede danskere', hvor sygeplejersken Mo fortalte om det, hun troede skulle være det perfekte liv.

Se hele dokumentaren på TV 2 PLAY. 

Fakta om unges lykke

Undersøgelsen er lavet af Eurofound i 2012.

Den gennemsnitlige dansker har et lykkeniveau på 8,2.

Unge mellem 18 og 24 år er -0,2 mindre lykkelig end den gennemsnitlige dansker.

Ser man på tilfredshed med livet, ligger de unge 0,3 under den gennemsnitlige dansker.

De unge danskere er blandt de 6 lande, hvor de unge er mindre lykkelige end resten af befolkningen.

De mest lykkelige i Danmark er ældre over 64 år.

De danske unge er 9. lykkeligst i Europa.