Samliv

Klummeskribent er polyamorøs: Har haft 10 kærester på samme tid

- Jeg er sprunget ud som polyamorøs. Det betyder, at jeg trives bedst i kærlighedsforhold til mere end en kvinde samtidig – i fuld åbenhed. Men fri kærlighed kan føre til meget mere end flere kærester.

Sådan indleder ernæringsekspert Per Brændgaard sin klumme i Alt for damerne, hvor han skriver om at være polyamorøs. Han har lige nu fire hjerteveninder, som han kalder det – kvinder, han elsker både åndeligt og fysisk. Han har sågar været helt oppe på at have ti kvinder. Men som han mandag aften sagde i ’Aftenshowet’, så blev det lidt stressende, så nu er han nede på færre kvinder, som han alle anser som en slags kærester - det er ikke bare kvinder han har sex med.

Brug for eksponering

Ifølge sexolog Jakob Olrik er det positivt, at folk som Per Brændgaard står frem og skaber opmærksomhed på begrebet polyamorøsitet.

- Mange betragter polyamorøsitet som lidt finere end polygami, fordi de polyamorøse siger, at de også lægger følelser i. Men det betyder jo bare, at man fysisk godt kan lide at være sammen med andre og så lægger man lidt følelser i, siger sexolog Jakob Olrik og fortsætter:

- Den sidste undersøgelse, jeg har set, viser, at det kun er en procent af alle parforhold, der er åbne - vi organiserer os i romantiske forhold med en monogam tankegang. Om det er vejen frem, ved jeg ikke, men det er jo godt, er der er mennesker som Per Brændgaard, der springer ud og eksponerer, at der er en anden vej.

Sexolog: Udfordringen er sex

Netop det at vise en anden vej end den traditionelle, er også grunden til, at Per Brændgaard har skrevet klummen. Han vil sætte kærligheden fri. Han vil ikke diktere, hvad der er rigtigt og forkert.

- Sæt kærligheden fri og se, hvad der sker. Måske trives du bedst med én kæreste. Måske trives du bedst med flere. Eller slet ingen. Måske er det noget helt andet end kærester, du har brug for. Kærlige relationer kan organiseres på uendeligt mange forskellige måder, og de kan være i mange forskellige antal, skriver Per Brændgaard i klummen, der sprang ud som polyamorøs for et år siden efter en veninden præsenterede ham for begrebet.

Hvis du, mens du sidder og læser denne artikel, overvejer, om du mon er polyamorøs, skal du - ifølge sexolog Jakob Olrik - overveje, om du har lyst til sex med flere. 

- Mange har prøvet at være forelsket i to på en gang, men der, hvor udfordringen, er, når det handler om sex. Vi bruger sex som et vidnesbyrd på, at der kun er en, man elsker. Derfor er det, når sex er involveret, at jalousien opstår, siger Jakob Olrik og peger på, at de polyamorøse altså skal i kontakt med de følelser, der er forbundet med sex med flere.