Nanna er hjemmegående: - Det føles helt forkert at andre skal passe mine børn

Nanna Pretzmann og Julie Wennike har valgt at gå hjemme med deres børn. Her lister de alle fordele og ulemperne op ved deres valg.

Stadig flere forældre vælger at blive hjemmegående, fordi det er svært at få familielivet til at hænge sammen med to fuldtidsarbejdende forældre. 

Men valget om at blive hjemmegående har både sine fordele og ulemper. Hvordan kan økonomien for eksempel hænge sammen med kun én indkomst? Og vil børnene komme til at mangle social kontakt med andre børn, når de ikke er i institution?

Det er nogle af de fordele og ulemper, som Nanna Pretzmann og Julie Wennike diskuterer fra en mors perspektiv i 'Go' morgen Danmark'. Nanna Pretzmann har netop trufet beslutningen om, at hun fra januar af skal gå hjemme med sine tre børn. Julie er derimod tilbage på arbejdsmarkedet efter to år som hjemmegående.

Børnene skal ikke passes af andre

Rigtig mange vælger at gå hjemme, fordi de selv vil passe deres børn.

- Det føles helt forkert, at det er andre, der skal passe dem i størstedelen af deres vågne timer. For os betyder det rigtig meget, at det ikke er andre, der passer dem, men at det er os selv, der er sammen med dem, siger Nanna Pretzmann.

Det var også grunden til, at Julie Wennike valgte at gå hjemme med sin datter i to år.

- Jeg kan som mor tilbyde noget helt andet i dagtimerne end en pædagog i en institution med rigtig mange andre børn.

Økonomien bliver strammere

Når den ene forælder vælger at gå hjemme, betyder det selvfølgelig også, at familien mister noget af den samlede indtægt.

- Vi måtte prioritere, hvor pengene skulle gå til, og de er ikke gået til store udlandsrejser i de år, jeg er gået hjemme. Der er de gået til at lave ting i vores lokalmiljø og være sammen med dem. Og så har vi skåret ned på bøffer og rødvin og spist lidt mere spaghetti med kødsovs, men det har været prisen værd for familien, forklarer Julie Wenneke.

- Vi prioriterer. Her til jul har vi for eksempel valgt at give brugte gaver for at spare penge, siger Nanna Pretzmann.

Manglende social samvær

Når mor og barn går hjemme, har hverken moren eller barnet meget kontakt til andre ligesindede. Det er ofte noget af det, der bliver kritiseret, når en forælder vælger at gå hjemme. Men hverken Julie Pretzmann eller Nanna Wennike kan se, at det skulle være et problem.

- Det (socialt samvær, red.) har jeg på bedste vis forsøgt at skabe i legestuer og legegrupper og i musiske fællesskaber og så videre. Det har været meget struktureret, så hun er kommet ud og er blevet udfoldet på alle mulige måder - både socialt og sammen med andre børn, siger Julie Wennike og forklarer, at hun sideløbende med mor-rollen også har forsøgt at dyrke veninderollen og kæresterollen.