Samliv

Guide: Sådan overlever du overnattende julegæster

gæste soveværelse

Har svigerfamilien meldt sin ankomst i juledagene – med overnatninger? Følg disse otte enkle råd og gør oplevelsen sjovere.

Gruer du allerede nu for julens overnattende gæster? Svigermor, der insisterer på at lave kaffen og laver den for tynd. Svigerfar, der hver morgen skal bruge en halv time på toilettet, uagtet at I kun har et toilet i huset.

Det kan i den grad være en prøve for tålmodigheden, når gæsterne bliver i flere dage, men med disse otte råd, som Mad & Bolig har samlet, så er der en chance for, at I kommer igennem det, uden at nogen forlader matriklen i vrede.

  Se også: Her er de otte dummeste IKEA-køb. Se om du også hoppede i med begge ben på Madogbolig.dk

Følg med strømmen
Selv med grundige forberedelser er der dog én gylden regel: Slap af! Mange mennesker og meninger på lidt plads vil føre udfordringer med sig, men du kan meget bedre tackle dem, hvis du tager det roligt og følger strømmen. Du skal nok overleve. Og med god forberedelse kan du komme langt …

  Se også: Glæd dine julegæster med Mette Blomsterbergs vaniljekranse. Se opskriften på Madogbolig.dk

8 gode råd til overnattende gæster:

 1. Aftal rammerne
  Gør dig selv en kæmpe tjeneste og sørg for, at alle detaljerne er på plads på forhånd. Det lyder måske indlysende, men ikke at vide, hvor længe ”et par dage” rent faktisk er, kan være en kæmpe stressfaktor. Det er bedre at stille de praktiske spørgsmål fra starten, for så ved begge parter, hvad de skal forvente af hinanden.   
   
 2. Afklar, hvad du skal stå for
  Igen handler det om at undgå, at de praktiske ting bliver et irritationsmoment. Er det dig, der skal stå for weekendsengen til barnet, eller har de den selv med? Kan de sove i samme seng, eller er det ikke den slags venskab? Spørg alt, hvad du kan, så du skal improvisere mindst muligt, når gæsterne sidder i stuen.
   
 3. Gør rummet/hjørnet hjemligt
  Du kan selvfølgelig godt stille en vase med nyplukkede blomster ind i gæsternes værelse eller over i deres hjørne, men det vigtigste er altså, at du sørger for, at de har, hvad de skal bruge. De skal bruge strøm, så de kan oplade deres telefoner, bedsteforældre skal måske bruge en stol, så de kan få sokkerne af, og venner skal kunne komme sent hjem uden at vælte over møblerne. Tænk situationerne igennem, når du indretter gæsteoasen, og slip for hovedpine. 
   
 4. Sørg for opbevaring
  Du bliver sindssyg, hvis gæsternes kufferter ligger og flyder i gangen, og de bliver irriterede, hvis de hele tiden skal slæbe deres ting frem og tilbage. Derfor skal der på forhånd være gjort plads til bagage. Det kan være en stol, kufferten kan ligge på eller en ledig plads i skoskabet. Der skal ikke så meget til for at tage rigtig mange småkonflikter i opløbet.
   
 5. Hav nogle aktiviteter klar
  Når man er gæst hos andre, så kan man godt komme til at kede sig, fordi man ikke kan gøre de ting, man plejer. Derfor kan du med stor succes stille nogle quizspil, gode bøger og gamle fotoalbums ind i gæsterummet. Tænk på det bedste hostel eller boutique hotel, du har været på, og gør, som de gør.
   
 6. Gør snacks tilgængelige
  Hvis du har fløjet om natten, så har du sikkert bemærket, at stewardesserne tit stiller nogle drikkevarer og snacks klar oppe i køkkenet. Det gør de selvfølgelig for at være venlige, men også fordi de slipper for trælse flygæster, der vælter rundt om natten. Hvis du sørger for, at dine gæster kan komme til noget frugt, kaffe og te uden at vække hele huset, så slipper du for at blive vækket af morgenfriske, sultne gæster.
   
 7. Planlæg alenetid
  Allerede når du aftaler rammerne for besøget, er det supervigtigt, at du er ærlig over for dig selv og semi-ærlig over for dine gæster. Hvis du ved, at du på tredjedagen virkelig får brug for lidt tid alene, så lad være med at sige ja til at tage med i biografen. Bestil en tid ved frisøren, eller aftal en løbetur og brug det som undskyldning for, at du ikke kan være med hele dagen. Du kan også bare sige, at du/I gerne vil være alene, men det afhænger af dit forhold til gæsterne.
   
 8. Hav ekstranøgler klar
  Hvis du starter med at stikke dine gæster en ekstranøgle i hånden, så lægger du også automatisk op til, at de klarer sig selv noget af tiden. De føler ikke, at de skal planlægge alt sammen med dig, og du er fri for at blive blandet ind i deres store sightseeingplan. Det er både godt for dig og for gæsterne!

  Læs også: Prøv at lave disse sunde havregrynskugler med børnene i år. Få opskriften på Madogbolig.dk

Artiklen blev oprindelig publiceret på madogbolig.dk