Samliv

Fem tips fra familie-ekspert: Få den bedste juleaften

I morgen er det juleaften, og vil du gerne vide, hvordan du får en god en af slagsen, så læs familie-ekspert Lola Jensens fem tips.

Julen er en tid, hvor familien ofte er i centrum, og hvor man spiser, synger og giver hinanden pakker. Men hvordan sikrer man sig, at den længe ventede aften bliver en succes, og at alle i familien vil tænke tilbage på juleaften som hyggelig og behagelig?

Det har familie-ekspert Lola Jensen svaret på. Nedenunder giver hun fem tips til, hvordan man sikrer sig en god juleaften.  Der er både tips til, hvordan man håndterer børnene, men der er også tips til, hvordan man som voksen skal gribe juleaften an. 

Mandag aften besvarede Lola Jensen på brugernes spørgsmål omkring en god juleaften. Læs alle hendes svar her.

Gode råd til juleaften

 1. Vent med at putte pakkerne under træet

  Når først pakkerne er lagt under juletræet, er det svært at få øjnene fra dem. For gad vide, hvem den kæmpestore pakke er til? Og hvad med den pakke, der er virkelig flot pakket ind?

  Ifølge familieekspert Lola Jensen er det en god idé at vente med at putte pakkerne under træet. Specielt fordi det kan være distraherende for især små børn. 

  - Vent med at putte pakkerne under træet, hvis der er små børn. Hent dem i stedet lige inden, I skal danse rundt om juletræet, siger hun til TV 2. 

 2. Involver børnene i uddelingen af pakker

  Når den første pakke er delt ud, kan det hurtigt gribe om sig med pakker i den ene og den anden retning. Mange familier har derfor udviklet deres egen måde at uddele pakker på.

  - Man skal følge den procedure, som værten lægger op til. Man kan ikke bare tillade sig at diktere, hvilken måde man skal gøre det på, hvis værten har en tradition. I stedet kan man eventuelt på forhånd snakke med værten om det, siger Lola Jensen. 

  Familieeksperten foreslår dog, at man involverer børnene i pakkeuddelingen. 

  - Man skal lære sine børn at give og få med glæde. Så hjælp børnene med at dele pakkerne ud. Udpeg eksempelvis nogle pakker, som børnene kan hjælpe med at dele ud, siger hun. 

 3. Vælg et niveau, alle kan være med til

  For et barn kan det føles ulideligt at skulle gå rundt om træet, i hvad der føles som evigheder, inden man skal til at åbne pakker.

  Men ifølge Lola Jensen gælder det om at vælge et niveau, hvor alle kan være med. 

  I Lolas egen familie gør de det sådan, at alle vælger en julesang, som man så synger tre vers af. 

  - Børnene synes, at det er sjovere, hvis det er en sang, som de kan synge med på, siger hun.

  Hun pointerer, at det kan være svært at synge mange sange, når man er mange mennesker. Ovenstående model passer godt, når man er omkring fem-seks mennesker til juleaften. 

 4. Mød utålmodigheden

  Når man når om på den anden side af det lækre julebord, og pakkerne ligger og glimter under træet, kan det være svært som barn at væbne sig med tålmodighed.

  Familieekspert Lola Jensen mener, at man skal imødegå børnenes utålmodighed. 

  Ifølge familieeksperten hjælper det ikke, at man forsøger at dulme børnenes utålmodighed med en enkelt pakke, der derefter skal optage børnenes opmærksomhed. 

  - Man kan ikke kun give børnene én pakke. For de vil ikke kunne koncentrere sig om at lege med den ene pakke, da der jo ligger flere under juletræet, siger familieeksperten. 

  I stedet er Lola Jensens råd følgende: 

  - Jo yngre børnene er, jo tidligere skal man åbne pakker. 

 5. Pas på dig selv

  Det er ikke kun børnene, man skal tage hensyn til, når der er juelaften. Man skal også huske på sig selv. 

  - Man skal passe på sig selv som voksen. Det er som om, at julen er blevet en 'test', for hvorvidt man kan finde ud af at være en familie. 

  - Men man skal lade være med at lade julen være en testpilot for ens familie og ægteskab. 

  Det er netop ovenstående, der ifølge familieeksperten er skyld i, at så mange bliver skilt i månederne efter jul.

  Derudover skal man lære at bruge ordet 'pyt'. 

  - Brug ordet 'pyt'. Sig 'pyt'. Måske var anden lidt rå, men 'pyt' med det. Så griner man af det og husker på, at de brunede kartofler jo bare er lækre, siger Lola Jensen.

  - Man skal slappe af og turde, at der kommer en form for kaos undervejs. Hvis man går rundt med en nervøsitet, smitter det af på børnene.