Samliv

15-årige Michal er transkønnet: Sådan er det for ham og familien

I mange år var der kun én dreng i familien Schlichting i Ringsted, men nu er der to. 15-årige Michal er nemlig transkønnet.

Siden Michal Schlichting var fem år, har hans krop føltes som et fængsel. Indeni føler han sig som en dreng, men kroppen fortæller noget andet.

Michal Schlicting er født som pige, men for et år siden sprang han ud som transkønnet.

- Det var ret hæsligt, at alle troede, jeg var en pige og en, jeg ikke var, fortæller Michal Schlichting i dokumentaren 'Født i forkert krop'.

Han lever og ser ud som en dreng i dag, og hans største drøm er at blive en mand med mandlige kønsorganer, et ulige CPR-nummer, dyb stemme og skægvækst. Han håber på snart at begynde i hormonbehandling. En behandling, der blokerer for hans kvindelige udvikling. Det er næste step i forvandlingen fra pige til mand.

Michal: Det er en skidefed følelse

Michals beslutning om at være en dreng, fortryder han på ingen måde her halvandet år efter, han tog beslutningen. Tværtimod. Når Michal bliver tiltalt som en dreng, jubler han indvendigt.

- Det er bare skidefed følelse. Man føler bare sådan helt yes - man føler sig fin og som sig selv, for de ved ikke, hvordan man ser ud uden tøj på, fortæller Mihal Schlicting.

Hør Michael fortælle om det i klippet nedenfor.

Michal bor med sine to forældre og sin lillebror i Ringsted. For forældrene har det været underligt at forholde sig til, at Michal er en dreng, men de accepterer det fuldt ud og støtter ham og hans udvikling. Men sommetider kan det være lidt svært for Michals lillebror.

- Det var meget underligt for mig, for da jeg var mindre, havde jeg slet ikke set, at han ville være en dreng. Det vidste jeg slet ikke, fortæller Lillebror Lasse Schlichting.

Svært for lillebror

Michals skifte fra pige til dreng var ikke kun en omvæltning for hans egen identitet. For hans lille bror Lasse betød det også en ændring i hans identitet.

- Det var ret frustrerende, da han så gerne ville være dreng, for der ville jeg gerne være drengen i familien. Så jeg havde lidt svært ved at forstå det, fortæller Lasse Schlichting, der i dag har vænnet sig til, at Michael ikke længere er hans storesøster, men hans storebror.

I dokumentaren om Michal er det en tydeligt rørt lillebror, vi ser, men det er også en lillebror, der står bag sin storebror og har hans ryg uanset hvad, der sker og kommer til at ske fremover, når Michael går i gang med hormoner og operative indgreb.

Og Michael er allerede gået i gang med at spare op til en kønsskifteoperation gennem sit arbejde som flaskedreng i Føtex.

Kønsskifte er en lang proces

Vejen til et kønsskifte går gennem Sexologisk Klinik på Rigshospitalet. Her vurderer en ekspert, om man er egnet til i første omgang at starte på en hormonbehandling.

Efter et længere forløb med hormoner, skal et stort hold af læger, psykologer og andre eksperter vurdere, om man er egnet til et fysisk kønsskifte. Til sidst skal man søge om tilladelse fra Sundhedsstyrelsen. Men på grund af det lange forløb, vælger mange transkønnede at få foretaget et kønsskifte i udlandet for egen regning.

Dokumentaren 'Født i forkert krop' sendes onsdag klokken 20.35 på TV 2.