Samliv

Hun blev udsat for voldtægt og delte det på de sociale medier

Da amerikanske Amber Amour for en måned siden blev udsat for et seksuelt overgreb, valgte hun at dele det på instagram lige efter det var sket.

Amber Amour var 12 år gammel, da hun for første gang blev udsat for et seksuelt overgreb. Og efter hun i 2014 angiveligt blev udsat for et seksuelt overgreb af sin roommate i New York, startede hun kampagnen 'Stop rape. Educate'.

- Jeg følte, at jeg fortjente retfærdighed, og jeg var nødt til at tage tingene i mine egne hænder, fortæller hun i bladet Marie Claire.

Den nu 27-årige Amber Amour har siden starten på sin kampagne, hvor hun blandt andet har skrevet beskeder om seksuelle overgreb og respekt for kvinder rundt omkring i New Yorks gadebillede, fået en masse følgere på de sociale medier. Og da hun, ifølge hende selv, for omkring en måned siden igen blev udsat for et seksuelt overgreb, var det netop de følgere, som hun valgte at dele oplevelsen med. 

Blot få minutter efter hendes overfaldsmand havde forladt rummet, valgte hun at dele sin oplevelse på det sociale medie Instagram. 

- Jeg vidste med det samme, at jeg ikke kunne holde, hvad der lige var sket, som en hemmelighed, når jeg hvar dag går rundt og fortæller voldtægtsofre, at de skal fortælle deres historie. Jeg var nødt til at praktisere, hvad jeg prædikede. Så det første, jeg gjorde, var at tage et billede og give en beskrivelse af, hvad der lige var sket, siger hun i Marie Claire.

Billedet nedenunder er det, som Amber Amour delte kort efter, at hun angiveligt var blevet udsat for et seksuelt overgreb. 

Deler i større grad private ting

Ifølge Nathalie Larsen, der er social medie konsulent hos kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese, er det en tendens, at vi i større grad begynder at dele meget private øjeblikke af vores liv på de sociale medier. 

- Jeg tror, at der er flere ting i spil. Blandt andet er vi nået til et punkt, hvor vi udmærket er klar over, at sociale medier kan meget mere end blot lade os fremstå som det her perfekte menneske.

- Vi ser, at sociale medier kan være startskuddet til at skabe debat om emner, der er meget private og anderledes, siger Nathalie Larsen til TV 2. 

Hun fortæller også, at vi i højere grad er villige til at være mere ærlige på de sociale medier. 

- Det er tilladt at være mere ærlig og fortælle om sine fejl. Derfor har vi fået mere mod på at dele private ting fra vores liv. 

Kan virke grænseoverskridende

Når man vælger at dele noget meget privat, som for eksempel et meget intimt fødselsbillede, et billede af en afdød eller deler en meget privat oplevelse, kan det, ifølge Nathalie Larsen, godt komme til at virke grænseoverskridende på nogen. 

- Når vi oplever, at vi bliver konfronteret med noget på de sociale medier, som vi ikke er vant til at se, så kan det godt virke grænseoverskridende. 

- På sociale medier bliver man præsenteret for det, som andre mennesker deler, og det kan især virke voldsomt, fordi man ikke selv har bedt om at se det, siger Nathalie Larsen. 

Til billedet nedenunder fortæller Amber Amour, at det hjælper hende at være omkring mennesker, der støtter hende, at lave yoga, at skrive og meditere. 

Selv om vi, ifølge Nathalie Larsen, i højere grad deler private historier og billeder på de sociale medier, er der stadig en grænse for, hvad man kan tillade sig at dele. Der er blandt andet Facebook, Instagram og andres officielle retningslinjer, men der er også de mere uskrevne regler. 

- Grænsen for, hvad man oplever som grænseoverskridende, er meget individuel, siger Nathalie Larsen.

En styrke, at dele sin historie

Allerede inden Amber Amour angiveligt oplevede et seksuelt overgreb i sidste måned, valgte hun at dele sin historie på de sociale medier, og opfordrede derigennem andre til at gøre det samme, for at sætte mere fokus på seksuelle overgreb og respekten for kvinder. 

Og der ligger, ifølge Nathalie Larsen, en styrke i at dele sin egen historie på de sociale medier. 

- Jeg tror, at det er enormt effektfuldt, fordi man blandt andet rammer den unge målgruppe, hvor de er. 

- Lige så snart, at man har en profil som hendes, hvor man kan starte samtalen ud fra egne erfaringer, så vil modtageren i højere grad have lyst til at dele deres oplevelser med seksuelle overgreb, siger Nathalie Larsen. 

Amber Amour kunne, ifølge Nathalie Larsen, have skrevet et debatindlæg, hvor hun forsøgte at råbe politikerne op, men på denne her måde starter hun en brugerbevægelse på de sociale medier. 

Målet helliger midlet

Selv om det kan være svært at sætte sig ind i, hvad Amber Amours tanker har været i det øjeblik, hvor hun valgte at dele sin historie på de sociale medier, har Nathalie Larsen et bud på, hvorfor hun reagerer, som hun gør. 

- Hun er så meget inde i at dele de her private opvelselser, at det er en naturlig måde at reagere på. Hun har brug for at kommunikere det ud, og fortælle historien til nogen og gør det gennem de sociale medier, forklarer hun. 

Men det kan både have en fordel og en ulempe, at hun vælger at dele sin historie så kort til efter, at hun angiveligt er blevet udsat for et seksuelt overgreb. 

- Det er klart, at der kan være en række ulemper ved, at hun er i sine følelsers magt, når hun skriver på sociale medier. Det er totalt uden filter og fordi hun gør det i 'real time', så tænker hun måske ikke over de potentielle konsekvenser. Vi andre ville nok starte med at ringe til politiet.

- Problemet kan være, at modtageren simpelthen begynder at motivspekulere, fordi det for mange være en fjern tanke, at dele noget så sårbart som et overfald. 

Nedenunder er et billede fra den undersøgelse, som Amber Amour fik foretaget efter hun angiveligt blev voldtaget. 

På den anden side er det, ifølge Nathalie Larsen, også autentisk, at hun vælger at dele sin oplevelse. 

- Det er smukt, at hun på den måde griber nuet. Og fordi hun er forgangskvinde for at tale åbent om, at vi skal forholde os til sexisme og voldtægt, så er dette en forlængelse af hendes budskab om, at vi skal råbe højt, når sådanne ting sker. 

Og selv om det for nogen kan virke grænseoverskridende og følelsesladet at blive konfronteret med Amber Amours billede, så synes Nathalie Larsen, at målet helliger midlet i dette tilfælde. 

- Det helliger, at det er grænseoverskridende, så jeg vil sige, at jeg hellere vil have, at hun deler de her detaljer, end jeg vil undgå, at hun deler det. Men det er nok ikke alle brugere, der deler den opfattelse, siger hun.