GO'

Test din mors råd: Virker honning og hvidløg mod forkølelse?

Mange danskere render rundt med rindende næser i disse dage. Derfor har læge Jerk W. Langer set på, hvilke af de gode gamle husmoderråd, der virker.

Vinteren er for alvor sat ind, og det betyder flere sygdomme og forkølelser. Når vi opholder os indendøre smitter vi nemlig hinanden lettere end om sommeren, når vi er ude.

I anledningen af forkølelsessæsonen har 'Go' morgen Danmark' inviteret læge Jerk W. Langer i studiet for at tale om, hvilke af de gamle husmoderråd, der virker, og hvilke der ikke gør.

Løg under sengen

Et af rådene går på, at man skal halvere et løg og lægge det under sengen, mens man sover. Løget skulle nemlig tiltrække virussen fra ens krop til sig. Men det råd, mener lægen, er en myte.

- Det hører til i den afdeling, hvor vi må sige, at det ikke passer. Løg er godt for mange ting, men det med at trække ting ud af luften - det er ikke sådan, det foregår. Virus smitter normalt ved, at man får det på fingrene og den slags, så det virker ikke, siger Jerk W. Langer.

Hvidløg og ingefær

Et velkendt råd er at indtage masser af ingefær og hvidløg, og det er heller ikke noget dumt råd. Hvidløg og ingefær har nemlig en antiinflammatorisk effekt, hvilket vil sige, at det dræber bakterier.

- Hvidløg er meget godt. Der er lavet studier, der viser, at det kan afkorte forkølelsen. Ligesom ingefær dæmper det betændelse - det vil sige, at det tager lidt af hævelsen og irritationen i næsen, hvor man er forkølet, forklarer Jerk W. Langer.

Dog er der lige en ting, du skal huske, før du giver dig i kast med hvidløg.

- Man skal bare huske på, at hvidløget skal dufte, så man skal have knust det, før det virker og de aktive stoffer dannes, siger Jerk W. Langer.

C-vitaminer hjælper ikke

C-vitaminer kan både fås fra frugt og grøntsager, men også fra tabletter, men der er ingen grund til at gå amok i C-vitaminer, når du er forkølet.

- Det er et klassisk eksempel på noget, som kører generation efter generation, men hvor forskningen må sige, at det passer ikke, medmindre man presser sig ekstremt hårdt og er maratonløber eller jægersoldat, siger Jerk W. Langer.

Skulle man alligevel få lyst til C-vitaminer, så drop de høje doser, for kroppen kan alligevel ikke optage det.

Honning i varm mælk smører

Mange mener, at honning i varm mælk kan smøre stemmen under en forkølelse.

- Alt, der smører på vej ned, lindrer, men det har ingen betydning for, hvor længe forkølelsen varer, men man kan godt have det lidt mindre dårligt undervejs, siger Jerk W. Langer.

Discinficserende sprit og solhat virker

Noget, der tilgengæld helt sikkert har en effekt, er, hvis man bruger discinfiscerende sprit på hænderne.

- Her forebygger vi. Forkølelse smitter langt oftest ved, at vi får virus på fingrene og putter det op i øjnene eller i næsen. Det er den bedste måde at undgå at blive forkølet på, forklarer lægen.

Men er du alligevel blevet forkølet, kan du tage et naturligt kosttilskud, der hedder rød solhat.

- Det er videnskabeligt testet, og meget tyder på, at det kan afkørte forløbet af en forkølelse nogle timer, men det er bedst, hvis man er i en risikogruppe, siger Jerk W. Langer.