Denne trend får alle danskere til at slappe helt af

Har du sidst farvelagt en tegning, da du gik i 4. klasse og malede i din Peter Plys-malebog?

Så er det måske på tide, at du får spidset dine farveblyanter.

For at farvelægge en tegning er nemlig ikke længere kun forbeholdt børn. Flere voksne køber de såkaldte 'voksen malebøger' eller 'mindfullnessbøger', hvor man skal farvelægge et givent mønster. Det mærker man især ude hos forandlerne. 

- Det er noget, som vi sælger meget af. Det er en dille, der har bidt sig fast, fortæller Helle Busck Fensvig, der er administrerende direktør i boghandlerkæden Arnold Busck.

Den tendens oplever de også hos saxo.com, hvor man sælger bøger online, og hos Bog&ide.

- Vi sælger vanvittigt mange af dem. Vi startede med at sælge bøgerne i sensommeren 2015, og siden da er der kommet langt flere forskellige variationer, fortæller indkøber hos Bog&idé, Charlotte Thyberg.

- Vores kunder elsker at koble af og fordybe sig. Ligesom med strik, så elsker de at bruge deres hænder, fortæller Andreas Dirksen, direktør i plusbog.

Uddybning

Konceptet i malebøgerne er, at man ligesom i de klassiske børne-malebøger har et motiv, der er tegnet i forvejen. Meningen er så efterfølgende at farvelægge motivet med forskellige maleredskaber. 

Hos forhandlerne har de en idé om, hvad der er årsagen til, at mange køber malebøgerne. 

- Jeg tror, at der er rigtigt mange, der søger et pusterum i den travle hverdag, og bøgerne tillader, at man fordyber sig. Det kan man for eksempel gøre gennem yoga, meditation eller den her bog, siger Charlotte Thyberg fra Bog&idé. 

- Mange har fundet ud af, at man kan sidde og male sammen. Også med sine børn, siger Helle Busck Fensvig fra Arnold Busck. 

Træner nærvær

Når man sætter sig ned med en malebog for at farvelægge en tegning, kræver det koncentration og tilstedeværelse. Derfor er der også en række af malebøgerne, der bliver solgt med det klingende ord 'mindfulness', som handler om at være til stede i nuet og være nærværende. 

- Når man sidder og maler, træner man mindfulness på den måde, at man træner at være til stede i det, man laver i øjeblikket, forklarer Anne Mette Vester, der er koordinator og underviser på Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet. 

Ifølge Christian Gaden Jensen, der er neuropsykolog og tilknyttet Københavns Kommunes stressbehandling, bliver mange ofte stresset af, at man skal bruge kræfter på konstant at tilpasse sig til de krav, som man selv og samfundet har til en. 

- Når man sætter sig ned, og lader tegningen komme af sig selv, sker der det samme, som når man mediterer. Man lader tingene flyde af sig selv, forklarer Christian Gaden Jensen.

Derfor forstår han godt, at det er netop malebøgerne, folk tyer til, når de har brug for afslapning. 

- Jeg tror, at det er en rar kombination af, at man kan sidde lidt i sig selv, have stilletid og lade processen udfolde sig. Det er en bearbejdning af det, man har indeni, og til sidst ender man med et bevis på den bearbejdning med den færdige tegning, siger han. 

Man behøver dog ikke være tvunget til at gå i sine fodspor som barn for at få ro i sjælen. 

- Ligesom med andre former for aktiviteter, er det sundt at give den bevidste styring en pause og bare tage imod det, der kommer. Men det kan man gøre gennem mange forskellige processer som for eksempel meditation eller en gåtur.

Tendens fortsætter

Hos forhandlerne regner man med, at det sidste års store interesse for bøgerne vil fortsætte. 

- Bøgerne fik deres store gennembrud sidste år. Vi regner fortsat med, at de vil være populære, for folk kommer tilbage, når de er blevet grebet af det. Men der vil også komme nye ting, som folk vil fordybe sig i. Det kan for eksempel være puslespil, fortæller Andreas Dirksen fra plusbog. 

Selve malebogen vil, ifølge Charlotte Thyberg fra Bog&idé, også blive ved med at udvikle sig. 

- Vi regner med, at det fortsætter. Der er allerede mange nye variationer af malebøgerne som for eksempel Harry Potter eller postkort, fortæller hun. 

For eksempel kan man på forlaget COBOLT købe en erotisk malebog ved navn 'kinky malebog', hvor man kan stresse af ved at farvelægge 'frække og fantasifulde' billeder.