Samliv

Lola: Så mange lommepenge bør du give dit barn

Lommepenge er med til at give børn en forståelse for økonomi - her guider familievejlederen til beløbets størrelse.

Måske handler det kun om en 20’er om ugen. Og måske handler det også kun om, at børnene skal tømme opvaskemaskinen. Men faktisk er det rigtig vigtigt, at man finder et system for både lommepenge og pligter.

Det fortalte 'Go' morgen Danmarks' faste familevejleder, Lola Jensen, i onsdagens udsendelse.

- Det er rigtig vigtigt, at børn får en opdragelse omkring økonomi. Og vi er nødt til at tage emnet op, fordi mange 18-22-årige ender i Ribers, og det gør de, fordi de ikke har fået den øvelse, siger Lola Jensen.

Skab en fornuftigt forbruger

Hun mener derfor, at det kan være til barnets bedste, at mor og far forklarer om penge i en meget tidlig alder.

- Har man først en 'forbrugs-13-årig', der har været vant til at gaver, penge, og at den mobil, man ønskede sig, er blevet efterkommet, så er det for sent at få skabt en fornuftigt forbruger, lyder det fra familievejlederen.

Ifølge Lola Jensen har børn ikke den store møntfornemmelse, når de er under seks-syv år, men derefter kan man godt begynde at lære dem lidt om økonomi. 

Hvor mange lommepenge?

- Når de når den alder, er det vigtigt at lave et lommepengesystem. Og der bestemmer forældrene jo selv, hvad beløbet skal være, siger Lola Jensen.

Hun peger dog på, at omkring 10-20 kroner om ugen er et meget fornuftigt beløb.

- Med 20 kroner om ugen kan barnet se frem til en ting, der kommer til at koste lidt mere. Hvis man giver 10 kroner om ugen, kan du anerkende barnets opsparing ved at doble op, når barnet har nået et vist beløb, siger Lola Jensen, der samtidig opfordrer forældre til at opdrage deres børn til at spare op til noget, de ønsker - eksempelvis nyt Lego eller et spil.

- Slik og lignende bør stadig være på forældrenes regning, lyder det fra Lola Jensen.