Samliv

10 ting der får nabokonflikten til at eksplodere: Sådan undgår du det

Hver trejde føler sig generet af naboen. Her kan du læse, hvad det er, der får konflikterne til at opstå.

Hvis du ikke selv har en konflikt med din nabo, så kender du helt sikkert en ven, et familiemedlem eller en kollega, der har problemer med naboen. Hver tredje føler sig nemlig generet af naboen.

Konflikten kan opstå på grund af uenigheder om hækkens højde, opførelsen af altaner i andelsforeningen eller støvsugning efter klokken 23. Uanset hvad, konflikten handler om, bør du undgå, at den eskalerer. Derfor har antropolog Anne-Marie Christensen skrevet bogen 'Nabokonflikt - løs den selv', hvor hun kommer med ti typiske vaner, der gør, at nabokonflikten eskalerer. Nedenfor kan du læse om de ti vaner.

10 ting der får nabokonflikten til at eksplodere

 1. Presser ting igennem med det samme

  Når du flytter ind i et nyt hus eller en ny lejlighed, har du sikkert en masse drømme og projekter, du gerne vil realisere. Det kan også være, du gerne vil holde en indflytterfest, der larmer lidt. Men du gør dig selv en bjørnetjeneste ved at presse det igennem, inden du overhovedet har lært dine nye naboer at kende, for så vil de betragte dig som hensynsløs.

  Når du flytter ind, bør du i stedet for stikke en finger i jorden og fokusere på fællesskabet på vejen, for så vil dine naboer være meget mere imødekommende over for dine ønsker og være overbærende, hvis du holder en fest. 

 2. Kommunikerer uklart og indirekte

  En nabokrig er ofte kendetegnet ved, at der føres skyttegravskrig, hvor man kun fortæller sit budskab indirekte. Hvis man er træt af, at naboen holder foran ens indkørsel, parkerer man måske selv foran vedkommendes indkørsel i stedet for at fortælle, at det er et problem. Men en uklar kommunikation er faktisk med til at optrappe konflikten yderligere, da tingene bare får lov at blive til frustrationer og i sidste ende vrede.

  Du bør i stedet tale med din nabo ansigt til ansigt, så du ikke når at blive så vred, at du ikke kan beherske dig, og du dermed umuliggør at finde fodslag for en fælles løsning.

 3. Bagtaler og hænger naboen ud

  Det kan være fristende at dele sine frustrationer, men ofte deler du dem med nogle, der vil give dig ret og ikke nogle, der kan se tingene fra begge sider. Det kan virke bekræftende og gøre dig rolig, men faren ved det er, at du opildner dig selv til at føre endnu hårdere nabokrig.

  I stedet for at bruge tiden på at bagtale, bør du lægge en plan for, hvordan I finder en fælles løsning.

 4. Afslår naboens invitation til at løse konflikten

  Hvis du er så heldig, at din nabo inviterer til en samtale, hvor I kan løse konflikten, så tak ja. Rigtig mange har mistet tilliden til naboen eller har så mange følelser i klemme, at det fjerner lysten til at mødes. Men her skal du huske på, at din nabo har gjort sig mange tanker om at mødes og er villig til at finde en løsning frem for at bekrige dig.

  Tag altid imod din nabos udstrakte hånd, også selvom du tvivler på din nabos hensigter med samtalen. Afviser du det, kan det gøre striden endnu værre.

 5. Truer med paragraffer og instanser

  Hvis du og din nabo begynder at true hinanden, er I kommet langt ud. Men trusler er ikke et magttegn, men derimod et afmagtstegn, der signalerer, at du har opgivet at finde frem til en løsning, og istedet vil tvinge den igennem.

  For at få afløb for din vrede bør du i stedet få den ud på andre måder, for I er trods alt naboer og skal kunne leve side om side - også i fremtiden. Hvis det er din nabo, der truer dig, så vær den "store" og ret op, hvis du har lavet en fejl.

 6. Vil have ret og er ligeglad med naboen

  Måske har du fundet en regel eller paragraf, der gør, at du har retten på din side, men når du præsenterer det for din nabo, kan det virke meget provokerende, og i din nabos optik vil det ikke løse konflikten. Tværtimod. Din nabo vil nemlig højst sandsynligt optrappe sine negative reaktioner over for dig. Konflikten vil kun blive løst, hvis en af jer flytter.

  Selvom du måske har retten på din side, bør du overveje, om det er en nabostridighed værd, inden du fremsætter det.

 7. Mister besindelsen

  Nogle nabokonflikter kommer så langt ud, at enten den ene eller den anden mister besindelsen, men det kan forskrække, provokere eller overraske din nabo, hvilket kan forværre konflikten yderligere, fordi din nabo efter et kontroltab vil tvivle på, om du overhovedet er i stand til at tale om tingene stille og roligt.

  Du bør i stedet tage udbruddet i opløbet. Men hvis du nu er blevet godt gal i skralden, så få afløb for det ved at løbe en tur eller hugge noget brænde.

 8. Klager til instanser

  Klageinstanser såsom hegnssynet, boligforeningen, andelsbestyrelsen eller kommunens tekniske forvaltning kan afgøre, hvem der har retten på sin side, men inden du tager konflikten så langt, bør du overveje, om det er det værd. Det kan sagtens virke afspændende for en konflikt, hvis I begge er trætte og udmattede af kampen, men samtidig markerer det, at jeres konflikt har været uløselig og kan sætte nye konflikter i gang.

  Inden du inddrager instanser, bør du overveje, hvorvidt en instans' afgørelse vejer tungere end det gode naboskab, der skal få hverdagen til at glide.

 9. Læser lovgivning og regler i eget favør

  Hvis du er på jagt efter en lov eller regel, der kan afgøre, om du har ret, kigger du kun efter de ting, der er til din egen fordel og ikke til naboens. Det kan virke meget bekræftende, når du så finder noget, der kan bruges, men pas på med at smide dit trumfkort i hovedet på naboen, for det kan optrappe konflikten så meget, at I må inddrage en instans. Den instans, der inddrages, kan måske finde noget lovgivning eller regler, der ikke falder i dit favør, fordi de ser sagen fra begge sider.

  Hvis du endelig selv kaster dig over lovgivning og regler, skal du kunne se sagen fra begge sider. Ellers bør du have tillid til, at I kan løse det via dialog.

 10. Bruger ufine metoder

  Hvis du eller din nabo tyr til ufine metoder, har konflikten mellem jer sikkert stået på længe og er ofte sidste udvej, hvis man eksempelvis har tabt sagen i en instans. De ufine metoder kan spænde fra alt til at ridse biler eller slå søm i den andens plankeværk. Fælles for chikanen er, at det ikke kan bevises.

  Selvom chikanen måske får din nabo til at flytte, så får det dig ikke til at slippe taget i konflikten, for hvis du bruger ufine metoder, er du så rasende, at konflikten fylder alt hos dig. Tag i stedet et par skridt tilbage i konflikten og hav tillid til, at I kan løse det.