Samliv

Blev ufrivilligt far: - Så peger hun ned og siger 'der ligger din datter'

Thomas Heurlin blev ufrivilligt far til en lille pige. Her fortæller han om sit forhold til datteren.

Skal en far kunne afskrive sig alle økonomiske og juridiske forpligtelser, hvis han han har gjort en kvinde gravid, og efterfølgende ikke ønsker barnet? Debatten om ufrivilligt faderskab har kørt længe. Nu fortæller Thomas Heurlin om dengang, han blev ufrivilligt far til en lille pige. 

- Tilbage i 70'erne var jeg en frisk fyr, og gik til demonstrationer. Der mødte jeg en dejlig pige, og så sidder vi på en brosten og snakker lidt, hun byder mig på en kop te. Det var et meget kort besøg, fortæller Thomas Heurlin om sit forhold til sin datters mor.

Lidt over et år senere kom Thomas Heurlin gående på Roskilde Festival med sin kæreste, da en kvinde vinker til ham. 

- Hun hiver sådan fat i mig, og tager mig med om bagved, hvor der står en barnevogn. Så peger hun ned og siger: 'Der ligger din datter', fortæller Thomas Heurlin i 'Go' morgen Danmark'. 

I chok og benægtelse

- Jeg var jo helt i chok. Det endte slet ikke med at blive en særlig sjov festival efter det. Man starter jo med benægtelse. Man tror, at der er nogen, der prøver at snyde en, siger Thomas Heurlin. 

Men efter en faderskabstest, måtte Thomas Heurlin erkende, at datteren rent faktisk var hans. 

- På det tidspunkt blev jeg rigtig gal. Jeg var vel omkring 20 år, og det eneste jeg tænkte var: 'Det her er en katastrofe, jeg kan slet ikke overskue det'. Så jeg blev meget sur på hende (moderen, red.), og råbte ukvemsord og nærmest trusler af hende, fortæller Thomas Huelin om sin reaktion efter retssagen. 

- Jeg havde slet ikke haft nogen indflydelse, og jeg havde virkelig opfattelsen af, at det var så tarveligt. 

Ti år efter

Der går ti år, hvor Thomas Heurlin betaler sit bidrag til sin datters mor, og en dag ringer moderen så og siger, at datteren er på vej over til ham. 

- Men det havde jeg slet ikke tid til, jeg skulle ud og rejse og alt muligt. Men der var det for sent, for hun var allerede på vej, fortæller Thomas Heurlin. 

- Og da jeg åbner døren står hun derude og jeg ser hende for første gang. Og der er hun jo lige pludselig kød og blod, hvor hun før blot var en tanke. 

Derfor kunne han heller ikke gøre andet end at tage imod hende. 

- Hun kom fra et andet miljø end mig, så derfor lignede hun ikke det, der skulle være min datter. Men hun var min biologiske datter, og derfor havde jeg et ansvar. Og det ansvar kunne jeg ikke skubbe væk fra mig.

Overtog forældremyndighden

Det ender med, at Thomas Heulin overtager forældremyndigheden over sin datter, fordi hun ikke har det godt. Han møder hendes lærere og sætter sig ind i det liv, som hun lever. Derfor skulle Thomas Heulin lære sin datter at kende efter ti år, hvor de ikke har kendt hinanden. 

- Det gav mig meget som menneske, at blive tvunget ind i den her situation, fordi jeg lige pludselig kunne se det smukke i min datter. Men det var en rigtig svært start, siger Thomas Heurlin. 

I 2001 lavede Thomas Heulin dokumentaren 'Dømt til far', hvor han fortalte om sit forhold til sin datter. Om debatten, der kører om juridisk abort for mænd i dag, siger han:

- Jeg var en helt anden mand, da jeg var sur på min datters mor, og så den mand jeg er i dag, hvor jeg har en dejlig datter og tre børnebørn. Så det ville have været frygteligt for mig, hvis jeg havde haft den mulighed at kunne sig nej. For så ville jeg jo have sagt nej til en fantastisk og værdifuld del af mit liv. 

- Så ud fra mit eget eksempel vil jeg sige, at det er en rigtig dårlig ide. Specielt fordi man ikke er det samme menneske gennem hele livet, fortæller Thomas Heulin.