Samliv

Sådan går det med Elin og Rita: Vi har ikke længere dårlig samvittighed

Rita Kristensen og Elin Nielsen fortæller her om, hvordan det er gået siden optagelserne til dokumentaren 'Til døden os skiller' sluttede.

Når den ene i et forhold bliver syg eller svækket før den anden, skal der tages mange svære valg.

I dokumentaren 'Til døden os skiller' hører vi om Elin Nielsen, der skal beslutte om hendes demente mand Vagn skal på plejehjem, og om Rita Kristensen, der vælger at rejse på ferie alene uden sin mand Anders, der er svækket på grund af en blodprop.

TV 2 har talt med Elin Nielsen og Rita Kristensen om, hvordan det går dem i dag cirka et halvt år efter, optagelserne sluttede.

Skulle have gjort det før

Elin Nielsen bor nu alene i huset, efter hun var nødt til at træffe beslutningen om at sende Vagn på plejehjem. 

- Det, der har været det sværeste, har været at sige farvel til Vagn. Da han var klog nok, sagde han jo, at jeg skulle love, at jeg aldrig ville sende ham på plejehjem. Så jeg har haft en klump i maven over, at jeg gjorde det. Men nu har jeg fået beviser for, at det har været det rigtige - jeg er jo for eksempel ikke uddannet til at vende ham om natten, fortæller Elin Nielsen til TV 2.

I dokumentaren ser vi, hvor svært det er for Elin at sende Vagn på plejehjem. Når hun i dag kigger i bakspejlet, mener hun dog, at beslutningen burde have været truffet før.

- Man skal ikke være bange for at tage de svære valg. Jeg ville ønske, at jeg havde gjort det noget før, siger Elin Nielsen, der fortæller, at Vagn også er glad for at være på plejehjemmet og ikke har brokket sig over det en eneste gang.

Vagns tilstand er forværret

Hun har også selv vænnet sig til at være meget alene og bo alene i det hus, hvor hun ellers indtil for et år siden, boede sammen med sin mand.

- Jeg er ved at blive mig selv igen, og det gør mig ikke noget at være alene. Det har jeg det udmærket med, for jeg har jo nogle dejlige børn, børnebørn og venner. Jeg har det godt, fortæller Rita Nielsen.

Vagns tilstand er derimod kun blevet værre, siden optagelserne sluttede.

- Det går jo kun en vej med den sygdom, men han er glad, når jeg kommer, og så giver han mig et kys. Han er da klar over, at jeg er en af hans, siger Elin Nielsen.

Anders bor stadig hjemme

Hos Rita Kristensen og hendes mand Anders er tingene fortsat som i dokumentaren. Anders bor stadig i hjemmet, og det er både han og Rita glade for.

- Det har aldrig været på tale, at Anders skulle fast på plejehjem – det er vi enige om. Hvis jeg skulle blive syg, så bliver det plejehjem, men ellers ikke, for Anders har jo stadig sin fulde forstand, siger Rita Kristensen.

I dokumentaren ser vi, at Rita og Anders taler om, hvorvidt det er en god idé at sende Anders på aflastning tre dage om måneden.

- Vi har ikke aflastning, for Anders kan ikke lide at være der, og han kan godt være alene hjemme et par timer, hvor jeg så kan lave noget for mig selv, så det fungerer godt, fortæller Rita Kristensen.

Når Anders for eksempel sover eftermiddagslur, bruger Rita gerne tiden på at gå en tur langs Ringkøbing Fjord eller på at handle.

- Jeg kan finde på at køre en tur til Skjern eller Nørre Nebel og handle - så går jeg og hygger mig lidt med det. Jeg går også stadig til banko to gange om ugen. Og jeg har efterhånden vænnet mig til, at gøre tingene alene, siger Rita Kristensen.

Glad for Facebook-kommentarerne

Rita prioriterer at have tid alene, hvor hun kan lade op. Det er også derfor, hun i dokumentaren træffer et valg om at tage på ferie selv. Og hun har faktisk endnu en tur i støbeskeen til oktober.

- Jeg er blevet glad for al den ros, vi har fået nede ved købmanden og alle de mails og kommentarer, der er kommet på Facebook om, at jeg tog afsted på ferie selv - jeg har set dem alle sammen. Det er så dejligt, at folk smiler til os efter dokumentaren. Anders soler sig også i berømtheden, så vi har bestemt ikke fortrudt, siger Rita Kristensen, der i tre år er blevet fulgt af et tv-hold.

Hos Elin og Vagn er der heller ingen negativitet at spore.

- Jeg får så mange klem og kram. Det har været hårdt at gennemleve det hele igen, men jeg er stolt af programmerne, og det er dejligt, at jeg kan sætte ord på det, som mange gennemlever, siger Elin Nielsen.