Færre bliver skilt: Skilsmissebørnene kæmper for deres eget ægteskab

Ægtepar, som er blevet gift efter år 2005, kæmper mere for ægteskabet - formentlig fordi de selv er døtre eller sønner til skilte forældre.

16 procent færre er blevet skilt i 2016. Og det er især dem, der er blevet gift efter årtusindeskiftet, som er mere vedholdende i parforholdet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Det kan sagtens have noget at gøre med, at skilsmissebørnene nu er blevet voksne, og de vil for alt i verden ikke selv skilles. Derfor vil de gå længere for at redde ægteskabet, siger parterapeut Gitte Sander.

Hun oplever, at de yngre, der kommer i hendes klinik, har undersøgt rigtig meget om emnet og sat sig godt ind i, hvordan de kan få ægteskabet tilbage på rette køl, hvis der er problemer.

Skilsmisser og vielser

2011: 14.634 blev skilt, 27.544 blev gift

2012: 15.852 blev skilt, 28.620 blev gift

2013: 19.052 blev skilt, 27.505 blev gift

2014: 19.435 blev skilt, 28.337 blev gift

2015: 16.343 blev skilt, 28.852 blev gift

2016: 17.146 blev skilt, 30.767 blev gift

- Jeg er ikke sikker på, at de ikke bliver skilt med tiden, for man har jo en ubevidst trang til at gøre som sine rollemodeller - i det her tilfælde sin far og mor. Men jeg kan i hvert fald se, at nogle gange kæmper de yngre klienter mere end de ældre, siger Gitte Sander.

Det traditionelle parforhold er uddøende

Generelt viser tallene fra Danmarks Statistik, at lidt færre bliver skilt sammenlignet med de sidste år, mens tallet for vielser stiger med to procent. Sexolog Jakob Olrik mener, det er en afpsejling af, at vi i dag ikke kun udlever kærligheden gennem et ægteskab, der varer hele livet.

- Det traditionelle parforhold er uddøende for os som nation, men som subkultur vil det stadig eksistere. Der vil komme mange forskellige grupperinger, siger sexolog Jakob Olrik.

Han mener ikke, at det lille fald, der har været i år, er et udtryk for, at folk er blevet bedre til at holde sammen.

- Jeg tror, skilsmisserne har fundet et stabilt niveau nu, men det vil variere lidt fra år til år. Skilsmisseprocenten er ligesom renten - den går op og ned, og begge dele er påvirket af samfundsøkonomien, siger Jakob Olrik og tilføjer:

- Vi har jo haft krise her i 00erne, så der vil folk blive gift og være stabile, men det vil vende igen. Det bliver ikke the good old days, for vi har jo fået vores frihed som mennesker, og man kan ikke sætte os tilbage i buret, siger han.