Samliv

Seks uvaner i dit parforhold: Sådan kommer du dem til livs

Psykolog Thomas Markersen har listet seks dårlige vaner op i parforholdet, som du kan rette op på ved hjælp af ganske få tiltag.

I et parforhold kan man hurtigt få tillagt sig nogle dårlige vaner, som gør, at man efterhånden mister kærligheden til hinanden og i værste tilfælde ender i en skilsmisse.

De senere år har været store skilsmisseår. 2014 var rekordår med 19.413 skilsmisser, mens tallet faldt lidt i 2015. Sidste år var der 16.343 par, der ikke længere syntes, det var så yndigt at følges ad. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.

Men der er måder at undgå skilsmissen på. Ofte er det nemlig de samme vaner, der går igen hos mange af de ægtepar, der bliver skilt. Vaner, som sagtens kan brydes, emner psykolog Thomas Markersen,

Seks uvaner i parforholdet

 1. Sexlivet halter

  I mange forhold begynder sex enten at mangle med tiden, eller også bliver den præget af rutine.

  - Jeg tror på, at sex er en af de væsentligste ”kommunikationsformer”, vi har med hinanden. Forskning viser også entydigt, at sex styrker et parforhold, siger Thomas Markersen, der derfor mener, at det er vigtigt at rette op på denne uvane.

  For at få gang i sexlivet igen anbefaler han, at man sætter ord på, hvad man har lyst til og sætter en aften af til at lade sig inspirere fra eksempelvis bøger.

  Et andet trick er, at I går i bad om aftenen og går nøgne i seng sammen, for så får I helt automatisk lyst til sex.

 2. Tag aldrig kærligheden for givet

  Nogle gange glemmer vi simpelthen at være søde mod vores partner og anerkende dem, men i et parforhold må du aldrig glemme den anden og tage personen for givet. 

  - Forholdet er dødsdømt, hvis du sætter karriere, børn eller sport før din kæreste. Selvom du kan holde forholdet i live længe, er det langsomt i gang med at dø, siger Thomas Markersen.

  - Det er ikke fordi, du skal glemme dig selv. Værn om dig selv og dine interesser, men være i god balance med den anden og forholdet, forklarer psykologen,

  Helt konkret kan det være en god idé at huske at kysse din partner inderligt en gang om dagen, altid møde din partner med et smil - også selvom du har været stresset på arbejde.

 3. I lytter ikke til hinanden

  - I stedet for at forholde os nysgerrigt til den anden, udvikler mange den dårlige vane, at tillægge hinanden tanker, følelser og motiver. Mantraet: “Vi kan afslutte hinandens sætninger”, dækker typisk over, at man tror at man altid ved, hvad der foregår i den anden. Ud over at det leder til kedsomhed og mangel på frihed for begge parter, kan det også lede til konflikter, fortæller Thomas Markersen.

  Spørg istedet ind til din partner, og bliv i samtalen i stedet for at komme med hurtige løsninger til den andens dilemma.

  - Der kan være mere liv, gnist og tiltrækning i at opdage, at man ikke ved, hvad den anden tænker, end at man ved, hvad den anden tænker. For mens symbioser er hyggelige, kan de være pænt dræbende for den romantiske relation, siger Thomas Markersen.

 4. I retter konstant på hinanden

  I mange parforhold kommer man ofte til at rette på hinanden.

  - Måske retter man på den anden, fordi man ønsker at han, eller hun er som én selv. Man kommer måske til at overvurdere ens egen forståelse af tingene, og vil tvinge andre til at se verden på samme måde som man selv gør. I min erfaring sker der typisk det, at når mænd bliver rettet meget på, begynder de at opføre sig som børn  - det modsatte af hvad kvinden ønsker. Kvinder, der bliver rettet meget på, visner langsomt, siger Thomas Markersen.

  Han anbefaler derfor, at man holder sine rettelser i sig selv.

  - I de fleste henseender i livet er vi bedst tjent med ydmyghed, mildhed og nysgerrighed. Du er ikke den klogeste person i verden, og andre skal ikke automatisk underlægge sig. Det kan godt være, at du kan vinde en halvligegyldig diskussion, men hvad er det værd, hvis du taber nærværet og glæden den dag?

 5. Tosomhed er ikke sundt

  Selvom det er dejligt at være sammen med sin partner, så er det vigtigt, at i også mingler med andre. Forskning viser nemlig, at det er vigtigt at have stærke venskaber uden for forholdet.

  - Geparder i bur sammen parrer sig ikke med hinanden, fordi de tror, at de er søskende. Det samme kan ske i parforhold, hvis man går for meget i symbiose med hinanden. Når et par for eksempel har en fælles e-mail adresse, kan det være tegn på et sexliv, der er for nedadgående, siger Thomas Markersen.

  Han foreslår, at man kan gå i biografen og til koncerter - både sammen og alene med andre venner. Det er vigtigt at finde inspiration i andet end hinanden, for på den måde inspirerer man også forholdet. 

  Der er også en anden ting, der er rigtig vigtig:

  - Tillad for guds skyld hinanden at komme lidt senere hjem fra arbejdet af og til - også selvom du ikke var advaret for en måned siden, siger psykologen.

 6. Det er giftigt at bære nag

  - Der findes ikke noget mere giftigt end at bære nag. Den passivt aggressive stilhed burde være ulovlig. Den er ødelæggende for alt og alle. Det er også skidt, når man igen og igen vil hive gamle uretfærdigheder frem og blande dem ind i samtalerne. Visse diskussioner skal have lov til at dø og ikke blive genoplivet, siger Thomas Markersen.

  Psykologen råder til, at man gerne må give udtryk for sin skuffelse over for eksempel utroskab, men derefter skal man pakke det væk og lade fortiden ligge, så det ikke bliver en knast i forholdet.