De brændte børn

Katja fra 'De brændte børn': Sådan går det hende i dag

29-årige Katja fortalte i 'De brændte børn' om, hvordan hun blev sexmisbrugt af sin far gennem 15 år - se her, hvordan det går hende i dag.

Da seerne forlod Katja Heilmann-Nøhr i torsdagens sæsonpremiere på 'De brændte børn', overvejede hun, om hun endnu engang skulle forsøge at tage kontakt til sin far, som afsoner en fængselsdom for blandt andet et 15 år langt sexmisbrug af Katja.

Men nu, hvor der er gået næsten et halvt år siden optagelserne til 'De brændte børn' sluttede i oktober 2015, er hun ikke i tvivl om sin beslutning:

- Jeg er blevet 100 procent afklaret med, at min far aldrig bliver min far. Han skal aldrig være en del af mit liv igen, og jeg vil aldrig nogensinde kunne se en grund til at sætte mig ned og snakke med ham. Ene og alene fordi han allerede har ødelagt så meget. Han skal ikke have lov til at ødelægge mere, siger Katja til TV 2.

Kan ikke tilgive sin far

En af årsagerne til, at det 29-årige incest-offer nu er så fuldstændig sikker på, at det ikke vil gavne hende at have kontakt til faren, er den næsten to timer lange telefonsamtale, som man så uddrag af i programmet.

- Samtalen overbeviste mig om, at han ikke vil ændre sig. På trods af at han har modtaget psykologhjælp i fængslet. Én gang pædofil, altid pædofil. Det kan styres, men ikke kureres, siger Katja og fortsætter.

- Jeg har en formodning om, at han selv har været udsat for noget af det samme i sin opvækst. Det lå mellem linjerne i det, han sagde. Og man har jo tendens til at søge tilbage til det, man kender. Men uanset hvad, så vil jeg aldrig nogensinde kunne tilgive det, han har gjort, konstaterer hun fast. Se videoklip fra telefonsamtalen nedenfor.

Har store udfordringer i hverdagen

Som det fremgik af programmet, har Katja store udfordringer med at leve et normalt liv med sin kæreste, Anders, som hun har været sammen med i tre år.

Det langvarige incest-misbrug har sat sig sine tydelige spor hos hende både fysisk og psykisk, og hun har især problemer med det kropslige.

- Noget så hverdagsagtigt som at gå i bad er meget svært for mig. Når jeg står i bruseren og skal vaske mig med sæbe, kan jeg indimellem ikke røre ved mig selv. Jeg synes, det er uækkert – selv om der er en klud imellem. Man får et meget ambivalent forhold til sin krop, forklarer hun.

Ved at søge økonomisk støtte gennem forsikringer og kommunen er det lykkedes Katja at få omkring 70 timers psykologbehandling ialt. Det har hjulpet hende et godt stykke hen ad vejen, men slet ikke nok.

- Forhåbentlig vil vi på et tidspunkt stifte familie, og så ved jeg, at der vil opstå nye problemer. Jeg  frygter, at jeg måske vil skade barnet eller skubbe det fra mig. Min kæreste og jeg har snakket meget om det. Han er en kæmpe støtte. Jeg må tilstå, at jeg ikke ved, hvordan jeg havde klaret mig uden ham, erkender hun.

Båndet til mor og bror er stærkt

Hvor Katja har opgivet at have en forbindelse til sin far, har hun til gengæld opnået en helt ny forståelse med sin mor og sin lillebror.

Fakta om incest

Hver dag er der børn og unge i Danmark som udsættes for seksuelle overgreb fra deres nærmeste familie.

Seksuelle overgreb er altid forbundet med skam og skyld, som gør, at det er svært for ofret at tale om.

Voksne har ifølge loven en pligt til at informere kommunen (foretage en underretning) hvis de har en mistanke om at børn og unge udsættes for seksuelle overgreb.

Hvis du er barn eller ung, som bliver udsat for incest, bør du betro dig til en voksen, du har tillid til, eller ringe til Børnetelefonen for at få hjælp.

Sager om seksuelle overgreb mod børn forældes først når ofret fylder 31 år.

- Før min far blev anholdt, var der slet ingen bånd mellem mig og min bror og mor. Men det ændrede sig i samme øjeblik, hvor min far blev fjernet, og han ikke længere kunne manipulere med os, siger Katja og uddyber.

- Nu hænger vi sammen i tykt og tyndt. Jeg har et utroligt tæt bånd til min mor, og jeg kommer jævnligt ud til hende for at hjælpe hende med at vaske tøj og tage medicin. Og min bror og jeg, som ikke tidligere kunne tale sammen i ti minutter uden at skændes, kommer også rigtig godt ud af det sammen, siger hun om sin seks et halvt år yngre lillebror, John, der har taget større skade af den dysfunktionelle opvækst, end hun har, og i dag kæmper med en psykisk diagnose.

Frygter, at han finder et nyt offer

Selv om Katja endnu ikke har nogen præcis dato for, hvornår hendes far bliver løsladt fra fængslet, så lyder den seneste melding på, at han skal afsone hele sin straf på fem et halvt års fængsel, og at han dermed vil være på fri fod til august. På det tidspunkt vil han være 52 år.

- Jeg går stadig med en angst i forhold til, hvad der sker den dag, han kommer ud. Jeg frygter, at han finder et nyt offer på et tidspunkt. For når man kan gøre sådan nogle ting ved sine egne børn, så er man jo så langt ude, at man vil tilsidesætte alle andre for ens egne behov, siger Katja og tilføjer.

- Jeg vil af hele mit hjerte gerne redde børn og unge. Så jeg ryger i et kæmpe dilemma med mig selv, når jeg ikke kan gøre noget her. Det er en rigtig møgsituation. Man kan bare håbe, at han får noget professionel hjælp, siger hun.

Vil ikke gemme sig længere

På trods af frygten for en eventuel hævnakt fra sin far, har Katja imidlertid besluttet, at hun ikke længere vil bo på en hemmelig adresse.

Jeg er bare nødt til at gøre noget for at vise, at han ikke har magt over mig mere.

Katja Heinemann-Nøhr, incest-offer

- Jeg er bare nødt til at gøre noget for at vise, at han ikke har magt over mig mere. Det nytter ikke noget, at vi skal gå og gemme os til evig tid. Min kæreste bakker mig op i den beslutning, og vi tager de forholdsregler, vi kan, siger Katja og fortsætter.

- Mit drømme-scenarie er, at min far vil finde et helt andet sted at bo, og at han vil søge andre miljøer og egne. Så han forhåbentligt kan få et fornuftigt liv og starte på en frisk. For hans egen skyld, slutter hun.

Katja har oprettet Facebook-siden efterincest.dk, som er et forum, hvor incest-ramte kan udveksle viden og tanker med det formål at hjælpe hinanden og andre i lignende situationer.

Læs også hele live-chatten, hvor Katja svarede på spørgsmål fra seerne, her.

Gik du glip af sæsonpremieren på 'De brændte børn', kan du se afsnittet med Katja lige nu på TV 2 Play, hvor der også er snigpremiere på næste uges afsnit