De brændte børn

Misbrugt af far i 15 år: Katja vil bryde tabu om incest

Som niårig blev Katja første gang udsat for seksuelt overgreb fra sin far, som fortsatte incesten gennem 15 år. Hør Katjas historie i De brændte børn.

Hele verden var i oprør, da østrigske Josef Fritzl blev afsløret i at have holdt sin datter fanget i årevis som sexslave i en skjult kælderlejlighed.

Men at noget lignende kan finde sted i en på overfladen velfungerende og harmonisk kernefamilie i Danmark, har de færreste nok fantasi til at forestille sig.

Ikke desto mindre er det, hvad Katja Heilmann-Nøhr oplevede i sin opvækst, hvor hun og hendes mor og lillebror blev holdt i et jerngreb af en tyrannisk far, og hun selv gennem 15 år blev udsat for systematiske sexovergreb.

- Der var ikke nogen, der vidste, hvad der foregik. Vi var en perfekt familie udadtil. Min far, min mor Gitte, min lillebror John og jeg. Vi havde fritidsinteresser, og mine forældre var begge på arbejde, og min bror og jeg passede vores skoler, siger den i dag 29-årige Katja i sæsonpremieren på 'De brændte børn' og fortsætter.

- Selv om min far var en hård opdrager, var det ikke noget, folk så skævt til, fordi der var aldrig nogen, der så, at han enten slog eller straffede. Det var bare verbalt, at han havde en hård tone, fortæller hun om sin far.

Vold, trusler og overvågning var hverdag

Katja blev første gang udsat for et seksuelt overgreb fra sin far, da hun var bare ni år gammel. Hendes mor begyndte på det tidspunkt at have aftenvagter hver tirsdag aften, så her havde hendes far frit spillerum.

I starten tvang han hende til oralsex, så udviklede det sig til analsex, og fra hun var omkring 11 år, gennemførte han vaginalt samleje. Grunden til, at det kunne lade sig gøre, var, at Katja levede i konstant frygt for sin far, der udsatte familien for vold og trusler.

- Hvis jeg forsøgte at afvise min far, jamen så enten skændtes han og min mor, eller også så bankede han min bror, og ofte så har min mor og jeg siddet i stuen, mens han har banket min lillebror i hans værelse, hvor vi jo nærmest har siddet med fingrene i ørerne, fordi min lillebror skreg af smerte og bad ham om at stoppe, siger Katja om sin fars nådesløse magtanvendelse.

Ud over at Katjas far dagligt tyranniserede familien, udsatte han dem også for konstant overvågning ved hjælp af videokameraer, der var sat op rundt omkring huset og i familiens bil. Ligesom han "jammede" deres mobiltelefoner, så de ikke kunne ringe ud fra huset.

På grund af Katjas store frygt for sin far, lykkedes det ham at fortsætte misbruget helt ind i hendes voksentilværelse, efter at hun var flyttet hjemmefra og endda havde en kæreste. Incest-overgrebene stoppede først, da Katjas far blev anholdt i 2011, hvor hun var 24 år gammel.

Frygter, at faren vil gøre alvor af sine trusler

Efter en særligt traumatisk oplevelse i februar 2011, hvor Katjas far truede hendes mor med en pistol i tre timer, fordi "hun nægtede at give ham et blowjob", som Katja fortæller i programmet, tog Katjas bror mod til sig og kontaktede - efter opfordring fra sine kammerater - politiet.

Næste aften dukkede en gruppe kampklædte og bevæbnede betjente op ved familiens hjem for at anholde Katjas far, som herefter blev varetægtsfængslet i halvandet år, før han i juni 2012 fik sin dom.

Tanken om, at min far snart kommer ud af fængslet, er med til at sætte en masse alarmklokker i gang.

Katja Heilmann-Nøhr, incest-offer

- Min far sidder i fængsel. Det har han gjort i cirka fire år. Han sidder inde for incest mod mig gennem 15 år, og vold mod min bror. Så er han dømt for ulovlig våbenbesiddelse og besiddelse af børneporno, forklarer Katja, der nu er bekymret over, at hendes far snart bliver løsladt efter at have afsonet sin dom på fem et halvt års fængsel.

- Tanken om, at min far snart kommer ud af fængslet, er med til at sætte en masse alarmklokker i gang. Og min største frygt er jo, at den dag, min far kommer ud af fængslet, at han har tænkt sig at gøre alvor af de trusler, som han sagde den sidste aften, inden han blev anholdt. At han vil slå min mor, bror og jeg ihjel, lyder det fra en bekymret Katja.

Håber at kunne hjælpe andre i samme situation

Katja Heilmann-Nøhr ved, om nogen, hvor store konsekvenser, et incest-misbrug kan få for et menneske.

Så efter at hun i så mange år har holdt på sin uhyggelige hemmelighed, har hun nu valgt at bryde det store tabu omkring incest og stå åbent frem med sin historie i 'De brændte børn'.

- Jeg håber, at dét at dele min historie, kan bidrage til at hjælpe andre i lignende situationer, sådan så deres fremtid ser lysere ud, siger den 29-årige østjyde, som desuden har åbnet Facebook-siden efterincest.dk, hvor misbrugsofre har mulighed for at kommunikere med lidelsesfæller om deres situation.

I torsdagens sæsonpremiere på 'De brændte børn' kan seerne følge, hvordan programværten Lisbeth Zornig Andersen tager Katja med på en rejse tilbage til hendes fortid, og hvordan de sammen konfronterer både Katjas far og mor, henholdsvis via en telefonsamtale til fængslet (se klip ovenfor) og en tur til barndomshjemmet.

Se sæsonpremieren på 'De brændte børn' torsdag kl. 20.00 på TV 2 - eller se snigpremieren lige nu på TV 2 Play