Højlund i opsang til unge: Vis nu hinanden (og jer selv) lidt respekt!

16x9
De unge dømmer hinanden for hårdt. Foto: Morten Stricker / Scanpix Denmark

Hvordan er vi endt tilbage i en 1950er-agtig tid, hvor piger skammes ud, og drengene er seje, når de scorer?

"Så slemt er det slet ikke hos os. Der bliver kun skrevet lidt om, hvem der har kysset med hvem, og det tager man ikke særlig alvorligt...," siger min teenage-datter, der - desværre - går på gymnasium i det nordsjællandske. Ikke på et af de nævnte gymnasier, men dog et der også holder såkaldte "putte-middage", hvor 3.g-drenge inviterer de smukkeste 1.g-piger med. Jeg ved ikke, om hun har været til sådan en middag, men jeg håber det virkelig ikke.

Normalt er hun glødende feminist og harcelerer ofte over forskelsbehandling baseret på køn. Over at en stor del af danskere placerer skyld og ansvar for voldtægt hos kvinden. Over videoer af piger, der udnyttes, som deles offentligt. Og ikke mindst over, at der ikke gælder de samme regler for piger og drenge, når det kommer til deres seksualitet. Så hvorfor kan hun tage det her så nonchalant?

Det er jo pigerne, der skammes ud. Dem (pigerne), der nedgøres, med billeder af drenge med fingrene oppe i dem. Dem, der er de "billige". Dem, der laves "hø hø hø" over, når de mister deres mødom til en fyr, der bagefter står med et blodigt lagen som bevis på sin scoring og måske hans manddomsprøve? Det er pigerne, der bedømmes på deres udseende og "forbruges" af de lidt ældre og mere formuende studerende til "putte-middagene", der skal tages som en anerkendelse for at være fundet smuk og god nok til en invitation.

Hvad hvis man kysser med den forkerte?

Men måske man bare ikke kan se det, når man selv er midt i det? Måske det bare er skide-svært at sige fra, når man er en del af en kultur, hvor det betyder alt for meget ikke at blive fundet for let, og hvor man for alt i verden skal være cool?

Men når man er en af de stærke, så har man også et ansvar over dem, der måske ikke er helt så stærke. Et ansvar for at sige fra – også på andres vegne. For ikke alle synes, det er helt okay, at der deles kyssebilleder af en. Og hvad nu hvis den, man kysser, ikke er ens kæreste, så er det pludselig ikke helt så "ikke særlig alvorligt", vel?

Og selv et kys kan give piger problemer i dag. For nylig fortalte min ældste datter om en bytur med en pigegruppe, hvor en af pigerne pludselig siger, at en anden pige skal til at passe lidt på, fordi hun flirter for meget. Men pigen er single, ung, i byen for at more sig og gør absolut ingen fortræd. Hun har meget sparsom seksuel erfaring og dermed alt andet end "løs på tråden", men alligevel bliver hun genstand for snak og sladder. Hvad pokker skete der lige der? Og selv hvis hun havde haft sex med en del flere, er det vel præcis lige så okay for hende som for de jævnaldrende drenge, eller?

De unge dømmer hinanden for hårdt

Samme emne var forleden oppe i en veninde-gruppe, hvor denne meget sigende kommentar faldt: "De unge dømmer simpelthen hinanden og især piger hårdt i dag, at det er helt utroligt. Den gang vi var unge i 1980erne, der knaldede vi sgu da bare med dem, vi havde lyst til, og der var ingen, der snakkede grimt om en for det..." Ingen er nok ikke helt rigtigt, men det var slet ikke på det niveau, vi ser i dag. Og jeg husker altså ikke, som flere af vor tids rektorer, at der var sladderspalter i vores skoleblad på gymnasiet. Det fandtes ikke.

Men det er heller ikke pointen. Den er til gengæld, at der skal en holdningsændring til hos de unge, så det bliver cool at passe på sig selv og ikke mindst hinanden – i stedet for at skamme ud. At der skal gælde samme regler for piger og drenge. Og at man ikke deler kompromitterende materiale om andre unge, når det helt åbenlyst er lavet for at nedgøre og udstille dem. Man deler det ikke af respekt for det andet menneske. Og vel egentlig også af selvrespekt, fordi man så bedre kan se sig selv i spejlet.

Og netop det vil gymnasierektorerne også bedre kunne, hvis de tog det her alvorligt, bragte emnet til debat, udstak klare retningslinjer og havde konsekvenser parat, når de blev overtrådt. Men det kræver selvfølgelig også, at man har lidt størrelse på sine n..... og tør vise dem frem....