Navneloven fylder 10 år: Mød Kigge, Chilli og Awesome

Det er 10 år siden, navneloven trådte i kraft - Kigge, Chilli og Awesome fortæller om, hvordan det er at leve med et usædvanligt navn.

Der er næsten frit valg på alle hylder, når mor og far i dag skal vælge, hvad barnet skal hedde - og det kan man takke navneloven fra 2006 for. Den blev nemlig vedtaget med intentionen om, at det skulle være nemmere at få et navn godkendt.

Flere danskere er med tiden derfor også blevet mere kreative, når det kommer til navngivning. Mandag gæstede Kigge Hvid, Chilli Ninja Hansen og Awesome Framebuf 'Go' morgen Danmark' for at tale om deres navne.

- Jeg synes, det er postivt, fordi Kigge ikke er en massebetegenelse. Der er ét menneske, der hedder det i Danmark, fortæller Kigge Hvid, der til daglig arbejder som administerende direktør.

Jeg er Awesome

De fleste vil nok også studse over et navn som Awesome, der direkte oversat til dansk betyder 'fantastisk'.

Awesome Framebuf er da heller ikke født med hverken det for- eller efternavn, men har ladet sig inspirere fra en oplevelse i 9. klasse og en særlig film

- Jeg ringede til en ven, der var computernørd for at spørge efter en fil ved navn framebuf. Men jeg havde glemt at sige, at det var René, der ringede, så derfra blev Framebuf bare mit kaldenavn, fortæller Awesome Framebuf, der til daglig arbejder som stilladsmontør.

Senere valgte han også at skifte sit fornavn ud med inspiration fra en amerikansk film.

- Jeg har altid godt kunne lide American Pie-film, og de siger altid awesome, og jeg synes bare, det lyder fedt. Når folk ringer, siger jeg: "Jeg er Awesome".

Passer til personligheden

I Chilli Ninja Hansens tilfælde var det forældrene, der kom på meget specielle navn.

- Jeg kan godt lide mit navn, og folk synes ofte det er fedt. Nu har jeg kun søgt job en gang i mit liv, og der har det i hvert fald ikke været en dårlig oplevelse at hedde noget specielt, for jeg fik jobbet, siger Chilli Ninja Hansen.

I sin hverdag som studerende har hun heller ikke mærket, at navnet har været en hindring. Faktisk passer det ret godt til hendes personlighed, synes hun selv.

- Jeg kan godt lide, når der er gang i den - og en chili sparker røv, og en ninja er der også fuld fart på, siger hun