De brændte børn

De brændte børn: Sådan går det Henriette i dag

Et halvt år efter optagelserne til TV 2-programmet er Henriette i gang med at starte projektet De stærke børn for at hjælpe andre udsatte børn.

Selv om man er et "brændt barn", kan man godt være et stærkt barn.

Sådan ét er 24-årige Henriette Karlsen, som i andet afsnit af 'De brændte børn' fortalte om en opvækst med vold, alkohol og store svigt fra sin mor og stedfar.

På trods af sine uhyggelige barndomsminder er det lykkedes Henriette at nå så langt i sit eget liv, at hun nu vil bruge sine egne erfaringer til at hjælpe andre udsatte børn og unge.

- Gennem min rejse i 'De brændte børn' har jeg fået en større forståelse for, hvor jeg kommer fra, og jeg har reflekteret så meget over det, at jeg nu er kommet et godt stykke videre i min proces, siger Henriette Karlsen til TV 2 og fortsætter.

- Jeg har fået et større "drive" og fokus på at gøre noget ved mine egne visioner om at yde en social indsats. Formålet med projektet De stærke børn er blandt andet at samle tøj og ting ind til børn i udsatte familier og køre det ud til dem, forklarer Henriette, som foreløbig har lanceret projektet på Facebook og nu arbejder på at starte en tænketank, sammensætte en bestyrelse og skaffe startkapital via tilskud og donationer.

Har stadig mareridt og tankemylder

Men selv om det i dag er lykkedes den 24-årige Amagerpige at lægge både stofmisbruget og sin voldelige adfærd helt på hylden, har hun fortsat meget at slås med som følge af sin belastede fortid.

Fakta: De brændte børn

De blev svigtet og mishandlet som børn. Nu tager syv modige danskere tilbage til barndommen for at se deres fortid i øjnene og finde ud af, hvad der skete. 

I en række nye dokumentarprogrammer tager Lisbeth Zornig Andersen igen tilbage til barndommen sammen med syv danskere, der har dybe ar på sjælen. Fælles for alle de medvirkende er, at de er brændt af barndommen og på jagt efter svar, der kan hjælpe dem med at forstå, hvorfor de voksne svigtede dem gang på gang, da de var børn.

Udsendelserne sendes torsdag kl. 20 på TV 2 og på TV 2 PLAY.

- Jeg kæmper stadig med angst og nogle ekstremt slemme mareridt. Og til dels lider jeg også af et dårligt selvværd, selv om jeg ikke har grund til det. Jeg har svært ved at tro på, at dét, jeg gør, er rigtigt og godt, og at folk mener det, hvis de roser mig, fortæller Henriette og tilføjer.

- Når jeg får tankemylder, kan det blive så slemt, at jeg er ved at koge over, og så bliver jeg nødt til at afreagere. Men jeg har lært at kanalisere mine følelser ud på en anden måde end ved at bruge vold. Jeg skriger og råber for at komme ud med det eller går en tur med hunden, siger hun.

Små søskende og far betyder meget

Henriette kan godt selv undre sig over, at hun i dag har et helt normalt liv med kæreste, lejlighed og hund, da hun lige så godt kunne være endt på en psykiatrisk afdeling, i et fængsel eller være død af en overdosis.

Men hun er alligevel ikke i tvivl om, hvad årsagen er til, at hun har klaret sig så godt:

- Det er på grund af mine små søskende. De er mit liv. Og så gav jeg min far et løfte for tre-fire år siden. Han var meget syg og lå i koma et halvt år. Dér lovede jeg ham, at hvis han blev rask igen, så ville jeg opføre mig ordentligt og ikke lave ballade mere, fortæller Henriette, som også er tak skyldig over for en række andre mennesker, der har støttet hende hen ad vejen:

Jeg kunne vælge, om jeg ville være den, der hjalp andre, eller om jeg selv ville være den udsatte.

Henriette Karlsen, 24-årigt "brændt barn".

- Og så har jeg mødt de rette mennesker på de rette tidspunkter. For eksempel blev jeg som 20-årig ansat af kommunen som pædagogmedhjælper for socialt udsatte børn. Så jeg kunne vælge, om jeg ville være den, der hjalp andre, eller om jeg selv ville være den udsatte. Det har nok været et sammensurium af heldige begivenheder, der har skubbet mig i den rigtige retning, og det viser jo bare, hvor vigtigt det er for udsatte unge at få hjælp på det rigtige tidspunkt. Når de er klar til det, konstaterer hun.

- Sidste gang, jeg var oppe at slås, var med min mor!

Som det fremgik af tv-programmet, blev Henriettes mor meget oprørt, da hun hørte, at hendes ældste datter medvirkede i optagelser til 'De brændte børn', og hun lod sine frustrationer gå ud over Henriettes yngre søskende.

Se videoklip nedenfor, hvor programvært Lisbeth Zornig fortæller om episoden.

Men ifølge Henriette forsøgte moren allerede tre uger tidligere at presse hende til at opgive deltagelsen i TV 2-programmet:

- Min mor truede med at begå selvmord, og det påvirkede mig meget. Det har altid været en stor frygt for mig, fordi min mormor var psykisk syg, og hun endte med at begå selvmord, afslører Henriette, som tilføjer.

Blå bog: Lisbeth Zornig Andersen

Lisbeth Zornig Andersen er cand.polit, forfatter og samfundsdebattør.

Hun har fokus på de udsatte grupper i samfundet. Blandet andet i bogen “Zornig - vrede er mit mellemnavn”, i foreningen “Stemmer på Kanten” og som tidligere formand for Børnerådet.

Danmark lærte hende især at kende gennem den prisvindende dokumentarudsendelse “Min barndom i helvede”, hvor hun konfronterede sin stedfar og sin mor med sin barndom, der var fyldt med svigt og seksuelle overgreb.

Hun har i dokumentarserien “De brændte børn” hjulpet andre med at konfrontere deres fortid.

- Jeg blev så vred over min mors forsøg på at bruge kontrol over for mig, at jeg ikke kunne styre mig. Så den sidste gang, jeg var oppe at slås, var med min mor!, fortæller Henriette om opgøret, som fandt sted for snart et år siden.

Siden programmet er Henriettes to mindre halvsøskende blevet anbragt uden for hjemmet, mens sagen mellem kommunen og Henriettes mor og stedfar er i gang. Henriette har ingen kontakt med sin mor, efter at denne har udtalt i forbindelse med tv-programmet, at hun ikke kan genkende Henriettes udlægning af barndommen.

Overvejer et sagsanlæg mod kommunen

I tv-programmet fik en psykolog fra Københavns Kommune mandat til på vegne af kommunen at beklage, at man havde svigtet Henriette i sagsforløbet, som strækker sig helt tilbage til, da hun var ni år gammel.

Ikke mindst beklagede man, at kommunen havde undladt at reagere på 12-13 indberetninger om omsorgssvigt, der i løbet af bare tre år var indkommet fra forskellige voksne, deriblandt en række lærere, en bagermester, som Henriette havde arbejdet for, og Henriettes tante. 

For Henriette er det en kæmpe lettelse, at hun nu endelig har fået oprejsning og kan fralægge sig prædikatet som "lyvebarnet". Men hun er samtidig skuffet over, at kommunen ikke i samme ombæring har tilkendt hende en form for kompensation for hendes ødelagte barn- og ungdom.

Problemet er nemlig, at kommunen kun har givet en "beklagelse" og ikke en "undskyldning". Rent juridisk set medfølger der ikke en erstatningsret med den førstnævnte formulering.

- Lisbeth (Zornig, red.) og jeg har forsøgt at få kommunen i tale for at høre, om de i det mindste vil hjælpe mig med psykologbehandling. Men de har afvist mig med den begrundelse, at jeg nu er flyttet til en ny kommune, og at det så er den nye kommunes ansvar at gå videre med sagen, fortæller Henriette, som dog ikke har tænkt sig at lade kommunen slippe uden kamp.

- Jeg overvejer et sagsanlæg mod kommunen i samme stil som Slagelse-pigerne og Godhavn-drengene. Lisbeth og jeg er nu gået i tænkeboks for at se, hvad mulighederne er for et erstatningskrav, slutter Henriette Karlsen.

Gik du glip af andet afsnit af 'De brændte børn', kan du se det lige nu på TV 2 Play, hvor der også er snigpremiere på næste afsnit