BS & Manddomsprøven

BS om nutidens vattede mænd: - Vi kan kun klandre os selv

I ’BS & manddomsprøven’ sender BS Christiansen otte usikre, vattede mænd ud på en øde stillehavsø, for at de kan finde frem til deres indre urmand.

I tidligere programserier har BS Christiansen taget henholdsvis en gruppe handicappede danskere, enkelte udvalgte kendisser og en flok medicinerede kvinder med ud i naturen, så de kunne prøve kræfter med sig selv og opbygge større selvtillid.

I en ny TV 2-serie koncentrerer BS sig om en anden og efterhånden temmelig stor samfundsgruppe, nemlig de vage og beslutningsforskrækkede mænd, der er kørt fast i den moderne manderolle.

- Der er mange mænd, som kontakter mig, fordi de er kede af det. De føler, at de lever et liv på andres præmisser, og de har mistet kontakten til deres maskulinitet, siger BS Christiansen til TV 2 og fortsætter.

- Derhjemme giver de næsten altid efter – for at få fred. Og efter nogen tid, hvor de bare har ladet stå til, begynder de at foragte sig selv.

- Pudsigt nok synes deres kærester eller ægtefæller også, at de er blevet kedelige og uinspirerende at være sammen med, og så bliver de måske dumpet til fordel for en spændende mand med skægstubbe og en stor motorcykel, forklarer den tidligere jægersoldat og nuværende coach om den grundlæggende problemstilling, der ligger bag hans nye initiativ med 'BS & manddomsprøven', som har premiere mandag kl. 20.00 på TV 2.

Kvinderne har taget styringen

Men hvorfor er så mange danske mænd egentlig blevet til tøffelhelte?

Ifølge BS Christiansen er det et komplekst samspil af mange faktorer, der over årtier har ført til, at mandens rolle har udviklet sig til dét, den er i dag.

Fakta om BS Christiansen

Bjarne Slot (BS) Christiansen er født i Herning i 1952 og vokset op Vestjylland.

I 1973 blev BS som 20-årig uddannet jægersoldat og begyndte 28 års operativ tjeneste i Jægerkorpset. Han er som en af ganske få danskere uddannet ”ranger” på den amerikanske, militære lederuddannelse i Georgia.

BS har i mange år dyrket idræt på eliteplan, bl.a. på de miltære landshold i henholdsvis femkamp, faldskærmsspring og orienteringsløb.

BS arbejder i dag primært med menneskelig udvikling, bl.a. via kurser for erhvervslivet og som mentalcoach for eliteidrætsudøvere. Privat er han gift og har fire børn.

- Siden kvindefrigørelsen i 70erne, som var god og nødvendig, har kvinderne taget styringen. Og vi mænd er på mange måder fulgt med som en slags forvandlingskugler, der skifter roller i én lang bevægelse. Lige fra at være blød og forstående i hjemmestrikket sweater, til at gå på tvungen barsel og være metroseksuel og dyrke tantra, forklarer BS og tilføjer.

- Alt sammen meget fint, men problemet er bare, at vi mænd ikke er standset op undervejs og har reflekteret over og defineret, hvordan vi gerne vil være mænd. Det har vi overladt til kvinderne. Og det kan vi kun klandre os selv, som mænd, konstaterer han.

- Sørgeligt, at vi doper de "vilde drenge" med medicin

BS Christiansen bruger primært naturen som sit terapi-rum, når han arbejder med mennesker, og det skyldes, at man derude er tvunget til at forholde sig til sig selv og sin dømmekraft. I situationer, hvor man er presset af sult eller manglende søvn, vil man uvilkårligt vise sit sande jeg.

Se klip fra 'BS & manddomsprøven', hvor mændene ankommer til øen, nedenfor.

BS mener, at en af grundene til, at den moderne mand har det så svært med sin maskulinitet, er, at han allerede fra barnsben har været afskåret fra at få afløb for sin livskraft ude i naturen.

- De generationer af mænd, som i dag bliver fædre, er primært vokset op i institutioner defineret af såkaldt "bløde værdier", hvor kvinderne har sat de pædagogiske rammer. Der har i mange år ikke været plads og rummelighed i forhold til de såkaldt vilde drenge, der gerne vil ud og fægte med træsværd, slås med fiktive uhyrer, svinge sig fra gren til gren som Tarzan og blive møgbeskidte.

Vi mænd har godt nok en kuglegrill, men det er konen, der bestemmer, hvornår bøffen har fået nok

BS Christiansen, tidligere jægersoldat og nuværende coach

- Det er sørgeligt, at vi i nogle tilfælde doper de "vilde drenge" med medicin, fordi de ikke kan tilpasse sig de "pæne, ordentlige" rammer. Jeg tror, vi kunne nå meget langt med mere undervisning i det fri, masser af motion og friluftsliv i det hele taget og meget mere leg og læring, pointerer den 63-årige coach.

- Jeg vil ikke lade mig drukne i pudderfarvede velourpuder

Men når skaden allerede er sket, hvad kan den moderne mand så gøre for at komme i kontakt med sin naturlige maskulinitet?

- Vi mænd må prøve at definere vores rolle som mænd og ikke lade kvinderne styre det hele. Når vi for eksempel laver mad, så er det helt i orden og godt nok med biksemad og spejlæg engang imellem. Vi skal ikke lade os diktere til at lave broccolisalat med spelt og tofu, hvis vi har lyst til en bøf!, mener BS Christiansen, som synes, det er tiltrængt, at mændene siger fra.

BS & manddomsprøven

I ’BS & manddomsprøven’ vil jægersoldaten og mentaltræneren BS Christiansen udføre et eksperiment.

Han tager otte danske mænd, som alle er kørt fast i livet, med ud på en øde, tropisk ø i Stillehavet for at hjælpe dem til at finde mod, styrke og livsglæde.

På øen venter mændene en kedelig overraskelse. Til deres store skræk får de kun den mad, de selv kan samle og jage.

Ved at sætte mændene under ultimativt pres, vil BS tvinge dem til at finde ud af, hvem de egentlig er, så de kan gennemgå en personlig transformation.

For som BS siger: "Det er aldrig for sent at få et godt liv".

- Vi må vise, at vi indimellem tør at sætte foden ned og sige: Nok er nok! Jeg vil også være med til at bestemme, hvor skabet skal stå herhjemme. Der skal også være plads til min fodboldpokal eller hjortegevir. Jeg vil ikke bare lade mig drukne i pudderfarvede velourpuder, røgelsespinde og sølvnips fra Indien, understreger han.

Vil gerne invitere til refleksion: Lever du det liv, du gerne vil leve?

Som altid, når BS Christiansen er på banen, ligger der mange tanker og overvejelser bag de strabadser og opgaver, han udsætter sine deltagere for.

Så selv om 'BS & manddomsprøven' ved første øjekast kunne ligne en ny sæson af 'Robinson Ekspeditionen', er der meget mere end ren overlevelse på spil for deltagerne. Og for alle os andre.

- Jeg vil gerne med programmerne invitere til refleksion hos det enkelte menneske: Lever du det liv, du gerne vil leve? Eller spiller du en rolle, hvor du konstant tilpasser dig andres behov og ønsker?, spørger BS, der har gjort det til en vane at lave sådan et "værditjek" hver eneste morgen, når han ser sig selv i øjnene i spejlet.

- Jeg er færdig med at gå på kompromis med den, jeg inderst inde er. Jeg ved, at det koster dyrt. For det koster faktisk livet i den sidste ende. Så ved at jeg hver dag spørger mig selv, om jeg er glad og lever det liv, jeg gerne vil leve, ud fra et autentisk, maskulint ståsted og i et samspil med min hustru, så holder jeg balancen som mand.

’BS & manddomsprøven’ har premiere mandag d. 11. april kl. 20.00 på TV 2 – se GRATIS snigpremiere lige nu på TV 2 Play