Mors billede går verden rundt: Når børn ikke får omsorg, stopper de med at græde

Et billede af en mor liggende i hendes datters seng går lige nu viralt på grund af den hjerteskærende historie, der ligger bag.

Dayna Mager er stadig nybagt mor, men hendes moderhjerte er ikke til at tage fejl af.

Det mærkede den amerikanske mor selv en dag, da en særlig historie gik lige i hjertet på hende, så hun følte sig kaldet til at kravle op i sengen til datteren, Luella.

Hendes mand, Matt, forevigede øjeblikket ved at tage et billede, som Dayna Mager efterfølgende selv har lagt op på Facebook. Et billede, der nu er blevet delt af over 22.000 personer og 'liket' over 60.000 gange.

- Billedet fanger essensen af mit hjerte og mit 'hvorfor'. Der lå jeg i varmen i denne udmattende, smukke rolle, som vi kalder forældreskab, og jeg kan huske helt præcist, hvad jeg lovede hende, skriver Dayna Mager.

Børnene, der stoppede med at græde

I opslaget fortæller hun også, hvorfor hun pludselig følte så stor trang til at trøste sin datter den nat.

Kort forinden havde forældreparret nemlig været til en støttekoncert, hvor en frivillig havde fortalt om et besøg på et børnehjem i Uganda. Her havde den pågælgende person, ifølge Dayna Mager, spurgt sygeplejersken på stedet, hvorfor ingen af de 100 børn græd.

Og svaret slog benene væk under Dayna Mager.

- Hun så på ham og sagde: "Når de har været her omkring en uge og har skreget utallige timer, stopper de til sidst, når de indser, at der ikke kommer nogen. Ikke i ti minutter, ikke i fire timer og måske aldrig nogensinde," skriver hun i opslaget og tilføjer:

- Der kunne jeg bogstavlig talt have samlet små stykker af mit hjerte op fra gulvet.

Børn går ind i sig selv

TV 2 har spurgt netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, om det er naturligt, at børn stopper med at græde, når de ikke får omsorg.

- Ja, det er det. De går simpelthen ind i sig selv for at passe på sig selv. De tænker, at hvis der ikke er nogen, der reagerer, så må jeg hellere stoppe. Og det er ikke sundt, siger Helen Lyng Hansen, der er forfatter til flere bøger om børn - blandt andet "Helens bog om gråd & trøst".

Hun forklarer samtidig, at gråd er barnets stærkeste kommunikationsmiddel i de første måneder. Derfor er det vigtigt at reagere, når et barn græder.

- Hvis man lader dem græde utrøsteligt i længere tid eller ignorerer dem, så kan det være skadeligt og betyde, at barnet får det psykisk svært i fremtiden, viser forskning.

Vil vise, at tårer er okay

Den hjerteskærende historie fik efterfølgende den amerikanske mor Dayna Mager til at lave et løfte til sin datter om altid at trøste hende.

- Når klokken er 02 om natten, og hun hviner gennem babyalarmen, vil jeg komme. Når hun mærker den første smerte, den første hjertesorg, vil jeg komme. Vi vil være der til at holde hende, lade hende føle, at vi er der, og lade hende træffe sine egne beslutninger. Vi vil vise hende igennem tårer og frustrationer, at det er okay at græde, skriver Dayna Mager

Ifølge Helen Lyng Hansen er ubetinget kærlighed og omsorg fra mor og far helt essentielt for børn.

Aflæs barnet

Hun understreger dog samtidig, at den bedste løsning på barnets gråd ikke nødvendigvis er sidde trofast på siden og holde barnet i hånden, indtil roen falder på.

- Her skal man prøve at skelne mellem børnene fra børnehjemmet og et barn, der får masser af omsorg. Nogle børn har sværere ved at sove, når mor og far sidder ved siden af dem. Derfor kan det være helt okay at sige: Nu er du puttet, så nu skal du sove. Det handler om at aflæse barnets behov, forklarer Helen Lyng Hansen.

Helen Lyng Hansen står bag hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk. Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet: "Helens bog om børn & søvn", "Helens bog om gråd & trøst" , "Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".