De brændte børn

Tommy fra 'De brændte børn': Sådan er mit forhold til familien i dag

Tommy Bentsen har trods en barndom med massiv vold fra alkoholiske forældre formået at vende de frygtelige oplevelser til styrke i sit eget voksenliv.

48-årige Tommy Bentsen fra Bagsværd fortalte i torsdagens afsnit af 'De brændte børn' om en barndom, hvor han levede i evig angst og usikkerhed for, hvornår han næste gang fik tæsk af sin stedfar og indimellem også af sin mor.

Den massive vold fandt sted, når forældrene havde indtaget alkohol, og den strakte sig over en periode på otte år, fra Tommy var bare fem år, og til han som 13-årig endelig overværede, at hans stedfar blev hentet af politiet.

I programmet fik Tommy hjælp fra Lisbeth Zornig til at tage på en rejse tilbage til fortiden, blandt andet ved at tage nogle svære samtaler med sin mor og storebror, og kontakte andre familiemedlemmer, der kunne udfylde de "sorte huller" i hans viden.

Mærkelig oplevelse

Som det fremgik af programmet, aftalte Tommy at mødes med sin storebror, på trods af at denne var ret modvillig over for at skulle rippe op i noget, han havde "lagt låg på". Mødet blev sat i stand kort efter telefonsamtalen i september 2015, hvor brødrene mødtes på en café.

Fakta: De brændte børn

De blev svigtet og mishandlet som børn. Nu tager syv modige danskere tilbage til barndommen for at se deres fortid i øjnene og finde ud af, hvad der skete. 

I en række nye dokumentarprogrammer tager Lisbeth Zornig Andersen igen tilbage til barndommen sammen med syv danskere, der har dybe ar på sjælen. Fælles for alle de medvirkende er, at de er brændt af barndommen og på jagt efter svar, der kan hjælpe dem med at forstå, hvorfor de voksne svigtede dem gang på gang, da de var børn.

Udsendelserne sendes torsdag kl. 20 på TV 2 og på TV 2 PLAY.

- Det var en mærkelig oplevelse at mødes med ham. Jeg kunne godt mærke, at jeg blev presset tilbage til en følelse af, at jeg stod alene med oplevelserne. Han havde ikke noget at bidrage med, og han kunne heller ikke se, hvad det skulle gavne ham at tale om det, siger Tommy Bentsen til TV 2 og fortsætter.

- Desværre fik jeg ikke opfyldt mit ønske om, at vi gensidigt kunne spejle os i fælles erindringer. Som min storebror havde forudset, endte det med at blive en enetale fra min side. Det eneste tidspunkt, hvor jeg fornemmede, at han blev påvirket af det, jeg sagde, var, da jeg fortalte om, hvordan de mange års vold havde influeret på forholdet til mine egne sønner, konstaterer Tommy.

Nært forhold til lillesøster

Hvor Tommy blev skuffet over mødet med sin storebror, har han til gengæld fået stor glæde af at tage kontakt til sin lillesøster, Jeanett:

Blå bog: Lisbeth Zornig Andersen

Lisbeth Zornig Andersen er cand.polit, forfatter og samfundsdebattør.

Hun har fokus på de udsatte grupper i samfundet. Blandet andet i bogen “Zornig - vrede er mit mellemnavn”, i foreningen “Stemmer på Kanten” og som tidligere formand for Børnerådet.

Danmark lærte hende især at kende gennem den prisvindende dokumentarudsendelse “Min barndom i helvede”, hvor hun konfronterede sin stedfar og sin mor med sin barndom, der var fyldt med svigt og seksuelle overgreb.

Hun har i dokumentarserien “De brændte børn” hjulpet andre med at konfrontere deres fortid.

- Jeg er meget glad for min søster, som jeg føler, at jeg nu har fået tilbage. Vi taler jævnligt sammen, og jeg kan mærke, at hun har et stort behov for at bearbejde tingene. Hun har mange traumer, fordi hun har hørt, at jeg og hendes mor har fået tæsk, og ligesom mig lider hun også af lavt selvværd, forklarer Tommy og tilføjer.

- Lisbeth (Zornig, red.) har været med i vores samtaler et par gange, og det er tydeligt, at det har hjulpet min søster at blive anerkendt af én, der står udenfor. Hun er blevet gladere. Og vi har aftalt, at vi snart vil tage til psykolog sammen, siger han. Se klip fra Tommys besøg hos sin lillesøster nedenfor.

Har haft "personlig coach" gennem 26 år

En af grundene til, at det er lykkedes Tommy Bentsen at skabe sig et velfungerende voksenliv på trods af sin traumatiske barndom, er, ifølge ham selv, at han har en helt fantastisk livspartner.

- Jeg er så heldig, at jeg gennem 26 år har haft en "personlig coach", som jeg har været gift med i 23 år. Min kone, Marin, er min bedste ven, og vi er gode til at tale om alt. Vi er begge to nysgerrige vidensmennesker, der reflekterer over tingene, og hun har hele tiden skubbet til mig på den gode måde, lyder det fra det "brændte barn".

Jeg har kompenseret ved at præstere på arbejdsfronten.

Tommy Bentsen, 48 årigt "brændt barn"

Ud over at Tommy har skabt sin egen lille kernefamilie, bestående af far, mor og to sønner på henholdsvis 18 og 24 år, har han også været i stand til at opnå en succesrig karriere som leder i erhvervslivet. Lige nu er han ansat som afdelingsleder i energiselskabet Seas nve i Bagsværd, hvor han p.t. har 60 medarbejdere under sig. Tidligere har han ledet over 100 ansatte.

- Jeg har nok kompenseret for den manglende anerkendelse i barndommen ved at præstere på arbejdsfronten. Her har jeg så opnået momentan anerkendelse, og det har været benzin på min motor, forklarer Tommy Bentsen, som dog i dag er klar over, at anerkendelsen først og fremmest skal komme fra ham selv.

Under sit besøg i 'Go' Morgen Danmark' fortæller Tommy Bentsen blandt andet om, hvordan det er lykkedes ham at få et godt liv. Se klip nedenfor.

- Karate har hjulpet mig

Paradoksalt nok har det forslåede barn Tommy haft stor glæde af at dyrke kampsporten karate, der har givet ham mere ro og fokus i sit liv.

- Jeg har dyrket karate i omkring 15 år, men det er uden personkontakt. Det er den meditative del af sporten og selve den fysiske udfordring, der interesserer mig, siger Tommy, der som barn og ung blev tvunget til at gå til boksning af sin stedfar, der også selv var bokser.

Jeg hadede boksning. Men min frygt for min stedfar var større end ulysten til at bokse.

Tommy Bentsen, 48-årigt "brændt barn"

- Min stedfar var frygtet ude i værtshusmiljøet, hvor han var kendt for at slå lige så hårdt, som en hest sparker. Han lagde da heller ikke fingrene imellem, når han slog mig. Jeg kan huske, at jeg hadede boksning. Men min frygt for min stedfar var større end ulysten til at bokse. Faktisk var jeg ret god til det og vandt mange kampe, men jeg stoppede helt med det, så snart min stedfar var ude af billedet.

Har opgivet at få den ønskede relation til mor og bror

På baggrund af de samtaler, Tommy har haft med sin mor og bror i forbindelse med 'De brændte børn', har han opgivet at få den nære og oprigtige familierelation, som han havde ønsket sig.

- Da jeg mødtes med min bror, var det tydeligt, at vi befinder os hver sit sted i vores liv. Jeg ønsker ærlighed, og jeg har det meget svært med al den tabuisering og afstandtagen, som har præget vores forhold i de seneste mange år, erkender Tommy, der også blev meget skuffet over sin mors reaktion ved deres møde.

- Hun holder fast i, at hun HAR sagt undskyld, og at der ikke er mere, hun kan gøre. Hun siger, at hun ikke greb ind mod min stedfar dengang, fordi hun var truet på livet. Og det er rigtigt nok. Men dét, jeg savner, er, at hun påtager sig forældreansvaret og i det mindste prøver at sætte sig ind i, hvad opvæksten har gjort ved mig, og hvad jeg har måttet kæmpe med i de 35 år, der er gået siden, konstaterer Tommy.

Kæmpe gave at medvirke i 'De brændte børn'

Men selv om Tommy Bentsen således ikke har fået opfyldt sin store drøm om at genforene familien, fortryder han ikke et sekund, at han sagde ja til at melde sig til tv-projektet, da hans kone foreslog det for halvandet år siden.

- Det har været en kæmpe gave at medvirke i 'De brændte børn', og jeg er enormt taknemlig for det. Jeg har mødt så mange varme mennesker, som har støttet og bakket op om mig. Og jeg er blevet afklaret omkring mange ting. Bare dét at se filmen med min far har betydet utroligt meget. For jeg kunne se den kærlighed og omsorg, han havde for mig, lyder det bevæget fra Tommy, som nu vil fortsætte "rejsen" på egen hånd.

- Jeg bliver aldrig færdig med at arbejde med mig selv og mine reaktionsmønstre. Man kan jo blive ved med at vende sider i sig selv. Én af de ting, jeg har fundet ud af om mig selv, er, at jeg har brug for noget alenetid. Så jeg har planer om snart at tage en uge i sommerhus og få grædt ud over tabet af min far og onkel, slutter han.

Gik du glip af tredje afsnit af 'De brændte børn' med Tommy, kan du se det lige nu på TV 2 Play