Hendes mand blev hjerneskadet - og så traf hun det hjerteskærende valg
Må man gå fra sin hjerneskadede mand? Da 39-årige Kristian blev ramt af en blodprop, blev han en helt anden – og Mette Lines dilemma opstod.
TV 2 fortalte i 2016 Mette Line og Kristian Boserups historie, da dokumentaren 'Dem vi var' blev sendt på TV 2. Nu medvirker Kristian Boserup i programmet 'Samme tid næste år', og derfor bringer vi deres historie igen her.
Hendes stemme ryster kun svagt i telefonen. Fattet og præcist forklarer hun alarmcentralen, at hendes mand, Kristian, ligger på gulvet. Han kan ikke bevæge sine arme og ben. Ansigtet er blevet skævt, og kramperne er begyndt at tage til.
Hun får datteren Celeste til at se efter sønnen Cyron i haven, mens hun gengiver ulykken. Men da ambulancen nærmer sig, knækker Mette Lines Boserups stemme.
Den 39-årige familiefar Kristian Boserup er blevet ramt af en blodprop i halsen, viser det sig. Her har den lukket for blodtilførslen og ødelagt en tredjedel af hans hjerne og ændret hans personlighed.
I et år efter ulykken genoptræner Kristian Boserup på forskellige centre, så han kan komme hjem og bo igen. Hans kone, Mette Line Boserup, støtter ham, bygger huset om, tager sig af børnene og sit arbejde. Samtidig kæmper hun med at genkende den mand, hun giftede sig med, og et dilemma bølger frem og tilbage.
- Jeg kan jo godt se, at det er Kristian, når jeg kigger på ham. Men jeg mærker ikke min Kristian, og det er svært at forstå. Pludselig føles det fremmed og forkert at kysse ham, fortæller Mette Line Boserup.
Når livet bliver vendt på hovedet
I dokumentarfilmen ‘Dem vi var’ har instruktøren Sine Skibsholt fulgt parret det første år efter ulykken.
Dokumentaren blev sendt på TV 2 i efteråret 2016, hvor den rejste spørgsmålet: Må man gå fra en syg ægtefælle, fordi han eller hun har fået en hjerneskade?
Mere end 120.000 mennesker i Danmark lever i dag med følgerne af en hjerneskade. Ifølge tal fra Hjerneskadeforeningen går i gennemsnit hvert femte par, hvor den ene har en hjerneskade, fra hinanden.
- Når den ene får en hjerneskade, vender det op og ned på livet, som man kender det. Det er ofte rigtig svært at håndtere for begge parter. Men må man gå fra en syg ægtefælle? Og hvis man ikke gør, hvordan kommer man så igennem det og bliver forelsket igen, når ægtefællen har ændret sig? Det er et meget tabubelagt emne, forklarer neuropsykolog fra Glostrup Hospital, Anne Norup, der har forsket i, hvordan en hjerneskade rammer de pårørende.
Dem vi var
For Mette Line og Kristian Boserup begynder historien om “dig og mig” 12 år tidligere. Her bliver venskab langsomt til kærlighed. De falder for hinandens humor, kreativitet og livsindstilling. De tager på rejser sammen og udlever karrieredrømme.
Senere vokser “dig og mig” sig til en familie. De får børnene Celeste og Cyron og køber drømmehuset i Kongens Lyngby, hvor de skal udleve deres mange drømme og forestillinger om livet.
Men den første lørdag i februar 2014 går det hele i stå. Mette Line er i haven med børnene, mens Kristian er inde i stuen. De smiler til hinanden gennem vinduet. Men da Mette Line kigger ind et kort øjeblik efter, kæmper Kristian for at komme på benene.
- Der var så mange ting, vi manglede. Så mange drømme, vi skulle føre ud i livet med huset og børnene, fortæller Mette Line Boserup i dag om ulykken, der på et splitsekund sendte hendes ægtefælle ud et sted mellem liv og død og ændrede hans personlighed radikalt.
Alt er ændret
Blodproppen begynder i Kristian Boserups tilfælde i halsen, men stopper for al blodtilførsel til hjernen. Mange af hans hjerneceller når derfor at dø, før han kommer på operationsbordet.
Den 39-årige familiefar ryger i koma, får senere blodpropper i lungerne nær hjertet, og den første tid handler det for familien om, at Kristian skal overleve. Først fire måneder efter blodproppen kommer han for første gang hjem. Kun en times tid, da hans hjerne ikke kan magte mere.
- Her går det langsomt op for mig, at det ikke er min mand længere, og alt har ændret sig. Jeg er blevet hans hjælper, træner og sikkerhedsnet. Jeg er blevet Kristians overtager - hans liv, fortæller Mette Line Boserup.
Det er samtidig her, fortællingen om Kristian og Mette Line efter ulykken begynder i dokumentaren 'Dem vi var'.
I medgang og modgang
Ved huset i Kongens Lyngby tager Kristian de første skridt op ad trappen. Mette Line støtter ham, mens instruktør Sine Skibsholt følger med bag kameraet.
- Mit ønske med filmen var at tegne et usminket portræt af kærligheden, når det, vi kender som ”i medgang og modgang”, stilles over for en umulig test, fortæller Sine Skibsholt.
Men når to menneskers liv så langsomt krakelerer for øjnene af en, bliver rollen som instruktør undervejs dog samtidig meget speciel, erkender hun.
- Det er en ulykke, hvor man ikke kan skyde skylden på nogen, og det bliver jeg selvfølgelig meget berørt af i processen. Jeg har ikke blandet mig, men jeg har givet kram og lyttet, hvis der har været behov for det.
Ringe i vandet
Hjemme i huset møder Kristian Boserup igen og igen en mur. Hjerneskaden har ramt ham på egenskaber som struktur, overblik, konsekvensberegning, impulskontrol, initiativ og indlevelsesevne, og han har pludselig svært ved hverdagsting som at dække bord og tage sin jakke på.
Mette Line Boserup mærker, at hans humor har ændret sig, og at han har svært ved leve sig ind i, når hun bliver ked af det.
- En hjerneskade er ikke bare skaden. Den skaber sindssygt mange ringe i vandet. Man føler bare, at der springer den ene bombe efter den anden, så man render rundt og springer for ikke at blive ramt, fortæller Mette Line Boserup.
Kampen for Kristian
De næste måneder håber og kæmper hun for at få den gamle Kristian tilbage. Sammen skal de nok klare det, hvis bare Kristian ikke er så skadet i hovedet, at hun ikke har kontakt til ham, tænker hun. Han skal bare hjem.
Derfor træner hun med Kristian og samler vennerne, så de kan snakke om de ting, som han plejede at elske. Gennem en Facebook-side planlægger hun, hvem der kommer hvornår. Alt sammen i håb om at vække nogle af de døde hjerneceller til live.
- Jeg leder efter min Kristian og har gjort det lige siden. Men jeg kan ikke fornemme og føle ham, og det er rigtig forvirrende. Det, der gør, at man hører sammen med et andet menneske, er jo, at man kender det andet menneske rigtig godt, siger Mette Line Boserup.
Kristian virker mere og mere fremmed for hende. Hun siger til ham, at hun ikke længere kan kysse ham. Og da ergoterapeuten foreslår, at Kristian kan komme op og sove i soveværelset på første sal, afviser hun blankt.
- Hvorfor føles det fremmed og forkert at kysse ham? Han er jo min mand. Det var enormt pinligt, men jeg kunne heller ikke have det. Det føltes som at være i et tvangsægteskab med en helt fremmed person, siger Mette Line Boserup.
Skal man gå eller blive?
Men er det okay at forlade sin partner, fordi han eller hun har pådraget sig en hjerneskade?
Dilemmaet har på det tidspunkt bølget frem og tilbage længe. Hjerneskaden har ramt Kristian på følelserne, og han har derfor haft svært ved at acceptere situationen. I frustration har han truet med selvmord og med at brænde huset i Kongens Lyngby ned.
Det er nu et år siden, han faldt om med blikket rettet mod sin familie i haven. Men det er også dagen, hvor Mette Line træffer sit livs sværeste beslutning. Hun går fra sin hjerneskadede mand - for børnene og for sin egen skyld.
- Det er simpelthen et ledt dilemma at skulle vælge sin syge mand fra for at kunne overleve selv, fortæller Mette Line Boserup.
Bag hjemmets fire vægge
Mette Line Boserup kan ikke huske præcis, hvornår og hvorfor hun blev helt sikker på, at den beslutning var den rigtige.
Men hun håber, at deres historie kan være med til at vise, at ingen ved, hvad der sker bag hjemmets fire vægge, eller hvordan man reagerer, når katastrofen rammer.
- Jeg har taget beslutninger, som jeg aldrig havde troet, jeg ville have taget. Jeg havde aldrig drømt om, at jeg ville gå fra min hjerneskadede mand. Men jeg vidste heller ikke, at jeg ville falde ned et sort hul, hvor jeg tænkte, at her kommer jeg aldrig nogensinde op fra igen, siger Mette Line Boserup.
Du kan se eller gense både dokumentaren 'Dem vi var' og 'Samme tid næste år' på TV 2 PLAY