Samliv

Jeg husker de fordømmende blikke: Er du så mor eller mormor?

Kan man overhovedet tillade sig at blive mor, når man har rundet de 40 år? Nu tyder noget på, at det faktisk kan være en fordel at blive mor i mormor-alderen.

Kvinders alder som fødende altid til debat. Vi er for gamle, der er for stor risiko for barnet, og kan man overhovedet "tillade" sig at blive mor, når man har rundet de 30 år - for slet ikke at tale om de 40 år?

Jeg glemmer aldrig, at min sundhedsplejerske sagde: "Nu er du jo også en gammel mor!", da jeg efter min sjette fødsel som 38-årig klagede over lidt træthed. For det sidste, jeg følte mig som, var "gammel". Og trætheden skyldtes formentlig lige så meget de fem andre børn som min alder.

Jeg glemmer heller ikke, hvordan sundhedsvæsenet "ødelagde" min syvende og seneste graviditet for mig, så det slet ikke blev den glæde og nydelse, som jeg havde set frem til, fordi de igen og igen mindede mig om, at der var alverdens risici forbundet med både graviditeten og fødslen og nærmest bebrejdede mig, at jeg havde været så hensynsløs at blive gravid i så høj en alder, at jeg skulle føde som 43-årig.

Når jeg ringede for at booke undersøgelser, hørte jeg pausen i telefonen, når jeg har sluttede af med ’67 som svar på spørgsmålet: "Hvad er din fødselsdato?" Og jeg mærkede blikkene i nakken, når jeg stod i køen og svarede det samme, mens "maven" foran mig lige havde svaret ’87.

Jeg husker også blikkene på gaden, når jeg kom med barnevogn og min ældste datter ved min side. Blikke, der tydeligvis spurgte: "Er du så mor eller mormor?"

Mine to yngste havde højere fødselsvægt

Nu er der heldigvis noget, der kan tyde på, at det slet ikke burde være sådan. At vi "gamle" mødre ikke burde skamme os over vores høje fødealder - måske tværtimod. Nye tal viser faktisk, at børn af ældre mødre både er bedre uddannede, har et bedre helbred og en højere fødselsvægt end børn af yngre mødre. Så nu kan vi endelig lukke munden på de mange røster, der i årevis har sagt, at man ikke bør få børn efter de 35.

Min egen lille statistik siger da også, at mine to yngste børn begge havde en væsentlig højere fødselsvægt end de fem første. Om de bliver bedre uddannede end de andre, tvivler jeg en del på. Men jeg er glad for, at der ikke længere er grund til at skamme de modne mødre ud - tværtimod. For det er en fordel for børnene.

En veninde blev mor for første gang som 47-årig og anden gang, da hun lige var fyldt 50. Som syvbarnsmor og 48-årig bliver jeg ofte spurgt, om jeg skal have flere. Eller spørgsmålet lyder rettere: "Så skal du vel heller ikke have flere børn, vel?" Og nej, det skal jeg vel ikke. Men på den anden side har jeg heller ikke lukket døren helt i. For det kunne jo ske, at jeg mødte en mand, jeg bliv vildt og voldsomt forelsket i, og så skal man da aldrig sige aldrig. Og når jeg nu har forskningen på min side, vil jeg ikke totalt afvise det, selv om det heller ikke er et udpræget ønske.

Ikke meget dårligt at sige om de ældre mødre

Jeg blev mor som 26-, 28- og 30-årig i mit første ægteskab og som 35-, 36-, 38- og 43-årig i mit seneste. Jeg kan ikke sige, at det ene eller det andet er bedst. Så længe kroppen kan, og man har overskuddet, lysten og helbredet til det, er det i mine øjne helt i orden - også set ud fra barnets tarv. Ifølge mit 40-års kilometer-tjek skulle jeg nå en alder af cirka 90 år. Så selv den yngste kan altså regne med en mor, til hun er godt oppe i fyrrene… Og så er der jo alligevel ingen af os, der kan love noget.

Men hvor er jeg glad for, at vi måske kan komme en anelse væk fra vores ungdomsfiksering - også på det her område. For selvfølgelig er det nemmere at blive gravid i 20erne end i 40erne - det fortæller al statistik uden tvivl. Og venter alle med at forsøge at blive gravide, til de har rundet de 38 år, så får vi nok også alt andet lige færre børn totalt set. Men barnets helbred og tarv, er ikke det, der skal være argumentet for ikke at få børn, når man er lidt oppe i alderen.

Så måske det er derfor, vi endnu ikke har set en socialporno-doku-serie med titlen ’De ældre mødre’? For der er bare ikke ret meget dårligt at sige om det.