Samliv

- Jeg var sikker på, at vi skulle være en familie for evigt

Mette Line Boserup og Vibeke Ulsøe Vendelbo har én ting tilfælles, som har forandret deres liv. De besluttede begge at forlade deres syge mænd.

Onsdag aften er der premiere på dokumentarfilmen ’Dem vi var’. Her møder vi Mette-Line, som forlader sin mand Kristian, efter at han er blevet ramt af en alvorlig hjerneskade.

Men Mette Line er ikke den eneste, der har truffet den svære beslutning om at forlade sin partner, når denne er allermest syg. I 2010 gik Vibeke Ulsøe Vendelbo fra sin skleroseramte mand. Og for halvandet år siden blev hun bedt om at stå frem med sin beslutning i Go’Aften Danmark.  Men i modsætning til Mette-Line, som har mødt opbakning, så blev Vibeke ikke taget godt imod. Reaktionen fra omverdenen var voldsom.

"Brænd op i helvede. Hvad blev der af; i medgang og modgang? Du har jo ingen moral". Sådan lød kommentarerne blandt andet fra folk på Facebook efterfølgende. Hun modtog også hadefulde telefonopkald.

-  Det har været helt ubeskriveligt hårdt at træffe beslutningen om at forlade den mand, jeg troede jeg skulle være sammen med for evigt. Derfor har det også været voldsomt med alle de modbydelige kommentarer, jeg har modtaget efterfølgende, fortæller hun.

Troede på fremtiden

Vibeke Ulsøe Vendelbo var 25 år gammel, da hendes eksmand Jens blev syg. Han var 30 år og fik diagnosen sklerose. På det tidspunkt havde de været kærester i tre år, og de havde hele livet foran dem.

- Vi var unge, og det var jo meningen, at vi skulle drømme om en fremtid sammen. Men i stedet lå man bare pludseligt dér i sengen, og anede ikke hvordan dagen i morgen ville se ud, fortæller hun.

Men I valgte alligevel at blive gift, efter at Jens var blevet diagnosticeret. Vidste du så ikke også, hvad du gik ind til?

- Vi var unge og forelskede. Og der gik jo længe, før sygdommen for alvor forandrede ham, og derfor besluttede vi at blive gift og få børn. Sklerose er en meget uforudsigelig sygdom, og man kan ikke vide, hvordan den udvikler sig. Da vi bare var os to, kunne han for eksempel pleje sin sygdom ved at indrette dagen efter hans helbredstilstand. Og det kan man bare ikke, når man får børn.

Umuligt at være far på fuld tid

Efter fødslen af deres første datter klarer parret sig fint. Hverdagen fungerer, og Vibeke tænker ved sig selv, at hvis det ikke bliver værre end det her, så er det okay. Men kort efter ankomsten af deres andet barn, begynder det at gå ned ad bakke.

- Jens kunne ikke være far, sådan som han gerne ville være det. Han kunne ikke løbe efter pigerne, hvis de var ved at stikke af. Han fik stærke træthedssymptomer, og havde brug for at hvile store dele af dagen. Og jeg var hensat til rollen som plejer snarere end ægtefælle, fortæller hun og fortsætter.

- På mange måder er min historie jo markant anderledes end Mette-Lines og Kristians, fordi min eksmand forandrede sig langsomt. Men det var umuligt at forudsige, hvordan sygdommen ville påvirke ham. Og han forandrede sig langsomt væk fra den mand, jeg blev forelsket i.

Svært ved at være far

Vibeke kunne godt huske, at hun i kirken havde givet Jens sit ord på at indgå i et ægteskab - til døden dem ville skille. Alligevel kunne hun mærke, at det her ikke var det liv, hun forestillet sig, de skulle have.

- Jeg er ikke specielt troende, men jeg opsøgte alligevel en sognepræst. Jeg havde brug for at tale om alle de tanker, der flød rundt i mit hoved. Den dårlige samvittighed. Om det løfte, jeg jo havde givet. Men vi talte meget om, at døden ikke behøver at være fysisk. Man kan godt miste nogen, selvom de stadig lever.

Derfor beslutter Vibeke at forlade Jens efter 7 syv års ægteskab. Børnene bor i dag hos hende og hendes nye mand, mens Jens bor alene. De taler sammen, og har et rigtig godt forhold. Men sorgen ulmer stadig, når Vibeke tænker på, hvordan deres liv kunne have set ud.

- Jeg sørger stadig den dag i dag. Hvorfor skulle det lige ramme ham?  Jeg var jo sikker på, at vi skulle være en familie for evigt.

Voldsomme reaktioner på de sociale medier

En del af kommentarerne efter Vibekes og Jens’ medvirken på TV gik på, at Vibeke virkede tyranniserende, og at hun ikke lod Jens få et ben til jorden.

”Hun virker modbydelig”, skrev en bruger på Facebook efterfølgende. Det slog Vibeke helt ud.

- Hvad seerne jo ikke ved, er, at sygdommen har påvirket Jens’ sprog. Han kan have svært ved at udtrykke sig. Derfor var det helt naturligt for os, at jeg svarede på de fleste spørgsmål. Men den oplysning havde seerne jo ikke.

Det er nu halvandet år siden, at parret stod frem på TV. Vibeke Ulsøe Vendelbo har fulgt Mette-Line og Kristian Boserups historie tæt, og hun er glad for, at danskerne har reageret bedre denne gang.

I modsætning til Vibeke, har Mette-Line Boserup selv deltaget i debatten på de sociale medier. I søndags skrev hun opfordrende på TV 2’s facebookside:

- Man kender ikke valget, før man selv har gået på stien. Se i det mindste filmen, inden i fordømmer ud fra egen meget lille eller manglende erfaring.