BS Christiansen tabte 6 kilo: - Så hårdt var det at opholde sig på øen

Den tidligere jægersoldat synes, det er vigtigt at fortælle danskerne, at mændene i BS & Manddomsprøven befandt sig under helt ekstreme forhold.

Når tv-seerne sidder trygt hjemme i stuen og følger de otte mænd i 'BS & Manddomsprøven', kan det måske se ud som den rene leg at være på overlevelsestur blandt kokospalmer og turkisblåt hav på en øde stillehavsø.

Men ifølge coach og ekspeditionsleder på turen, den tidligere elitesoldat BS Christiansen, kunne det ikke være en mere forkert opfattelse.

- Mændene er udsat for et helt ekstremt pres. Ikke alene har de ikke fået noget at spise i flere dage. De har heller ikke sovet ret meget, og der er op til over 30 graders varme i skyggen og en enorm luftfugtighed på sådan en tropisk ø, siger BS til TV 2 og fortsætter.

- Når man ikke får noget at spise, sker der noget med organismen, og det påvirker hele ens system. Specielt den første uge er slem. Dét, at man ikke får sukker, salt og fedt, ændrer stofskiftet og blodsukkeret i en grad, så det også går ud over psyken. Man reagerer uhensigtsmæssigt, og man kan simpelthen ikke tænke klart, forklarer den erfarne naturmand.

Man bliver apatisk og inaktiv

En del seere har henvendt sig til BS Christiansen med spørgsmål, fordi de undrer sig over, at de otte mænd i programserien ikke er bedre, end tilfældet er, til at klare sig på øen og benytte sig af de redskaber, de har fået udleveret. Men mændenes reaktion kommer ikke bag på BS selv:

- Når man får så lidt at spise, som mændene gør i de første dage på øen, bliver man efter kort tid apatisk og inaktiv. Man lukker sig inde i sig selv og lader stå til, siger han som forklaring på, at mændene meget af tiden bare ligger på stranden og halvsover i stedet for at foretage sig noget aktivt.

Fakta om BS Christiansen

Bjarne Slot (BS) Christiansen er født i Herning i 1952 og vokset op Vestjylland.

I 1973 blev BS som 20-årig uddannet jægersoldat og begyndte 28 års operativ tjeneste i Jægerkorpset. Han er som en af ganske få danskere uddannet ”ranger” på den amerikanske, militære lederuddannelse i Georgia.

BS har i mange år dyrket idræt på eliteplan, bl.a. på de miltære landshold i henholdsvis femkamp, faldskærmsspring og orienteringsløb.

BS arbejder i dag primært med menneskelig udvikling, bl.a. via kurser for erhvervslivet og som mentalcoach for eliteidrætsudøvere. Privat er han gift og har fire børn.

Ifølge BS er det én ting at sidde hjemme i sofaen foran fjernsynet med kaffe og drømmekage. Noget helt andet er at være 10.000 kilometer væk hjemmefra og skulle leve af naturen.

- Folk kan jo bare prøve at forestille sig, hvordan de selv ville have det, hvis de ikke fik mad i flere dage. Og hvis man så samtidig lever i uvished, føler sig utryg og er sammen med fremmede, som mændene her er. De anede jo ikke noget om, hvad der skulle ske, og de kendte heller ikke hinanden på forhånd. Så på en måde følte de sig også ensomme, siger han.

Kryb, insekter og voldsomme uvejr

Som det fremgår af programserien, er mændene dog langt fra alene på den øde ø. Blandt andet huser øen en større koloni af rotter, millioner af insekter og en masse andet kryb.

- Undergrunden er levende, og det er selvfølgelig ikke nemt at sove om natten, når rotterne piler rundt om fødderne på én, og man får vildt mange myggestik, siger BS og tilføjer.

- Dertil kommer, at der ofte er uvejr om natten. Sådan et uvejr kan være meget dramatisk med kraftig regn, lyn og torden, og det kan opstå på et splitsekund. Så det er vigtigt at forstå, at forholdene på en tropeø ikke kan sammenlignes med at tage på campingtur ved Silkeborgsøerne, konstaterer han.

Toiletbesøg i det fri og uden papir

En af de mere grænseoverskridende ting, som deltagerne blev udsat for i BS-eksperimentet, var toiletbesøgene, der ligesom alt andet foregik i den fri natur.

- Noget af det, der gjorde allermest indtryk på mændene, var, at de skulle forrette deres nødtørft i naturen. Det foregik på den måde, at de gravede et hul i jorden og satte sig over det, eller gik ud i havet. Der var jo heller ikke noget toiletpapir, så de måtte finde noget andet at tørre sig med, lyder det fra BS.

Jeg kunne stort set ikke se en hånd for mig, når jeg skulle på toilettet om natten.

Nicolai Svendsen, BS-deltager

Udover de manglende toiletfaciliteter var det også så som så med hygiejnen generelt, da der hverken var adgang til tandbørste, sæbe eller andre rengøringsmidler.

- Da mændene ankom til øen, efterlod de alle deres ting på båden. Det foregik fuldstændig, som man ser det i programmet. De fik ikke lov til at tage noget med sig, forsikrer BS.

Især for Nicolai, som var helt afhængig af sine kontaktlinser, var det en ubehagelig oplevelse ikke at kunne vaske sine hænder ordentligt.

Fakta om de otte mænd i 'BS og manddomsprøven'

Andreas, 25 år, sygeplejerske, Aalborg

Nicolai, 37 år, ledig, Frederiksberg

Peter, 40 år, tømrer, Gram

Paw, 42 år, sygeplejerske, Esbjerg

Per, 30 år, bankrådgiver, Virum

Søren S, 45 år, selvstændig, Kværndrup, Fyn

Søren K, 47 år, tjenestemand hos BaneDanmark, Hørning

Steffen, 46 år, fængselsbetjent, Nørre Broby, Fyn

- Mine kontaktlinser blev mere og mere beskidte, så jeg kunne stort set ikke se en hånd for mig, når jeg skulle på toilettet om natten. Jeg kunne bare håbe på, at jeg ikke trådte på noget kryb i junglen, har Nicolai Svendsen tidligere udtalt til TV 2.

- Vandet er så varmt, at man brænder sig på det

Men når nu trope-temperaturerne er så høje, må det vel være en ren fornøjelse at svale sig i lagunen i middagsheden. Sådan vil mange nok tænke, når de ser BS-deltagerne vade ud i Stillehavet. Men i virkeligheden var det ikke altid lige forfriskende.

- Sandet er glohedt at gå på. Og når der er lavvande, ligger vandet i pytter på stranden, og det er så varmt, at man brænder sig på det, forklarer BS om de næsten umenneskelige forhold på stillehavsøen i Palau-øgruppen og fortsætter.

- Når man opholder sig i sådan en ekstrem hede, udvider blodkarrene sig, og hjertet er hele tiden på overarbejde for at nedkøle kroppen. Man sveder meget og har brug for ekstra væske. Man bliver svimmel, hvis man rejser sig for hurtigt op. En anden ting, som de fleste nok heller ikke tænker på, er, at lyset er enormt skarpt, og det påvirker én mere, end folk tror, uddyber den tidligere elitesoldat.

Kom mændene til hjælp efter to døgn uden mad

Hvis man sammenligner 'BS & Manddomsprøven' med den britiske tv-serie 'Øen - kampen for overlevelse', er der den afgørende forskel, at i sidstnævnte får deltagerne, 13 britiske mænd, overhovedet ikke nogen hjælp fra ekspeditionslederen. Men til gengæld vidste mændene på forhånd, at de skulle klare sig selv på en øde ø, og de gennemgik et overlevelseskursus, før de blev sendt ud på øen.

- Mændene i "Manddomsprøven" anede ikke, at de ville blive overladt til sig selv, og de har heller ikke fået noget kursus i, hvordan man overlever. Alt, hvad der sker i programmet, er fuldstændig autentisk, og jeg brugte ikke mere tid på at fortælle dem om mulighederne for at finde føde på øen, end det fremgår af det første afsnit, siger BS, som gennem hele forløbet holdt skarpt øje med mændene, mens han selv holdt sig skjult i ly af bevoksningen i junglen.

Af samme grund fandt BS det nødvendigt at komme mændene til hjælp, da han kunne mærke på sin egen krop, at det var ved at gå galt for dem. På få dage tabte han sig 6 kilo.

- Jeg fik det samme at spise som mændene; altså ingenting, og efter to døgn begyndte jeg at have svært ved at tænke fornuftige tanker. Så jeg vidste, at jeg blev nødt til at gøre noget, for ellers ville jeg ikke have energi til at arbejde med dem, erkender han.

- Alt, hvad jeg gør, har en hensigt. For når man er overladt til sig selv i naturen, er der ikke noget, der forstyrrer én, andet end én selv. Så det er en effektiv måde at finde ind til sig selv på. På øen nåede mændene til den erkendelse, at det ikke hjælper at lade stå til. Man må selv gå ind og tage ansvar, hvis man vil ændre på tingene. Og det er aldrig for sent at få et godt liv, mener han.

Modigt at stå frem på tv

Selv om de otte mænd i BS-serien alle føler sig usikre i deres egen tilværelse hjemme i Danmark, og de fremstår som lidt hjælpeløse og ubeslutsomme i deres hjemlige omgivelser, så mangler de ikke mod og mandshjerte. I hvert fald ikke i BS Christiansens optik:

- Det kræver et stort mod at stille sig op på tv og vise os andre, hvilke problemer og udfordringer man kæmper med i hverdagen. Og når man så samtidig er påvirket af så enorme belastninger både fysisk og mentalt, som mændene er på øen, er det endnu mere imponerende. Så det er otte meget modige mænd, vi følger i programmet, understreger BS.

I mandagens fjerde afsnit udsættes mændene for endnu en stor udfordring, da BS bogstaveligt talt tager dem med ud på dybt vand for at dykke efter kæmpemuslinger i havet.

- Det er nødvendigt at overskride grænser for at flytte grænser, slutter BS.

Se videoklip fra dykkerturen nedenfor.

Se 'BS & Manddomsprøven' mandag kl. 20.00 på TV 2 - eller se snigpremieren på TV 2 Play

Se også hele første sæson af 'Øen - kampen for overlevelse' på TV 2 Playog se de nye afsnit fra anden sæson hver mandag kl. 21.30 på TV 2 FRI