BS & Manddomsprøven

Paw fra 'BS & Manddomsprøven': - Det mest skræmmende var at komme hjem

43-årige Paw Herold Jensen afslører i 'BS & Manddomsprøven', at hans problemer stikker dybere end brudte forhold og ensomhedsfølelse.

Når den 43-årige sygeplejerske fra Esbjerg, Paw Herold Jensen, bliver spurgt om, hvad der var den mest skræmmende oplevelse ved at medvirke i 'BS & Manddomsprøven', lyder svaret prompte:

- Det mest skræmmende var at komme hjem!, konstaterer han over for TV 2.

For selv om varmen, kæmpekrabberne, myggene og rotterne på den øde tropeø ifølge Paw var både skræmmende og belastende, har hjemkomsten til hverdagen i Danmark været en endnu større udfordring.

"Snoren er knækket to gange"

I mandagens femte afsnit af "Manddomsprøven" tager BS Christiansen en alvorlig snak med de otte ekspeditionsdeltagere om de svære ting, tilværelsen byder på indimellem. Og han omtaler livet som en "elastik", som man skal sørge for at strække ud, så langt som det kan lade sig gøre.

Se videoklip fra BS' alvorlige samtale med mændene øverst

Men Paw mener, at en "perlesnor" er et bedre billede til at beskrive hans liv, og at perlerne symboliserer de værdier og mennesker, der er i det. Han afslører samtidig, at snoren er knækket for ham to gange, hvor perlerne er faldet på gulvet, og han har måttet starte forfra.

- Forholdet til mine børns mødre er gået i stykker, og det har været meget hårdt. Jeg har altid haft en drøm om en kernefamilie. Det er det ultimative for mig, og jeg håbede begge gange, at det ville lykkes, forklarer Paw Jensen om de to tidspunkter i hans liv, hvor han for alvor har følt, at fundamentet skred under ham.

De brudte forhold betyder, at Paw idag er alenefar til sine to døtre, 14-årige Emma og Anne Sophia på fem år, der har hver sin mor. Ud over samværet med døtrene tilbringer han det meste af fritiden i sit eget selskab.

Tacklede følelser med alkohol

Selv om Paw  understreger, at der jo altid er to parter om at få et kærlighedsforhold til at fungere, erkender han samtidig, at hans eget problematiske forhold til alkohol har ødelagt meget.

- Fra jeg var helt lille, er jeg vokset op i et miljø, der var præget af alkohol. Mine forældre havde et værtshus, og de tilhørte den generation, som altid fik kolde øl til maden. Det var et barsk miljø, og som barn var jeg ofte overladt til mig selv. Der blev ikke snakket om tingene derhjemme. Hvis man har set filmen 'Frygtelig lykkelig', minder det lidt om familien der. Udefra ser alt idyllisk ud, men det er pilråddent under overfladen, forklarer Paw om den opvækst, som har lagt kimen til hans eget alkoholforbrug, der i perioder har taget overhånd.

- Jeg har selv fulgt det samme mønster, som jeg lærte derhjemme. Når jeg var frustreret, vred eller ked af det, tacklede jeg mine følelser med alkohol, i stedet for at tale om tingene. Så det at tackle mine følelser med alkohol har på mange måder været min akilleshæl, forklarer han.

I forbindelse med at Paw begyndte på sygeplejerskeuddannelsen i 2009, lagde han samtidig alkoholen på hylden, og i dag har han ingen problemer på den front.

Har smidt skylden og skammen

Som det fremgik af mandagens afsnit af 'BS & Manddomsprøven', har et af Paws største problemer været, at han har kæmpet med en masse skyld og skam over de ting, som alkoholen har ødelagt for ham selv og andre.

Men efter overlevelsesturen med BS og de syv andre mænd på øen har Paw endelig været i stand til at lægge de dystre tanker bag sig.

- Jeg sidder ikke længere og grubler over alt det, der er gået galt. Som BS rådede mig til, har jeg ladet al skyld og skam blive på øen. Nu lever jeg meget mere i nuet og lægger mærke til de små ting, som gør livet værd at lave, siger den sejlivede vestjyde og fortsætter.

- Det, som man har med i bagagen, vil altid følge én. Så jeg er godt klar over, at det er en livslang proces. Men nu kigger jeg fremad, og jeg har fokus på de ting, jeg kan gøre bedre. Mit gåpåmod og min selvtillid er blevet større, og jeg er blevet meget bedre til at stoppe op og mærke efter, hvad der føles rigtigt for mig. Så fremadrettet vil jeg være mere påpasselig med, hvilke perler, jeg putter på min snor, hvis jeg skal blive i billedsproget, siger Paw med et lille grin.

Håber, at kunne påvirke andre til at tage ansvar for eget liv

Nu, hvor der er gået lidt over et år siden, at Paw Herold Jensen sammen med syv andre usikre og vage mænd rejste til en ukendt destination 11.000 kilometer væk fra Danmark, er han ikke i tvivl om, at det var den rigtige beslutning, han tog dengang.

- Det har været en megafed oplevelse, og jeg var fyldt med overskud og energi, da jeg kom hjem. Turen med BS har ændret så mange ting i positiv retning for mig. Han har givet os utroligt mange guldkorn at arbejde videre med, lyder det fra Paw, der jævnligt slår op i den notatbog, som han fik foræret af BS på øen, og som nu står på hylden ved siden af hans sygeplejebøger.

For Paw har det været en stor glæde at opleve, hvordan alle omkring ham har taget positivt imod programserien, og han håber, at han med sin medvirken i 'BS & Manddomsprøven' vil kunne gøre en forskel for andre.

- Hvis jeg bare kan få to eller tre andre mænd til at gå i gang med at tage ansvar for deres eget liv, er det helt fantastisk. For én ting er sikkert: Langt hen ad vejen er du din egen lykkes smed, og hvis du har det dårligt, bliver det ved, indtil du selv gør noget, slutter Paw.

Se 'BS & Manddomsprøven' mandag d. 16. maj kl. 20.00 på TV 2 - eller se snigpremieren lige nu på TV 2 Play