Samliv

Sannes søn har autisme: - Får tit blikket der siger 'så opdrag dog dit barn'

Femårige Thomas har et usynligt handicap. Han er autist og har derfor svært ved at begå sig socialt - noget, der rammer hele familien.

Man kan ikke umiddelbart se det på femårige Thomas. Men hans evner svarer nærmere til en dreng på to og et halvt år, og hans verden ser meget anderledes ud end andre børns. 

Thomas er nemlig autist - en diagnose, som flere og flere danske børn får. Uden man ved hvorfor.

- Når Thomas føler sig presset, skriger han fra morgen til aften. Han kan ikke gøre noget selvstændigt, larmer rigtig meget og kan gøre små ting som at tage sine gummistøvler af, fortæller Sanne Winther, der er mor til Thomas, i 'Go' morgen Danmark'.

Fakta om autisme

Autisme er en fællesbetegnelse for forskellige former for udviklingsforstyrrelser.

Personer med autisme har som regel problemer inden for tre områder, som kaldes ”triaden”:

  • Afvigelser i forestillingsevnen
  • Afvigelser i kommunikationen
  • Afvigelser i det sociale samspil 

De forskelige diagnoser inden for autismespektret er bl.a.: 

  • Infantil autisme
  • Atypisk autisme
  • Gennemgribende udviklingsforstyrrelse uspecificeret
  • Gennemgribende udviklingsforstyrrelse anden
  • Aspergers syndrom

Eksperter anslår, at omkring 50.000 danskere – dvs. 1 ud af 100 – har autisme i en eller anden form.

Kilde: Autismeforeningen

Hun er sammen med sin mand Marc Winther en af de to familier, der torsdag aften fortæller om at have autisme helt inde på livet i TV 2-dokumentaren 'Da autismen ramte os'.

Troede det var øreproblemer

Femårige Thomas har diagnosen 'infantil autisme', som gør, at han har det svært med sociale relationer og spilleregler. Allerede da han var omkring syv måneder gammel, mærkede hans mor og far, at noget ikke var, som det skulle være ved. 

Thomas var bagud i sin udvikling. Men det kædede familien sammen med, at han var ørebarn og havde fået lagt et dræn, som ikke fungerede. 

- Flere fra vores familie var bekymrede - og nævnte det også. Men det benægtede vi, fordi vi tænkte, det var ørerne. Og man har jo ikke lyst til at have et handicappet barn. Det var vores overlevelse, tror jeg, siger Sanne Winther. 

Opdrag dog dit barn

 Som man ser i dokumentaren betyder Thomas' autisme, at eksempelvis en tur i supermarkedet kræver overskud hos familien. Her kan Thomas nemlig ikke lade æblerne og pærerne i frugtafdelingen ligge. 

- Folk kigger tit på os med det her blik: Opdrag dit barn, gør dog noget. Det kan vi bare ikke, siger Sanne Winther og tilføjer:

- En ting er, at han ikke forstår det og alligevel vil gøre det igen. Men en anden ting er, at der er en risiko for, at vi giver ham flere diagnoser som angst og depression ved at skælde ham ud. 

Splitter op til fødselsdage

Derfor forsøger familien at holde Thomas' stressniveau nede ved at tilpasse hverdagen efter Thomas' behov.

- Vi sørger hele tiden for at kigge på, hvordan han har det på dagen. Måske splitter vi os op til fødselsdage eller bliver helt hjemme. Det er meget efter hans behov, siger Sanne Winther. 

Ligesom når Thomas er stresset, kan familien i den grad også mærke, når stressniveau er nede.

- Så er han glad, kærlig, omsorgsfuld, og så ser vi både fremskridt og udvikling hos vores søn, siger Sanne Winther. 

Se hele dokumentaren 'Da autismen ramte os' med Thomas og hans familie torsdag kl. 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY. 

Her er fem tidlige tegn på autisme

  1. Vigende øjenkontakt

    Hos småbørn kan man kigge på øjenkontakten og holde øje med, om barnet viger for at kigge forældrene i øjnene. Autistiske børn vil typisk ikke få noget ud af den øjenkontakt og vil derfor ikke forsøge at holde den. Hvorimod ikke-autistiske børn vil forsøge at kigge interesseret på mennesker for at kunne forstå og tolke omgivelserne. 

  2. Delt opmærksom

    Hvis forældrene for eksempel peger på noget, og barnet ikke opfatter den ’fælles opmærksom’ mod noget bestemt.

  3. Forskrækkelse

    Hvis du leger uskyldige lege med barnet på puslebordet i stil med: ”Her kommer der en lille edderkop og kilder maven”, og barnet bliver forskrækket fremfor at forstå legen som hyggelig og naturlig. 

  4. Manglende behov for kontakt

    Hvis barnet ikke søger kontakt hos forældrene, men nærmere bliver stiv i kroppen og afvigende, hvis forældrene forsøger at kramme barnet.

  5. Inaktivitet

    Hvis barnet er meget inaktivt og for eksempel ikke gør opmærksom på sig selv, når det vågner. Men det kan også være helt modsat, hvor barnet skriger konstant og nærmest ikke sover. Dette parameter er svært at vurdere ud fra.