Samliv

Studie: Børn må godt græde, når de skal sove

Det skader ikke at lade børn græde, når de skal lære at sove, viser nyt studie. Metoden skal tilpasses barnet, understreger dansk børnepsykolog.

Det er aften og ved at være tid til, at dit barn skal sove. Men gråden vil ingen ende tage, og spørgsmålet er så: Skal man trøste eller lade barnet græde sig selv i søvn?

Debatten om den perfekte puttemetode har gennem tiden splittet både eksperter og trætte forældre. Mens flere mener, at det er skadeligt at lade børn græde, peger et nyt studie nu i den anden retning.

Ifølge CNN har en australsk researchgruppe fundet frem til, at det hverken forårsager stress eller senere følelsesmæssige problemer at lade spædbørn græde i forbindelse med sengetid.

Faldt hurtigere i søvn

43 familiepar har i alt deltaget i studiet med børn i alderen seks til 16 måneder. Fælles for dem alle var, at de oplevede problemer med at få deres barn til at falde i søvn. 

Testparrene blev fra start delt op i tre grupper. Her fik en tredjedel at vide, at de skulle lade deres baby græde ved at forlade rummet inden for et minut, efter de havde puttet det. Hvis gråden blev ved, skulle de vente længere og længere tid, før de gik tilbage for at trøste. En anden gruppe skulle blive hos barnet, indtil det døsede hen, og den resterende fik ingen "søvntræning", men blot information omkring søvn hos spædbørn.

Efter tre måneder kunne man se, at spædbørnene i den første gruppe, faldt i søvn omkring 15 minutter hurtigere end de børn, der ikke havde fået "søvntræning". Gruppe to fald i søvn cirka 12 minutter hurtigere end babyerne uden søvntræning.

Ifølge professor i psykologi Michael Gradisar, der står bag undersøgelser, er resultaterne vigtige for forældre over hele verden.

- Begge metoder hjalp babyer med at falde i søvn hurtigere. Oveni det kunne vi med den første metode også se, at spædbørnene var vågne færre gange i løbet af natten, siger Michael Gradisar til den amerikanske tv-kanal Today

Børnepsykolog: Lad ikke dine børn græde ud

Men er den bedste løsning så bare at lade børn græde sig selv i søvn? Nej, lyder det klare svar fra den danske børnepsykolog og familievejleder Heidi Agerkvist. 

Hun mener, at det er vigtigt at skelne mellem at lære sine børn at falde i søvn selv og at lade dem græde sig selv i søvn.

- Det er stadig ikke sundt for børn at græde sig selv i søvn, hvis det er på den måde, at de bliver puttet, og så ser de ikke deres forældre igen, selvom de kalder og kalder, siger Heidi Agerkvist. 

I studiet hæfter hun sig ved, at forældrene i den første gruppe kommer tilbage børenene - dog med længere og længere tidsintervaller. 

- Det kan være en metode til at hjælpe sit barn med at falde i søvn selv og udholde lidt frustration. Men det er bare vigtigt, at den frustration ikke bliver for stor, understreger Heidi Agerkvist.

Kan få konsekvenser senere i livet

Udover at falde hurtigere i søvn, viste resultaerne fra studiet også, at niveauet af stresshormoner var lavere ved de børn, der fik søvntræning. Samtidig var der et år efter ingen tegn på, at spædbørnene var mere eller mindre knyttet til deres forældre.

I 2012 konkluderede en lignende undersøgelse af 326 børn med søvnproblemer også, at det ikke havde langsigtede konsekvenser at lade sit barn græde sig selv i søvn. Det skriver det canadiske medie CBC

Spørger man børnepsykolog Heidi Agerkvist, skal man dog være varsom med at konkludere entydigt på dette.

- Typisk vil det først komme i spil senere i livet - eksempelvis i parforhold. Underbevidstheden husker, at man som barn måtte græde sig selv i søvn - at verden er sådan et sted, hvor man ikke bliver hjulpet, selvom man kalder, forklarer hun. 

Børn lukker ned for troen

Derfor er det heller ikke nødvendigvis et godt tegn, at børn falder i søvn hurtigere, når de får lov at græde sig selv i søvn. 

- Det kan være, at de bare har lukket ned for troen på, at de kan få hjælp. Så de ligger sig bare til at sove, fordi de har erfaret, at det ikke kan betale sig at kalde, siger Heidi Agerkvist. 

Hun opfordrer i stedet forældre til at tilpasse metoden fra det australske studie til det enkelte barn. Her er det vigtigste at etablere en tryghed, så barnet ved, at det kan regne med sine forældre. 

- Det er fornuftigt at lære sine børn at falde i søvn selv. Men lyt efter, om barnet græder af desperation. Hvis der er tale om den helt ulykkelige gråd, skal man være der som forældre.