Faldt du også for SuperBrugsens video på Facebook: Her er sandheden

En video fra SuperBrugsen har det seneste døgn rørt tusindvis af danskere. Videoen er dog kun et reklamestunt, fortæller kæden.

Scan din baby, når du handler dine dagligvarer. Det er temaet i en video fra SuperBrugsen, der på under et døgn er blevet delt, liket og kommenteret tusindvis af gange på Facebook.

Videoen viser, hvordan gravide nu kan scanne sig selv på en rigtig scanner, som er opstillet ved siden af den almindelige prisscanner i supermarkedet. Og det intiativ har fået rigtig mange danskere til tasterne

Mens mange roser SuperBrugsen, er andre langt mere skeptiske. Fælles for begge grupper er dog, at de regner videoen - og dermed initiativet med scanneren - for at være ægte.

- Fik da tårer i øjnene. Det er da guld værd at se de lykkelige vordende forældrers ansigtsudtryk, skriver en Facebook-bruger, mens en anden er mere skeptisk:

- Hvis det frygtelige sker, at en vordrende mor står midt imellem grøntsagerne og finder et død foster, hvad har I så tænkt jer at gøre?

Selvscanning som reklamestunt

Scanneren er dog kun opsat i forbindelse med optagelse af filmen, hvor en del af kunderne i SuperBrugsen på Mattæusgade i København dog også fik mulighed for at prøve den. De fleste af kvinderne var dog castet til opgaven på forhånd. Med andre ord er der altså tale om et reklamestunt. Det forklarer direktør i SuperBrugsen, Kenneth Pedersen.

- Videoen skal ses som en idé med et glimt i øjet, som vi bruger til at gøre opmærksom på, at vi lancerer en ny "babypakke" til vores kunder, siger Kenneth Pedersen til TV 2.

Han understreger, at optagelserne er foregået under kontrollerede omstændigheder. Udstyret er derfor leveret af en klinik, mens der i butikken stod en jordemoder til rådighed.

- Rent hypotetisk kunne der jo opstå en uheldig situation ved scanningen i butikken. Sådan er det med de fleste ting, vi foretager os. Det er jo sådan, når man går lidt til kanten. Men vi har forsøgt at gardere os mod det, siger Kenneth Pedersen.

Blev du i tvivl?

Og netop det at filmen går til kanten er helt afgørende for, at mange tror på og lever sig ind i plottet, forklarer Kaare Sørensen, der redaktør for sociale medier på TV 2.

- Det virker utrolig ægte. SuperBrugsen bruger de helt rigtige greb med 'skjult kamera' til at skabe de rigtige følelser. Man bliver i tvivl om, hvad det er, og derfor engagerer man sig som bruger, forklarer Kaare Sørensen.

Han oplever, at mange succeser på de sociale medier netop har rod i en form for konstrueret virkelighed - ofte udført ud fra en meget enkelt idé.

- Her er du i gang med noget så kedeligt som at handle. Men det bliver så koblet sammen med det helt magiske i at skabe liv, siger Kaare Sørensen.

Ikke gået over stregen, men..

I skrivende stund har reklamevideoen fået over 700.000 visninger, mens over 18.000 personer har trykket 'synes godt om' og over 4000 brugere har delt den.

Samtidig har over 1600 kommenteret videoen - både postivt og negativt. Men at folk tror på reklamefilmen ser Kenneth Pedersen ikke er et udtryk for dårlig kommunikation.

En shitstorm kan udvikle sig utrolig hurtigt, hvis man ikke får forklaret, hvordan tingene hænger sammen.

Kaare Sørensen, redaktør for sociale medier på TV 2.

Han erkender dog, at der brug for at følge op på de mange Facebook-kommentarer.

- Jeg synes ikke, at vi er gået over stregen. Især fordi de fleste opfatter idéen som værende sympatisk. Men nu har vi en opgave i at fortælle, at det her var noget, vi gjorde for at skabe opmærksomhed omkring et produkt, siger Kenneth Pedersen og tilføjer:

- Flere efterspørger en scanner i deres butik. Men af både praktiske og etiske årsager kommer det ikke til at ske, fordi vi netop ikke vil risikere at stå i sådan nogle uheldige situationer, siger han.

Afværger potentiel shitstorm

Efter TV 2 har talt med Kenneth Pedersen, har Superbrugsen skrevet på Facebook, at scanneren kun var sat op i forbindelse med lanceringen af et nyt produkt. Og netop det gør, at de negative kommentarer til reklamefilmen ikke bliver farlige, vurderer Kaare Sørensen.

- En shitstorm kan udvikle sig utrolig hurtigt, hvis man ikke får forklaret, hvordan tingene hænger sammen, siger Kaare Sørensen.

Han mener dog ikke , at SuperBrugsen reklamefilm var på vej i den retning. Netop fordi den har rette den balance.

- Den er ikke meget farlig. Og hvis det skal virke, skal man netop ikke tale om, at man kan få et ekstra kilo pasta til 10 kroner. Så skal man derud, hvor der er lidt på spil. Det skal være overraskende - og det er filmen her.