Samliv

Hans helbreder syge med hjælp fra Gud - selv eksperterne er forbløffede

Flere hundreder dukker op, når Hans Berntsen helbreder syge ved at bede for dem i landets kirker. Eksperter er skeptiske over for metoden.

Vi er i Ringsted Frikirke. Kirken er proppet med syge folk, der håber at blive helbredt lige netop denne aften. Forbønspræst Hans Berntsen er nemlig i byen for at bede til Gud for helbredelse af de syge.

- Jeg kan ikke mærke, at jeg er i kontakt med Gud. Det ved jeg bare, at jeg er, siger Hans Berntsen til TV 2.

I kirken lægger han sin hånd på de fremmødte og beder til Gud om, at han skal helbrede dem.

To af dem, der er mødt op, er sklerosepatienterne Karin og Lars. De har gennem TV 2-programmet 'Healing - Den sidste udvej' fået mulighed for at prøve en forbøn hos Hans Berntsen. Og ligesom mange af de andre fremmødte denne aften, mærker de, at der sker noget. Bønnerne virker.

Udvalg af Gud

Hans Berntsen startede med at bede for folk for 34 år siden, sideløbende med at han var chef i firmaer som Føtex, Volvo og Idémøbler. I dag er han pensionist, men bruger meget af sin tid på at missionere. Selv påstår han, at Gud har udvalgt ham til at lave forbøn. 

- Der kom én og sagde, at Gud ville bruge mig på en bestemt måde. Gud ville bruge mig til at bede for de syge. Efter det syn, begyndte jeg at læse i Bibelen, og der er jo flere, der har oplevet det samme, så jeg tænkte, hvorfor det så ikke skulle kunne ske for mig. Og så begyndte jeg at bede for folk, siger Hans Berntsen til TV 2.

Hans Berntsen har altid troet på Gud. Som barn var han babtist, men han var slet ikke så troende som nu. Den stærke tro kom til ham et halvt år, før han fik beskeden om, at han skulle bede for folk. 

Bilulykken var et tegn

Under en ferie kom han og familien ud for en slem ulykke på motorvejen i Tyskland. Både bil og campingvogn blev smadret, og deres ejendele lå spredt ud over det hele.

- Midt i det hele finder min kone vores lille lommebibel ude på motorvejen. Den ligger med ryggen oprejst, og da min kone tager den op, ligger den slået op på et afsnit, der kan tolkes således, at vi skulle søge tættere på Gud, siger Hans Berntsen.

Afsnittet stammer fra 13. kapitel i Markus-evangeliet og lyder således:

"Tag jer i agt, hold jer vågne! For I ved ikke, hvornår tiden er inde."

Efterfølgende oprettede han og hans kone frikirken i Aalborg, hvor de holdt vækkelsesmøder som dem, Hans Berntsen nu selv er centrum for. I dag praktiserer han forbøn med  Mission Danmark i ryggen - en evangelisk missionsorganisation, som han selv har grundlagt med sin kone.

- Jeg har bedt for flere hundredetusinder. Det virkede allerede den første gang, jeg gjorde det. Den første gang bedte jeg for nogle, der havde noget med ryggen, og det var meget synligt, at der skete noget. Jeg bedte bare på den måde, som jeg havde set andre gøre der, forklarer Hans Berntsen.

Eksperterne er overraskede

I programmet 'Healing - Den sidste udvej' møder vi i begyndelsen Karin og Lars i en tilstand, hvor sklerosen har sat dens tydelige spor. Karin støtter sig til en krykke, mens Lars sidder i kørestol. Men efter Hans Berntsen har bedt for dem flere gange, sker der noget. Lars går pludselig rundt i huset i raskt tempo og kan forcere husets trapper. Tidligere har han ellers måttet klamre sig til gelænderet.

Healing - Den sidste udvej

I programserien 'Healing - Den sidste udvej' følger vi otte danskere, der alle forgæves har kæmpet for at slippe af med deres lidelser - hvad enten de er psykiske eller fysiske. De har prøvet alt, og den sidste udvej er nu healing. En behandlingsform, hvor patienterne helbredes med tankens kraft. Med tankens kraft bliver energier via en healer overført fra det åndelige univers til patienten, der får genoprettet sine ubalancer. 

Om det virker, kan du se på TV 2 mandage klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Forandringen er så voldsom, at selv programmets eksperter, som ikke tror på healing, må erkende, at der er mere mellem himmel og jord.

- Hvad gør vi ved det? Det er jo grænseoverskridende fra en naturvidenskabelig vinkel. Vi er jo en smule mere over i mirakelforskningen, siger Lasse Skougaard, der har forsket i healing og er ekstern lektor på Københavns Universitet.

Programmets to andre eksperter er også forbløffede over, at Hans Berntsens bønner har en effekt.

For Gud er alt muligt

Til TV 2 fortæller Hans Berntsen, at han både har healet alt fra kræftpatienter til sklerosepatienter.

Det mest utrolige han - ifølge ham selv - har gjort, var at genskabe en hjernehalvdel hos en dreng, der blev født med en hjernefejl. Den ene halvdel af hjernen var helt ødelagt, viste billeder kort tid efter fødslen. Forældrene tyede derfor til Hans Berntsens hjælp. De bad ham om at få den raske hjernehalvdel til at blive så stor, at den kunne dække for den anden.

Men Hans Berntsen tænkte, at han ligeså godt kunne bede Gud om at oprette den anden hjernehalvdel igen. Og tre år efter, drengen havde været der, modtog Hans Berntsen billeder fra drengens forældre, der viste, at hjernehalvdelen var blevet genoprettet.

- Det er ikke sværere at hjælpe ham end en patient, der har sklerose - for Gud er alt muligt, siger Hans Berntsen.

Denne påstand afvises dog af flere. I et ph.d.-projekt fra Aalborg Universitet har Ella Paldam lavet en analyse af mirakuløse helbredelser, og den viser, at det kun er visse typer af sygdomme, som er blevet helbredt af forbønspræster som Hans Berntsen. Der er tale om subjektive symptomer som hovedpine, piskesmæld og irriteret tyktarm, kroniske lidelser som tinitus, slidgigt og rygsmerter og psykiske lidelser som depression og angst. 

Tro flytter bjerge

I rapporten med titlen 'Mirakuløs helbredelse - Forventninger flytter bjerge blandt karismatiske kristne i Danmark' argumenterer Ella Paldam for, at det er de underliggende psykologiske mekanismer, der er i stand til at flytte bjerge - uanset om man er religøs eller ej. 

Lidelser som brækkede arme og ben findes der ingen mirakuløse helbredelser indenfor. Ella Paldam afviser i sin rapport også, at kræftsyge er blevet helbredt udelukkende ved forbøn.

Hans Berntsen er dog overbevist om, at helbredelserne skyldes Guds kraft.

- Det er uforståeligt. Men det er fordi, der er en Gud, der har en kraft, der kan gøre det. Ellers havde vi jo heller ikke haft jorden. Dens skabelse er også uforståelig - selv for videnskabsmænd, der har prøvet at forklare jordens opståen med en stor eksplosion, siger Hans Berntsen.