Samliv

Mor til to sætter grænser for børnebilleder: Jeg frygter de vil ærgre sig over mine valg

Siden bloggeren Mette Marie Lei Lange fik børn, har hun delt billeder af dem på de sociale medier - nu tvivler hun dog på, om det var klogt.

Facebook og Instagram er spækket med søde og sjove billeder af børn, som ofte bliver lagt op af deres stolte forældre. Men fratager man egentlig børnene retten til et privatliv, fordi de ikke selv kan sige fra? Og hvad vil de selv sige til billederne, når de bliver ældre?

Det spørgsmål har Mette Marie Lei Lange, der er mor til to, stillet sig selv.

Hun lever af at drive bloggen Twinpeaks, hvor hun fortæller om livet som mor til sine toårige tvillinger Hugo og Berta. Men, som hun har forklaret i Berlingske, er det nu slut med at dele billeder af børnenes ansigter. Og den beslutning hænger i høj grad sammen med frygten for fremtiden, fortæller hun i tirsdagens 'Go' morgen Danmark'.

- Mine børn er blevet så store, at de stiller spørgsmål ved mine valg - og det er vildt angstprovokerende. Så jeg er bange for, at de kommer til at ærgre sig over de valg, jeg har truffet i den her sammenhæng, siger Mette Marie Lei Lange og henviser sit arbejde som blogger.

Børnenes privatliv

Allerede i graviditeten var hun dog opmærksom på, at det som nybagt forælder kan være svært at begrænse billederne af sit lille nye vidunder, når man står midt i glæden - og derfor lavede hun sammen med sin mand en række regler. 

- Jeg har altid været ret gavmild med mig selv på de sociale medier. Så jeg har brug for regler, fordi det må ikke stikke af med børnene, siger Mette Marie Lei Lange og uddyber:

- Min mand og jeg blev derfor enige om, at vi ikke deler billeder af børnene, når de sover, er syge, er i bad og er nøgne - altså de her intime situationer, hvor man også gerne selv vil være forskånet for at få et kamera op i snotten og blive delt på de sociale medier.

Børn Vilkår: For hvis skyld gør man det?

I dag er Mette Marie Lei Lange gået skridtet videre og lægger kun billeder op af børnene, som er fotograferet bagfra eller på lang afstand. Hun understreger dog, at det ikke handler om at udbrede et budskab, men at det føles som den rigtige beslutning for hende.

- Jeg synes ikke, de skal være med til at profiliere deres mors biks. Nu snakker vi om det, så på en måde gør de det alligevel. Men jeg synes, der skal være en grænse - og for mig giver det god mening at gøre det der, siger hun.

I mandagens udgave af Berlingske opfordrer Børns Vilkår danske forældre til generelt at blive bedre til at tænke sig om og spørge: "For hvis skyld gør jeg det her?"

- Vi har teenagebørn, som er meget blufærdige, og som synes, at stort set alt er pinligt, og lige pludselig kan den pige, man er forelsket i, finde et billede af drengen, hvor han sidder på potte, som engang var nuttet, men som 14-årig bare er flovt, siger Bente Boserup, seniorkonsulent i Børns Vilkår til Berlingske.

Ekspert: Nettet glemmer aldrig

Sidder du og tænker, at så kan man vel bare slette billedet til den tid? Så skal du formentlig allerede nu godt forberede dig på et større arbejde. Det forklarer Nathalie Larsen, der er ekspert i sociale medier.

- Nettet glemmer aldrig. Så som udgangspunkt skal du altid tænke dig om og forholde dig kritisk, inden du deler noget. Tænk altid, at der kan være nogen, der tager en screendumb, og at det er rigtig svært at få fjernet noget fra Google og Facebook, forklarer Nathalie Larsen.

Hun oplever, at rigtig mange forældre har fokus på at lære deres børn at begå sig på de sociale medier - men at de glemmer at kigge på sig selv. 

- Vi ser ikke på, hvordan vi får fremstillet vores børn og tager ikke stilling til spørgsmålet: "Hvilken type billede vil jeg gerne dele?". Gør det til en rutine at kigge på billederne en gang og se, om der er nogle billeder, du fortryder, siger Nathalie Larsen.