Når man elsker sit barn, men hader at være mor

Man hører ofte, at det er det største i verden at blive forældre, men hvad hvis man ikke har det sådan?

Regretting motherhood’ ('At fortryde moderskabet', red.) er titlen på en bog, som har skabt stor international debat med sit tabubelagte emne omkring mødre, der fortryder moderskabet. For må kvinder overhovedet have disse følelser?

Den kvindelige sociolog bag bogen, Orna Donath, har fra 2008 til 2013 interviewet 23 israelske kvinder mellem 26 og 73 år. Fælles for dem alle er, at de ville vælge børn fra nu – selvom de samtidig fortæller, at de elsker deres børn.

Jeg føler, at der er noget fundamentalt galt med mig, når jeg ikke har den her lykkefølelse, som alle taler om.

Liv Lykke Schubert, mor til seksårig dreng.

Jeg elsker mit barn, men ...

Siden bogen udkom har flere kvinder bakket op på sociale medier og takker Orna Donath for at sætte fokus på problemstillingen.

To af de kvinder er Jeanette Drevsfeldt og Liv Lykke Schubert, der begge kan nikke genkendende til at føle sig forkert i moderrollen.

- Der er et stort pres på mødre – og på kvinder. Vi skal have børn og vi skal satme også elske at være mor. Der er noget galt, hvis vi ikke gør det. Det er meget hårdt og det er enormt tabubelagt, fortæller Jeanette Drevsfeldt, der har en lille pige på tre år.

Også Liv Lykke Schubert, der er mor til en seksårig dreng, oplever, at der er et stort pres fra omverdenen, som hun har svært ved at leve op til:

- Jeg føler, at der er noget fundamentalt galt med mig, når jeg ikke har den her lykkefølelse, som alle taler om. Jeg har brugt mange år på at banke mig selv i hovedet, fordi jeg ikke havde det, som andre fortalte, at de havde. Min søn betyder alting. Men jeg har det ikke godt med at være mor.

Mister sig selv

Når Jeanette Drevsfeldt og Liv Lykke Schubert fortæller deres historier, er der mange lighedstegn. For eksempel er der ingen tvivl om, at de begge elsker deres børn højere end noget andet – men alligevel har de begge svært ved at sige, at de er lykkeligere nu, end de var før.

Jeg er ikke blevet lykkeligere af at få mit barn.

Liv Lykke Schubert, mor til seksårig dreng.

- Jeg er i hvert fald ikke blevet lykkeligere. Det er jeg ikke. Jeg tror faktisk også at jeg vil vove pelsen og sige, at jeg var en lille smule lykkeligere før. Det betyder ikke, at jeg er ulykkelig nu. Men jeg tænker ikke, at det er meningen med livet at blive mor – jeg er mor, kæreste og så er jeg rigtig mange andre ting, siger Jeanette Drevsfeldt.

Men følelserne er svære at sætte ord på, når spørgsmålet lyder, hvorfor de ikke passer ind i mor-rollen. Alligevel beskriver de begge, hvordan de føler, at de har mistet sig selv på vejen.

- Min søn betyder alting. Men jeg har det ikke godt med at være mor, jeg bryder mig ikke om rollen. Jeg føler mig skubbet ned i kassen, hvor jeg ikke passer. Jeg mister meget af min individualitet. Der er mange forventninger til, hvem jeg skal være – som jeg ikke er, fortæller Liv Lykke Schubert og tilføjer:

- Jeg er ikke blevet lykkeligere af at få mit barn. På en måde er jeg selvfølgelig blevet lykkeligere, fordi jeg har det her fantastiske menneske i mit liv – men det gjorde mig ikke lykkelig at blive mor.

Samfundet skaber glansbillede

Ulla Dyrlev, der er børne- unge- og familie psykolog, mener, at der er en tendens til, at alt skal være perfekt i vores samfund, og det derfor kan skabe nogle urealistiske forventninger til både mødre og fædre.

Madpakken skal være økologisk, tøjet skal være det rigtige, forældrene skal være succesfulde – samtidig med at barnet har det hele og føler sig tryg.

Jeanette Drevsfeldt, mor til pige på tre.

- Jeg tror det er svært at tale om, fordi det ikke er helt i orden at sige, at man ikke er glad for at blive mor. I vores samfund er der en tendens til, at det hele skal være godt og alle vil præstere så godt som muligt – specielt på de sociale medier, fortæller psykologen.

Det kan Jeanette Drevsfeldt nikke genkendende til, og hun beskriver, hvordan alting skal passe ind i et glansbillede, som hun selv mener, er urealistisk.

- Madpakken skal være økologisk, tøjet skal være det rigtige, forældrene skal være succesfulde – samtidig med at barnet skal have det hele og føle sig tryg. Vi skal være for meget på for mange områder. Vi kommer til at føle os klemt, siger Jeanette Drevsfeldt.

Ifølge Ulla Dyrlev er der behov for, at kvinder som Liv Lykke Schubert og Jeanette Drevsfeldt fortæller deres historie, så der kan komme mere fokus på de mindre rosenrøde sider af det at blive forældre.

- Jeg tror mange sidder med de her følelser, som de her piger gør. De fleste forældre oplever, at der er perioder, hvor det er rigtig hårdt. Men mange tør ikke at sige det. Men hvis nogle tør sige det, så tør andre også – sådan er det jo med tabuer, siger Ulla Dyrlev, og tilføjer:

- For selvom det er dejligt og fantastisk at være forældre – så er det også benhårdt arbejde.

Afstemning

Kender du nogle, der har haft det svært ved at blive forældre?

Håber på debat

Selv håber både Liv Lykke Schubert og Jeanette Drevsfeldt at deres fortællinger kan skabe en debat og en åbenhed omkring de følelser, som man kan få, når man er blevet forældre – også hvis de ikke er positive.

Hun skal ikke være i tvivl om, at jeg elsker hende, men jeg håber hun forstår, at jeg har forsøgt at skabe en større plads for alle slags mødre.

Jeanette Drevsfeldt, mor til pige på tre.

- Der er jo ramaskrig, når man går ud og siger, at jeg ikke kan lide rollen som mor, og det siger jo en del om de forventninger, der er fra samfundet. Så derfor håber jeg, at det her kan skabe noget debat, så dem der har det dårligt kan få nogle at snakke med, fortæller Liv Lykke Schubert.

Og selvom Jeanette Drevsfeldt godt er klar over, at hendes datter måske en dag vil læse, at hendes mor sagde, at hun ikke kunne lide at være mor, så er hun ikke bekymret:

- Hun skal ikke være i tvivl om, at jeg elsker hende, og jeg håber hun forstår, at jeg har forsøgt at skabe en større plads for alle slags mødre – en plads, så folk ikke behøver at føle sig forkerte, hvis de har de her følelser. Der er ikke noget galt med dem, der maler det lyserødt, men der er heller ikke noget galt med os andre, siger Jeanette Drevsfeldt.

Du kan deltage i debatten på TV 2 Nyhedernes facebook-side: