Samliv

Akavet snak satte gang i ualmindelig familie

Der skulle en fadøl til, inden Anna turde spørge sin gode ven, om han ville være med til at skabe en ualmindelig familie.

Anna Von Sperling var 38 år og single, da hun besluttede sig for, at det var nu, hun gerne ville have et barn. 

Men hvordan får man så det, når man er single?

Jo, man spørger sin gode ven, om han vil være far til barnet. Ikke bare som donorfar, men som "rigtig" far med alt, hvad der dertil hører af børnepasning, opdragelse og deleordninger. 

Det at skrue et liv og en familie sammen, hvor man ikke lever sammen, er i hvert fald ikke usædvanligt derude.

Anna Von Sperling

For Anna Von Sperlings vedkommende spurgte hun sin gode ven Mads Ted Drud-Jensen, som hun havde kendt i nogle år. Med en fadøl i blodet tog hun sig sammen og præsenterede idéen for Mads. Det var dog ikke tilfældigt, at det blev Mads, hun spurgte.

- For mig var det meget klart, at hvis det skulle være med en mand, jeg ikke var romantisk involveret i, så skulle det være Mads, fortæller Anna Von Sperling.

Hvad er et regnbuebarn?

Regnbuebørn er betegnelsen for børn, der vokser op hos homoseksuelle forældre eller hos singleforældre. Hvor mange, der lever under denne familieform, findes der ikke tal på.

Gik i gang med bæger og sprøjte

Mads var med på den. Så dagen efter festen gik de en lang tur, hvor de talte om det.

- Jeg havde egentlig ikke overvejet, om jeg skulle have børn. Det var ikke noget, jeg aktivt havde søgt i hvert fald. Men da muligheden var der med Anna, så gav det bare rigtig god mening. Så jeg forholdte mig konkret til det og hoppede på, forklarer Mads Ted Drud-Jensen i 'Go' morgen Danmark'.

Det kom der sønnen Erik ud af, som i dag er knap fire år gammel. Han er et såkaldt regnbuebarn.

Regnbuebørn er betegnelsen for børn, der vokser op hos homoseksuelle forældre eller hos singleforældre. Hvor mange, der lever under denne familieform, findes der ikke tal på.

Børnene bliver typisk skabt ved fertilitetsbehandling. I Anna og Mads' tilfælde havde de da heller ikke sex for at få Erik. Ved hjælp af et "hjemmekit" bestående af et bæger og en sprøjte gik de i gang, og i første hug blev Anna gravid med Mads' barn.

Som en velfungererende skilsmissefamilie

Selvom deres vej til at få et barn ikke har været traditionel, har de kke oplevet negative reaktioner.

- Jeg synes egentlig kun, jeg har fået positive reaktioner. Vi færdes måske også i et miljø, hvor folk får børn på forskellige måder, og jeg synes ikke nødvendigvis, at det er den klassiske familiekonstellation, der præger min omgangskreds. Så det at skrue et liv og en familie sammen, hvor man ikke lever sammen, er i hvert fald ikke usædvanligt derude, fortæller Anna Von Sperling.

Familien lever som en skilsmissefamilie, hvor de har et arbejdsfællesskab om deres søn Erik. Præcis som de havde tænkt det fra start, hvor de indgik en kontrakt om, hvordan familielivet skulle fungere. En kontrakt, som på forhånd tvang dem til at tale om tingene. Kontrakten er dog ikke alene skyld i, at familielivet fungerer godt i deres regnbuefamilie.

- Jeg har været glad for, at vi har kendt hinanden i forvejen - at vi har vidst, hvor vi havde hinanden. Vi havde en idé om, at vi havde et værdimæssigt fællesskab, siger Mads Ted Drud-Jensen.

Anna Von Sperling er stadig single, mens Mads Ted Drud-Jensen i dag bor sammen med en kæreste.