Samliv

Simone ammer sin toårige søn: Nu bliver hun hånet på de sociale medier

Simone Bruun Spangsvig ammer sin søn, selvom han er to år gammel. Brugere på sociale medier håner hende for det, men hun er ligeglad.

Egentlig ville hun bare følge normen og amme sin søn i et års tid. I dag, to år efter, ammer hun ham stadig. Egentlig mest på grund af nærværet og den ro, det giver sønnen Elliot - og så for hyggens skyld.

Men da den 21-årige Simone Bruun Spangsvig står frem i miniserien 'De kære børn' på Jyllands-Posten TV, bryder helvede løs på de sociale medier. For hér er det langt fra alle, der deler hendes synspunkt.

- Det er perverst

Da hun torsdag gæster 'Go' Morgen Danmark', læser TV 2-værten Karin Cruz Forsstrøm et par kommentare op fra Facebook. Én af dem lyder således:

- De forældre, som ammer deres børn til de er over to år, er perverse i mine øjne. 

Men at amningen skulle associeres med noget seksuelt, har Simone Bruun Spangsvig ikke meget forståelse for.

- Jeg synes ikke, man kan sammenligne det med noget seksuelt overhovedet. For mig har det i hvert fald intet med sex at gøre, og det har det heller ikke for min søn, forklarer hun og fortsætter:

- Det bekræfter, at det er vigtigt at bryde det her tabu, fordi der er rigtig mange kvinder, som netop på grund af sådan nogle kommentarer, føler, at de ikke kan stå frem, men i stedet ammer lidt i hemmelighed ligeså snart barnet bliver lidt over et år eller halvandet, siger hun.

Rig på vitaminer og antistoffer

Morens mælk er rig på vitaminer og antistoffer, og sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes helt, indtil de er minimum seks måneder gamle. Herefter anbefaldes delvis armning, da barnet har brug for andre næringsstoffer, end hvad morens mælk kan give.

21-årige Simonbe Bruun Spangsvig kan ikke finde nogen videnskabelige beviser for, at langtidsammende børn skulle få et usundt forhold til sin mor.

Der findes ingen officiel grænse for, hvornår et barn senest skal vendes helt af med armning, skriver Jyllands-Posten. Men børnepsykolog og tidligere formand for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen, forklarer til avisen, at børn bør stoppe med at amme, når de er maks to år gamle, da langtidsamning er med til at opretholde en tilknytning til moren, som kan påvirke barnets sociale udvikling. 

- Min opfattelse går alene på barnets udvikling som socialt og selvstændigt menneske i gruppen af jævnaldrende, og der vil jeg sige, at når barnet er et par år gammelt, så er amningen slut, siger han til Jyllands-Posten.

Men det argument køber Simone Bruun Spangsvig ikke. 

Jeg kommer ikke til at blive ked af det, den dag han ikke har lyst til at blive ammet, og jeg synes også, det er lidt mærkeligt at sige, at noget, som egentlig er lidt frihedsberøvende, er morens behov.

Simone Bruun Spangsvig

- Jeg har ikke kunne finde nogen undersøgelser, der viser, at børn, der er blevet ammet i længere tid, kan tage skade af det, har en usund tilknytning til sin mor eller har adfærdsvanskeligheder, forklarer hun i Go' Morgen Danmark.

Morens behov

Ligeledes køber hun heller ikke nogle af brugernes argumenter på de sociale medier, om at det er "morens behov" og ikke barnets, hvis man langtidsammer. 

- Jeg synes slet ikke, det er morens behov. Jeg kommer ikke til at blive ked af det, den dag han ikke har lyst til at blive ammet, og jeg synes også, det er lidt mærkeligt at sige, at noget, som egentlig er lidt frihedsberøvende, er morens behov, forklarer hun. 

- Jeg ammer udelukkende for Elliots skyld. Jeg kan da godt bande amningen væk de dage, hvor jeg måske har en lidt dårlig dag, men jeg kan mærke, at det giver ham rigtig meget, og at han får en anden ro, siger hun.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefalder, at mødre ammer deres børn fuldt ud de første seks måneder og herefter supplerende til de er to år eller ældre. Simone Bruun Spangsvig forventer at fortsætte med at supplere med amningen, til sønnen Elliot er omkring tre år.