Ekspert: - Det er farligt ikke at adskille børnepengene fra familiens økonomi

Børnefamilier har landet over onsdag fået udbetalt børnepenge - og dem bør mor og far adskille fra den øvrige husholdning, mener økonomisk rådgiver.

Når den kvartalsvise børnecheck onsdag tikker ind hos de danske børnefamilier, vælger flertallet at lade pengene indgå som en del af hustandens øvrige økonomi.

Det viser en ny måling, som Megafon har foretaget for TV 2.

Hvad er børnepenge?

Børne- og ungeydelsen - også kaldet børnechecken eller børnepenge - udbetales automatisk til børnefamilier.

Børneydelse udbetales hvert kvartal:

  • 0-2 år: 4.470 kr. per kvartal
  • 3-6 år: 3.537 kr. per kvartal
  • 7-14 år: 2.784 kr. per kvartal

Ungeydelse udbetales hver måned:

  • 15-17 år: 928 kr. per måned

Børnechecken vil i 2016 koste statskassen 14,3 milliarder kroner..

Børne- og ungeydelsens størrelse kommer an på din indkomst. Det har betydning for dig, hvis dit og/eller din eventuelle ægtefælles topskattegrundlag er over 732.900 kr.

Kilde: Borger.dk, Finansministeriet

Her svarer 53 procent, at der ikke sondres specifikt mellem, hvilke indtægter, der bruges på hvilke udgifter. 21 procent svarer, at pengene er øremærket specifikke udgifter til barnet, og 25 procent svarer, at de både er øremærket til barnet og indgår i husholdningen.

Farligt ikke at adskille

Men det er ikke nogen god idé at lade børnepenge smelte sammen med familiens øvrige økonomi - hverken for barnet eller for familien.

Det mener økonomisk rådgiver, Susanne Arvad, der er indehaver af Arvad Finanshus.

- Når alle indtægter ryger i en stor kasse, kan det gøre rigtig ondt den dag, hvor børnepengene ikke kommer mere. Det er et betydeligt beløb, og derfor kan det være rigtig farligt ikke at adskille det fra familiens økonomi, forklarer Susanne Arvad.

Hun oplever til dagligt, at mange forældre opfatter børnepenge som at få penge tilbage i skat - og som derfor bare skal indgå i fællespuljen.

Børnepengene forsøder hverdagen

Louise Midtgaard Ladefoged er en af de forældre, der mener, at børnepengene gerne må indgå i budgettet.

- Børnepenge er jo lige præcis til at søde hverdagen med. En luksus ting til de forældre, som ikke har meget at gøre med. Om de indgår i budgettet, ferien, tøj, sko, aktiviteter mm. - ja, så er det jo også til ungerne, skriver hun på Facebook.

Og hun bliver bakket op af mange andre. Blandt andet stemmer Christel Sivebæk i.

- Hvis børnepengene kun er til børnene, må de så ikke få ting resten af tiden? Mine piger, begge snart 10, får så vidt muligt ting, når de har behov for det. Det kan både være biograf, tøj eller tasker. Der dækker beløbet bestemt ikke, skriver hun på Facebook.

Brug børnepenge som coaching

Susanne Arvad råder dog i stedet familier til at sætte børnepengene ind på en seperat konto, som man samtidig også kan bruge til at lære sine børn mere om økonomi og forbrug.

- Vores holdning er, at pengene skal gå til børnene, og derfor skal de også ind på deres konto. Herfra kan man så prøve at coache dem i, hvad de kan bruges til, og hvorfor det er nødvendigt at spare op, siger Susanne Arvad.

Ifølge hende ville det kunne afhjælpe, at mange unge i dag har en meget begrænset viden om økonomi og forbrug, når de flytter hjemmefra.

- Børn ser ikke længere penge fysisk, da de er opdraget med Dankort. Så afstanden til penge er blevet længere, og her kan man altså bruge de adskilte børnepenge til at give en forståelse for, hvad tingene koster - eksempelvis fodbold, mobilregninger eller Netflix, siger Susanne Arvad.