Samliv

Hos os går børnepengene til jul, ferie, mekaniker og tørretumbler

Og hvorfor skal jeg - eller nogen som helst andre - forsvare det gang på gang? De er en naturlig del af budgettet for de fleste af os, og det får ungerne altså også noget ud af.

Jeg har været til en del møder med min bankrådgiver. Og både som del af et par og som single har han som det mest naturlige lige spurgt ind til antallet af børn og deres fødselsår. Det blev så tastet ind i systemet, som også med den største naturlighed regnede ud, hvor meget det så betød i børne- og ungeydelse (i folkemunde 'børnecheck’). Helt lige så naturligt, som det selv udregnede vores skatteprocent ud fra, hvilken kommune vi nu en gang, var bosat i.

Børnechecken var og har altid været en del af mit og vores budget. Og som sagt bruger selv bankerne det til at udregne vores rådighedsbeløb, når vi søger om nyt lån til at udskifte en gammel, udtjent bil eller vil flytte i hus. Ikke bare mit, men alle børnefamiliers budget.

Hvordan vi bruger vores børnecheck, er en privat sag, som alle ikke skal blande sig i.

Charlotte Højlund

Men børnechecken er efterhånden også noget, alle har fået ondt i røven over. I hvert fald hos dem der ikke selv har børn eller ikke længere har små børn. Eller også er det bare noget, vi kan fare i flint og lade os forarge over, hvis vi ikke mener, folk med børn bruger pengene på den rigtige måde (på børnene).

Men hvornår bruges de på børnene?

Oktober-checken står der jul på

Da jeg boede på landet og fyrede med træpiller, var det en relativt stor udskrivning hver vinter, og skulle det gøres en anelse billigere, købte vi stort ind, så vi kunne nøjes med at handle træpiller to gange om året. Det passede heldigvis meget godt med, at der kom børnecheck i oktober, hvor vi startede fyringssæsonen. Og når vi var ved at løbe tør i januar, kom der en børnecheck igen. Det, at der var varme på, tror jeg faktisk, vores børn satte stor pris på, selv om det ikke var noget, de mærkede sådan direkte, som at det nu var tid til store gaver og luksus.

Gik hele børnechecken så på det? Næ, det gjorde den ikke. Oktober-checken stod der rigtig meget ’jul’ på. Og det gjorde der faktisk også i januar, fordi vi, som de fleste andre, alligevel havde brugt for mange penge i forbindelse med årets største højtid, og derfor havde et par huller at fylde.

April-checken stod der gerne ’sommerferie’ på, og det gjorde der også på det meste af den, vi fik i juli.

Igen var det sjældent, at det var hele beløbet, der gik kun til det, fordi der hos os - som i de fleste andre familier - skete ting, der af og til krævede lidt større udskrivninger og derfor måtte udskydes, til vi vidste, at der var lidt ekstra at rutte med.

Det kunne være en bil, der trængte til en tur hos mekanikeren, eller en tumbler der stod af. Eller de uforudsete udgifter, der havde tømt opsparingen, så der måtte hentes hjælp fra børnechecken til at klare ejendomsskatterne.

Folk skal ikke blande sig i, hvad jeg bruger pengene til

Er det direkte til børnene?

Næ, gu’ er det ej.

Men det er alt sammen noget, som jeg er overbevist om, at de sætter stor pris på. Både at der bliver holdt jul og sommerferie, at vi har et sted at bo og en bil, der kan fragte dem til og fra fodbold eller på ferie. Og ikke mindst at vi ikke er så pressede, at vi kun køber ting til dem, når der kommer en børnecheck.

Vores politikere har bestemt, at det skal være en check, der kommer hver tredje måned, men for min skyld kunne det lige så godt fordeles ud på alle årets tolv måneder. Eller endnu bedre føres tilbage til det fradrag, det var op til 1983, hvor Schlüter lavede det om til en check, som alle så skal have en mening om.

Hvordan vi bruger vores børnecheck, er en privat sag, som alle ikke skal blande sig i.

Hvis man har råd til at køre den uden om al anden økonomi, sætte den ind på ungernes børneopsparing, bruge den på iPads eller nyt lækkert tøj til ungerne, så good for you.

Men for langt de fleste af os andre er den en del af budgettet, der hjælper os med at køre hele familieprojektet og få det til at gå op i en højere økonomisk enhed. Og det er der da for pokker ikke noget galt i. Det får ungerne som sagt også en hel del ud af.