Samliv

Mødte hinanden på TV2s tekst-tv: Nu fejrer Morten og Anita kobberbryllup

For 15 år siden fandt Anita fra Tønder og Morten fra Brøndby den store kærlighed via TV 2s tekst-tv - i dag fejrer de kobberbryllup.

Det var før, netdating for alvor slog igennem. Før man kunne mødes på Facebook eller 'matche' på Tinder og Happn. Til gengæld kunne man dengang chatte med sin mobiltelefon via en helt anden og mere simpel digital verden - nemlig på tekst-tv.

Og det var netop der, Anita Bram Pedersen endte en sensommerdag i 2001 - nærmere betegnet på side 792, som dengang var en del af TV2s såkaldte chatsider. 

I chatrum B så hun to kvindelige FCK-fans overfuse en mand ved navn Morten, der holdt med fodboldklubben Brøndby - ligesom hende selv. Og det fik den dengang 20-årige Anita Bram Pedersen til tasterne på sin gamle mobil. En Nokia 3210.

Tekst-tv's historie

Tekst-tv blev lanceret af britiske BBC i 1970’erne og blev introduceret i Danmark i 1983. 

Tv-mediet er dermed 10 år ældre end internettet i Danmark.

Brugen er af tekst-tv er cirka halveret siden 2002, hvor undersøgelser viste, at 54 procent af befolkningen så tekst-tv daglig.

I dag bruger hver fjerde dansker tekst-tv dagligt, viser en undersøgelse, som Gallup lavede for DR Medieforskning i starten af 2016.

Brugen af tekst-tv er næsten lige stor blandt mænd og kvinder.

Det er især nyheder, danskerne går efter på tekst-tv - også programoversigter, sport og vejr ligger i top.

Kilde: Gallup, DR

- To mod en er jo som bekendt fejt - og så gik det ellers slag i slag. Jeg fik høvl fra de to kvinder, og han forsvarede mig og omvendt, fortæller Anita Bram Pedersen i dag til TV 2.

Kemi, kærlighed og kobberbryllup

Hvad, hun ikke kunne forudse dengang, var, at kemien mellem de to ville blive til kærlighed, og at hun derfor 15 år senere skulle fejre kobberbryllup med netop dén Morten.

Det skete lørdag den 30. juli 2016, hvor venner og familie var inviteret til western-fest hos Anita og Morten Bram Pedersen i Tønder. Hvordan det gik, kan du se i TV 2 SYDs tv-indslag øverst i artiklen.

 Man kan jo egentlig sammenligne vores møde på tekst-tv med netdating i dag. Det var bare ikke så udbredt i 2001, fordi internettet var noget sløvt skidt, så vi var mere udfordret, siger Anita Bram Pedersen.

Et levn fra TVs barndom

Med årene er internettet blevet bedre, og eksperter har løbende spået, at det ville sende tekst-tv i graven. I dag - med 33 år på bagen - bliver tekstsiderne med den simple grafik dog stadig brugt af seerne.

Brugen er godt nok cirka halveret siden 2002, hvor undersøgelser viste, at 54 procent af befolkningen så tekst-tv daglig. I dag bruger hver fjerde dansker tekst-tv, viser en undersøgelse, som TNS Gallup lavede for DR Medieforskning i starten af 2016.

- Tekst-tv er et levn fra TVs barndom, som bare stadig virker. En lille tidslomme, hvor man kan få det hurtige overblik, forklarer professor i kommunikation Kim Christian Schrøder fra Roskilde Universitet til TV 2.

Romancen på tekst-tv

Hjemme hos Anita og Morten Bram Pedersen kan de heller ikke sige sig helt fri for stadig at bruge det medie, der for 15 år siden ændrede deres liv.

I dag er det mest til nyheder og fodboldresultater. Men de kan stadig huske, dengang de tastede smskoder som "TB" for at komme ind i chatrum B eller "TPRIV", hvis beskederne skulle sendes privat.

Jeg kan godt blive lidt ked af, at chatten er nedlagt nu. Det var jo derinde, jeg fandt den rette for mig.

Anita Bram Pedersen

Med kun 160 tegn til rådighed på tekst-tv var romancen mellem de to på side 792 dog en anelse udfordret. Derfor blev de hurtigt enige om at udveksle numre, og med datidens takster for sms'er og opkald betød det i perioder ret høje telefonregninger.

- Vi talte ofte i telefon sammen. Blandt andet den 11. september 2001, hvor vi begge pludselig kunne se på TV 2, at et fly fløj ind i World Trade Center. Der sagde vi i kor: SÅ DU DET? Resten af dagen fulgte vi med i telefon sammen - og otte dage senere blev vi kærester, fortæller Anita Bram Pedersen.

Chatten er lukket, diskussionen lever

Få måneder efter flyttede parret sammen i Tønder, og den 1. februar 2004 sagde de ja til hinanden på det gamle Højer Rådhus.

To dage forinden brylluppet havde de på forhånd danset bryllupsdans til en Kandis-koncert med 600 mennensker omkring sig - og den dato passer netop med lørdag d. 30. juli 2016, hvor de fejrer kobberbryllup.

I dag - 12,5 år senere - er kærligheden stadig intakt, og elementet 'diskussion', som jo førte dem sammen på chatten, hænger også stadig ved, fortæller Anita Bram Pedersen.

- Vi kan godt blive uvenner og gå hinanden på nerverne. En god diskussion hører til, men vi er nyforelskede hver morgen, når vi vågner, siger Anita Bram Pedersen og tilføjer, at favorit-fodboldholdet for begges vedkommende stadig er Brøndby, som de i sin tid forsvarede på tekst-tv.

- Jeg kan godt blive lidt ked af, at chatten er nedlagt nu. Det var jo derinde, jeg fandt den rette for mig, og det føles virkelig som om, det var i går, siger Anita Bram Pedersen.