Samliv

Fem gode grunde til at vælge en hjemmefødsel - og hvilke ting du skal overveje

Et stigende antal kommende forældre vælger en hjemmefødsel. Vi har samlet fem gode grunde til, hvorfor det er en god idé.

Langt flere end tidligere skifter de hvide hospitalsgange ud med et oppusteligt badekar i stuen, når familien skal forøges.

En ny undersøgelse viser, at hele to procent af fødende kvinder vælger en hjemmefødsel. Og det er det største antal, siden man for 19 år siden begyndte at føre tal på det. 

Inde hos jordemoder.dk er man ikke overrasket over udviklingen.

- Mange vil gerne have fred og ro under fødslen, og så er det en mulighed for at have sin egen jordemoder, siger Birgit Thalwitzer, jordemoder og indehaver af jordemoder.dk.

Anbefales ikke til alle

Der er flere ting, der er gode at overveje, inden man lægger sig fast på en hjemmefødsel. Det er nemlig ikke alle, det kan anbefales til.

Kommer man alligevel ud for komplikationer, skal man være forberedt på at blive overflyttet til hospitalet. Derfor vil gravide, som har døjet med forhøjet blodtryk eller andre komplikationer, ikke blive anbefalet at føde på et hospital

- Der tages hele tiden udgangspunkt i, at det er kvinder med en normal graviditet, når man snakker om, at det kan være en fordel at føde hjemme, siger Birgit Thalwitzer.

Men jordemoderen understreger, at man ikke kan blive nægtet en hjemmefødsel.

- Det er dog kun sket tre gange i min 15 år lange karriere, er nogen er blevet overflyttet, så det er ikke noget, man som udgangspunkt skal være nervøs for, siger Birgit Thalwitzer.

Fordommene skal aflives

Når man har gjort sig de overvejelser, er Birgit Thalwitzer ikke et sekund i tvivl om, at hjemmefødsler er den absolut bedste løsning.

- De er fantastiske. Jeg er vild med hjemmefødsler, fordi de gør en kæmpe forskel i fødselsforløbet og gør det til en meget bedre oplevelse, siger hun.

Hun synes heller ikke, at man kan tale om, at der er deciderede ulemper ved at vælge det frem for en hospitalsfødsel, men mener derimod, at de fleste fordomme kan aflives.

- Nogen tror, at det sviner meget, men det er slet ikke tilfældet. Vi sørger blandt andet for at have ting som afdækning og bleer med, siger hun.

På Aarhus Universitetshospital ser stigningen i hjemmefødsler da også ud til at fortsætte i 2016. Her regner de med at ende på cirka 250 hjemmefødsler, hvor de for blot et par år siden typisk lå på omkring 50 hjemmefødsler om året.

Fem fordele

  1. Ro samt trygge og vante omgivelser: Ved at det foregår hjemme i privaten, kan de fleste meget bedre slappe af, hvilket letter fødslen.
  2. Egen jordemoder: Som hjemmefødende har du jordemoderen for dig selv fra start til slut.
  3. Mindre risiko for komplikationer: Det er bevist, at der opstår færre komplikationer ved en hjemmefødsel, da det ikke på samme måde fremkalder stress. Stress hæmmer produktionen af det hormon som skaber veerne og kan derfor give en længerevarende og mere kompliceret fødsel.
  4. Far er på hjemmebane: Mange fædre kan få følelsen af at gå i vejen på en hospitalsstue. I hjemmet er det jordemoderen, der er gæsten, og det kan være med til at give faderen større bedre overskud.
  5. Flere muligheder: Det er kun fantasien, der sætter grænser i forhold til at vælge, hvor man gerne vil føde. Om det skal være i et bassin, i køkkenet, haven eller et helt fjerde sted er op til den fødende, så længe det ikke går ud over jordemoderens arbejdsstilling.

Ting du skal overveje

  1. Risiko for overflytning: Man skal være forbedret på, at man vil blive overført til et hospital, hvis der opstår komplikationer.
  2. Ingen medicinsk smertelindring: Hjemmefødsler foregår naturligt, hvilket også betyder uden medicinsk smertelindring.
  3. Mere arbejde: Der er mere forberedelse i en hjemmefødsel i og med, at der er mere, der skal forberedes af forældrene inden. Blandt andet skal der sørges for nok håndklæder, et kar, hvis fødslen skal foregå i vand, og så kan det ikke undgås, at det giver noget rod.
  4. Hjælper til stede: Det anbefales kraftig, at det er muligt at have en hjælper til stede – ud over faderen. Især hvis der er andre børn, er det som oftest nødvendigt.

Listerne er udarbejdet i samarbejde med jordemoder Birgit Thalwitzer fra jordemoder.dk og jordemoder Anne Damgaard fra Kendt Jordemoderordning hos Aarhus Universitets Hospital.