Samliv

Lisbet fødte hjemme i stuen: Jeg følte mig virkelig som en urkvinde

Lisbet fødte sin søn ved en hjemmefødsel. Privatfoto

Flere kvinder vælger at føde hjemme. En af dem er 30-årige Lisbet, der beskriver det som den vildeste oplevelse.

For syv en halv måned siden fødte Lisbet Fredslund sin søn i stuen i sin Vesterbro-lejlighed.

Fødslen gik i gang midt om natten, hvor Lisbet blev placeret i et oppusteligt kar, som mange vælger at føde i ved en hjemmefødsel, midt i stuen. Lejligheden var kun oplyst af nattelyset fra gaden og et enkelt staearinlys. I stuen havde Lisbet selskab af kæresten Michael, en jordemoder, en doula, der hjælper og støtter den fødende og hendes pårørende, og en fotograf. I værelset ved siden af lå Michaels datter og sov.

Efter få timer blev Lisbets søn født i den smukkeste solopgang til tonerne af Bill Withers. Det var en fødsel præcis, som Lisbet havde forestillet sig.

- En fødsel er en kraftpræstation. Men jeg har aldrig været skræmt af det - jeg tænkte, at det var fedt at føde mit eget barn. Og det var så rigtigt at føde ham hjemme. Det var den smukkeste fødsel, fortæller Lisbet Fredslund.

Hun er en af de mange kvinde, der har valgt at føde i hjemmet. Sidste år valgte 1128 kvinder en hjemmefødsel, og det er en fordobling i forhold til for fem år siden, viser tal, som Politiken har hentet fra Fødselsregisteret.

Ikke bange for komplikationer

For Lisbets vedkommende valgte hun en hjemmefødsel på grund af tryghed.

- Du er i dit eget hjem, hvor det er på dine præmisser. Du sætter selv dagsordenen. Det er dig, der bestemmer, hvor det skal foregå, hvem der er til stede, og hvad der ellers skal ske. For mig var det det åbenlyse valg at føde hjemme, hvor det er hyggeligt. Jeg var bange for, at det ville distrahere mig at være på et hospital med alle de maskiner. 

Lisbets kæreste har en datter fra et tidligere forhold og er derfor ikke interesseret i flere børn, end den ene de nu har fået sammen. Derfor skulle Lisbets første og formentlig eneste fødsel være, som hun ønskede.

- Jeg har altid glædet mig til at føde, så denne ene gang skulle være rigtig speciel, siger Lisbet Fredslund.

- Det var hårdt, men fedt. Det er fedt at kunne sige, at jeg har født mit barn i mit hjem.

Lisbet Fredslund

For mange er en af barrierene ved en hjemmefødsel tanken om, at noget skulle gå galt. Er det så for risikabelt ikke at være på et hospital?

- Min kæreste var i starten ikke så tryg ved at føde hjemme, fordi det havde være en voldsom fødsel med hans første. Men hvis der sker noget, tager det jo også tid på hospitalet, før man får det løst, og vi ville jo hurtigt kunne komme hen på hospitalet. Jeg stolede faktisk på, at jeg kunne gennemføre uden, der skete noget, siger Lisbet Fredslund Michaelsen.

Det kunne hun da også. Hendes søn måtte dog alligevel en tur på hospitalet efter fødslen, da navlestrengen var for kort, og fordi han var lidt kold. Mens de var på hospitalet, tog doulaen hjem og gjorde lejligheden og karret rent.

Doulaen hjalp mig gennem smerten

Under en hjemmefødsel er der en jordemoder til stede, der har styr på situationen. Yderligere havde Lisbet og hendes kæreste valgt at hyre en doula til at støtte dem. Doulaen lærer parret at kende inden fødslen og snakker alting grundigt igennem, så hun kender parrets behov, inden fødslen går i gang.

- For mig var det vigtigt, at min kæreste Michael også var en del af fødslen, så derfor fik vi en doula, der kunne hjælpe med at kommunikere mellem os. Samtidig hjalp hun mig også med at blive i smerten. Der var så rart at have en, der bare kendte os, for vi vidste jo ikke, hvilken jordemoder der ville komme. Det var vigtigt, at der var en person, jeg havde god kemi med, forklarer Lisbet Fredslund Michaelsen.

Hun havde på forhånd besluttet sig for, at hun ikke ville have smertestillende under fødslen. Alt skulle være naturligt. 

- Når man er på hospitalet, er der nok større chance for, at jeg ville sige ja til medicin, fordi det er tilgængeligt. Men jeg ville ikke have medicin, og derfor havde jeg også inden lavet en masse øvelser for at afhjælpe smerten. Jeg synes faktisk ikke, det gjorde ondt at føde, men det var da lidt ubehageligt. Jeg følte mig virkelig som en urkvinde. Det var den vildeste oplevelse, siger Lisbet Fredslund.

Hun kan kun anbefale andre at føde i hjemlige omgivelser.

- Det var hårdt, men fedt. Det er fedt at kunne sige, at jeg har født mit barn i mit hjem. Jeg har altid synes, at fødsler var fascinerende og smukke, og hjemmefødsler giver virkelig en god oplevelse.