Samliv

Hvad skal jeg gøre? Mødrene fra mit barns daginstitution bader nøgne

Hvad gør man, når man får overskredet sin blufærdighedsgrænse ved, at de andre på stranden bader nøgne? Det svarer panelet fra 'Spørg Charlie' på.

For nogle er det helt naturligt at bade nøgen. For andre er det dybt grænseoverskridende og en udfordring for blufærdighedsgrænsen - også når der er de andre på stranden, der bader nøgne.

Så hvad gør man egentlig, hvis man er en af dem, der bliver stødt af andre nøgenbadende strandgæster? Det spørgsmål får panelet i programmet 'Spørg Charlie', som i denne uge består af Pernille Højmark, Huxi Bach, Susse Wold og Jens Gaardbo.

Dilemmaet kommer fra borgmesteren i Helsingør, der har en kollega, som hver morgen bader ved stranden - med badetøj på. Men nu er der begyndt at komme andre gæster på stranden om morgenen, og de er nøgne - og som om det ikke er nok, så møder han - kollegaen - dem også nede i sit barns daginstitution, hvilket, han synes, er grænseoverskridende.

- De skal jo kunne være der allesammen. Men det er et reelt problem for manden og hans blufærdighed, at de her speltmødre fra børnehaven kommer løbende ud på badebroen. Jeg ville da også tænke, hvor jeg skulle gøre af mig selv, siger Jens Gaardboe.

Kom et kvarter før eller efter

Hverken han eller Huxi Bach bader nøgne og anerkender mandens dilemma. En direkte konfrontation råder de dog ikke manden til. Huxi Bach ville i stedet tilpasse sig den fornyede situation.

Friluftsrådets syv baderåd til nøgenbadere og andre strandgæster

  1. Det er din ret at bade nøgen, men gør det med omtanke. 
  2. Respekter andre badegæster og vis hensyn, uanset om de andre vælger at bade nøgne eller påklædte.
  3. Gå lidt længere fra P-pladsen, hvor de fleste strandgæster ligger.
  4. Opfør dig naturligt, når du klæder dig af og bader - så vil færre blive stødt.
  5. Du kan godt være den første, der bader nøgen på en strand.
  6. Oplev hvor nemt det er at bade nøgen. En dukkert, som ikke er en del af en hel strandtur, kan altid lade sig gøre nøgen. 
  7. Lad børnene løbe nøgne i vandkanten. 

Kilde: Friluftsrådet (se den fulde version her)

- Jeg ville nok gøre det, at jeg måske lige kom et kvarter tidligere eller senere, og så er den klaret, siger Huxi Bach.

Men Jens Gaardboe mener ikke, han skal tilpasse sig, når det var ham, der var der først - inden de nøgne kvinder fra daginstitutionen.

- Jeg synes ikke, han skal finde sig i at blive fortrængt. Det, synes jeg, er urimeligt, siger Jens Gaardboe.

Danske Naturister: Der er plads nok til begge

TV 2 har kontaktet Danske Naturister for at høre, hvad manden skal gøre.

- Umiddelbart ville jeg mene, at stranden er stor nok til begge. Han skal fortsætte sin rutine, som han plejer - med badetøj på. Men de andre, der bader nøgne, har også ret til at være der. Jeg tænker, at han enten kan ignorere, at de er der, eller også kan han sige godmorgen til dem, da det vil gøre, at det er knap så akavet for alle parter, da de så anerkender hinanden, siger Mette Duekilde, formand for Danske Naturister.

Mette Duekilde fortæller da også, at det for rigtig mange danskere er meget normalt at bade nøgne om morgenen - også selv om de på en normal strandtur ikke bader nøgne. For mange er morgendukkerten nemlig et hurtigt ritual, hvor de kommer iført badekåbe og smider den på badebroen, inden de hopper en tur i baljen.

Panelets kvinder bader selv nøgne

Den kvindelige del af 'Spørg Charlie'-panelet er da også - modsat Jens Gaardboe og Huxi Bach - mere frisindede. Både Pernille Højmark og Susse Wold bader af og til selv nøgne.

- Jeg kan ikke forstå, hvor en voksen mand synes, det er så forfærdeligt at se nogle voksne kvinder bade nøgne, siger Pernille Højmark og foreslår, at manden selv hopper i Eva og Adam-kostumet.

- Han kunne altså også tage de bukser af og så bare gå nøgen i vandet, foreslår Pernille Højmark.

Susse Wold mener, at han må lære at leve med det eller finde et andet sted at sted at bade.

Konklusionen fra det meget splittede panel er derfor: Lev med det, smid tøjet selv eller find et andet tidspunkt at bade på.

Afstemning

Hvad skal den blufærdige morgenbader gøre?