Samliv

Hvad skal jeg bruge mest tid på - min familie eller mit svævefly?

Er det okay at bruge fritiden på sin hobby frem for familien? Det spørger en svæveflyvnings-entusiast panelet i 'Spørg Charlie' om.

Hvor meget af sin fritid kan man egentlig tillade sig at bruge på sin hobby?

Det spørger familiefar og svæveflyvningsentusist Mads Leth panelet i 'Spørg Charlie' om, som i denne uge består af Jens Gaardbo, Ulla Terkelsen, Pernille Højmark og Mads Vad.

Med årene er gået op for mig, at man skal bruge noget tid sammen med partneren. Det er ikke nok, at man ses om morgenen.

Jens Gaardbo

Familiefaren er vild med at flyve svævefly i sin fritid. Faktisk er han så vild med det, at han i sommerhalvåret bruger fem timer hver weekend på at svæve rundt i luften. Det er cirka 30 dage fra april til oktober, han bruger på sin store passion. 

Men når han sidder i luften, kan han få dårlig samvittighed over, at han sidder der frem for at tilbringe tid med familien. Så skal han skrue ned for flyvningen?

- Hvis det er det, der giver ham livskvalitet og glæde, så synes jeg, det er svært at sige: "Det må du ikke", siger Pernille Højmark.

Der skal være rum til fritidsinteresser

Det er resten af panelet mere eller mindre enige i.

- Jeg tror virkelig på, at hvis man skal være noget for andre, så skal man først være noget for sig selv. En god mor er hende, der tager sig tid til at gå ned og bruger de to-tre timer ved frisøren, der skal til for, at hun føler sig lækker. Den gode far tager ud og flyver, siger Mads Vad og fortsætter.

- Jeg tror på, at når Mads kommer hjem fra fem timers svævefly, så er han en ti gange så god far, som hvis han ikke kom afsted. Det der med at lægge låg på sine egne behov, tror jeg, er så farligt, siger Mads Vad.

Den påstand giver familiepsykolog Ulla Dyrløv dog ikke meget for.

- Fem timer er meget at være væk hver weekend. Det er nogen værre sludder, at man selv skal have det godt for at være noget for børnene og konen, siger Ulla Dyrløv.

Hun foreslår, at man som familie finder en fælles interesse og understreger, at det også bare er vigtigt at slappe af - sammen. 

Jens Gaardbo mener, at man som par skal prøve at rumme hinanden og hinandens interesser så godt, man nu kan. Men han mener også, at det er vigtigt at tilbringe tid sammen, og ifølge ham lyder det som om, at Mads Leth bruger lige lovlig mange timer i svæveflyveren.

- Med årene er gået op for mig, at man skal bruge noget tid sammen med partneren. Det er ikke nok, at man ses om morgenen, siger Jens Gaardbo.

Ulla Terkelsen: Hun har skudt papegøjen

Svæveflyvnings-sæsonen spænder fra april til september - altså i det halvår, hvor det er godt vejr. Og netop det faktum gør, at Jens Gaardbo synes, han skal tænke sig om, før han bruger alle weekenderne i luften frem for med familien.

- Det er jo der, hvor man også tager ud i det grønne med familien og vennerne, siger Jens Gaardbo.

Familiepsykolog Ulla Dyrløv er enig med Jens Gaardbo i, at det er vigtigt også at bruge weekenderne med familie.

- Generelt bør familien komme først. Man skal i øvrigt altid tænke over, hvor mange fritidsinteresser man presser ind hos både børn og voksne. Der er en tendens til, at vi hele tiden skal nå alt muligt, men hvis man mærker godt efter, er man ikke i tvivl om, hvornår det er for meget. For de fleste vil familielivet trække, hvis man mærker efter, siger Ulla Dyrløv.

Fra kvinderne i panelet er der dog ingen bekymring. Faktisk mener de, at mandens kone skal være rigtig glad.

- Hun er heldig over, at hun har fået ham. Der er mange mænd, der er meget mere væk. Hun har skudt papegøjen - op i luften med ham, mener Ulla Terkelsen.

Afstemning

Er det okay at bruge så meget tid på sin hobby frem for familien?

'Spørg Charlie' sendes på TV 2 CHARLIE onsdag klokken 20.40.