Samliv

Dilemma ved spisebordet: Svigerfar overskrider mine grænser

Når Henrik har svigerforældrene på besøg, vil hans svigerfar - til stor gene for Henrik - bede bordbøn før middagen. Men skal han sige noget?

Hvad gør man, når ens svigerfar insisterer på at bede bordbøn eller synge en bordsang, selvom det egentlig generer en? Det bliver panelet i 'Spørg Charlie' spurgt om,

Panelet består i denne uge af Ulla Terkelsen, Mads Vad, Jens Gaardbo og Pernille Højmark.

- Det synes jeg da, han skal have lov til at gøre. Der er ikke noget galt i at bede bordbøn eller synge en sang, inden man får noget at spise. Det er der jo ikke nogen, der lider under. Med mindre de er hysterisk anti-kristne, så kan de vel godt bære, at der går nogle minutter med det, siger Ulla Terkelsen, der bliver bakket op af Pernille Højmark.

Jens Gaardbo: Værtsfamilien skal respekteres

Jens Gaardbo mener - modsat panelets kvinder - at manden på en pæn måde godt kan sige til sin svigerfar, at han ikke skal praktisere sin tro, når han er hos dem.

- Jeg er tilhænger af, at man skal respektere en værtsfamilie. Det hjems ritualer, som man bliver inviteret ind i, er da langt vigtigere at respektere, end at nogle tror på Buddha, nogle tror på Gud, og nogle ikke tror på noget. Det er da utåleligt, at han skal mase sig ind i det hjem, siger Jens Gaardbo.

Personligt ville Jens Gaardbo nok bare bære over med det og drikke noget vin, men hvis det virkelig generer spørgeren Henrik, skal han sige noget. Det synes Mads Vad også.

- Hvis det er en grænse for ham, så skal han have lov at sige fra - absolut, mener Mads Vad.

Ulla Terkelsen: Det kan hurtigt eskalere

Men Henrik skal kun sige noget, hvis det virkelig går ham på.

- På den ene side mener jeg, at man må lave sine egne regler i sit eget hjem, og så skal gæsterne føgle det. Men så er der også en side af mig, der siger, at jo mere tolerant man er over for ens medmennesker, jo bedre stemning bliver der, siger Mads Vad.

Netop det med den gode stemning er også vigtig for Ulla Terkelsen, der advarer mod at tage det op, for så kan det lynhurtigt eskalere til en konflikt.

- Hvis man i en familie kommer ind i en ping-pong, så ender det jo aldrig. Det generøse og det storladne skal starte et sted, siger Ulla Terkelsen.

Afstemning

Skal Henrik sige til sin svigerfar, at han ikke skal bede bordbøn?