Samliv

Mette Line forlod sin hjerneskadede mand: Sådan har hendes samvittighed det

Man går da ikke fra en syg ægtefælle. Når Mette Line Boserup så alligevel gjorde det, var det, fordi alternativet var værre.

Til døden jer skiller. I medgang og modgang. De to sætninger har Mette Line Boserup efterhånden hørt en del gange.

Ordene er faldet, efter hun i foråret delte sit livs sværeste beslutning i dokumentarfilmen 'Dem vi var', som blev sendt i 50 biografer - og som torsdag har tv-premiere på TV 2.

I filmen vælger Mette Line Boserup nemlig at lade sig skille fra sin mand gennem 12 år, som på det tidspunkt kæmper med en alvorlig hjerneskade som følge af en blodprop. En beslutning, hun stadig har det svært med.

- Det var forfærdeligt. Og det var noget, jeg skulle tage mig sammen til. For jeg vidste godt, at jeg kom til at træde på ham en gang til – og det var en prioritering af mig selv og børnene. Så kan man sige, at det var forkert. Men jeg kunne ikke mere, fortæller Mette Line Boserup i dag til TV 2.

'DEM VI VAR' - rigtig faktaboks

Dokumentarfilmen ’Dem vi var’ følger Kristian Boserup, hans kone og to børn, fra han som 39-årig blev ramt af en blodprop til cirka et år senere.

Filmen er instrueret af Sine Skibsholt.

I foråret havde 'Dem vi var' biografpremiere i 50 danske biografer, og d. 22 september 2016 har den tv-premiere på TV 2.

Filmen er produceret i samarbejde med MADE BY US og er støttet af Det Danske Filminstitut og TV 2.

Bag hjemmets fire vægge

I dokumentarfilmen 'Dem vi var' har instruktøren Sine Skibsholt fulgt familien Boserup det første år efter ulykken.

Her ser man den 39-årige familiefars første besøg hjemme efter ulykken, hans vredesudbrud og frustrationer under genoptræningen - og hvordan Mette Line løbende kæmper med at genkende den mand, hun giftede sig med.

Den Kristian, der var vågnet op efter hjerneskaden, var jo ikke den Kristian, jeg kendte før.

Line Boserup

Hun forstår godt, når folk med forargelse i stemmen siger: 'jeg ville aldrig forlade min syge ægtefælle'. Sådan tænkte hun nemlig også selv før ulykken. Og netop derfor håber hun på - ved at invitere folk med ind bag hjemmets fire vægge - at skabe et mere nuanceret billede af den opfattelse.

- Jeg kan godt forstå, at folk synes, det er synd for den syge ægtefælle, der bliver forladt. Men sådan en hjerneskade går også udover ægtefællen, børnene og forældrene til den syge. Alt bliver forandret med et trylleslag - og det er ikke kun den syge, der skal bedst muligt igennem det, siger Mette Line Boserup.

Herunder fortæller Mette Line Boserup, hvordan hendes mands hjerneskade påvirkede hende som pårørende:

Når relationen ændres

Løbende oplevede hun, hvordan hjerneskaden - foruden at ødelægge en tredjedel af Kristan Boserups hjerne - også ændrede deres ligeværdige relation, kærlighed og rollefordeling.

- Den Kristian, der var vågnet op efter hjerneskaden, var jo ikke den Kristian, jeg kendte før. Der var røget nogle procenter af den Kristian, som jeg forelskede mig i og kunne sparre med i et ægteskab. Jeg var blevet hans store beskytter, der skulle klare alting - og det blev for meget, siger Mette Line Boserup.

Hun kunne langsomt mærke, at hun svandt mere og mere ind som menneske - og at det ville betyde, at hun ikke kunne tage sig af deres to fælles børn, Celeste og Cyron. 

- Jeg ville godt have vidst, at det var så hårdt at være pårørende, og hvor mange kasketter man skal have på. At man skal overlade sin meget syge og nære pårørende til et sygehusvæsen, som har bare har alt for travlt. Jeg var jo konstant urolig, siger Mette Line Boserup.

Man får ufrivilligt en ny partner

Spørger man neuropsykolog Anne Norup fra Rigshospitalet, så er pårørende til personer med hjerneskade generelt en overset gruppe.

Hjerneskader i tal rigtig

 • 20.000 voksne og 1.500 børn i Danmark får hvert år en erhvervet hjerneskade. Det svarer til omkring 55 voksne og 4 børn hver dag.
 • Over 120.000 mennesker i Danmark lever med en hjerneskade – 75.000 på grund af apopleksi* og 47.000 på grund af anden erhvervet hjerneskade.
 • Apopleksi er hyppigst i de ældre aldersgrupper. Dog er knap 30 % under 65 år.
 • 58 procent af de personer, der er indlagt pga. anden erhvervet hjerneskade, er under 65 år. 23 % er under 45 år.

*Apopleksi er en fællesbetegnelse for blødning og blodprop i hjernen.

Kilde: Hjernesagen, Hjerneskadeforeningen, Sundhedsstyrelsen.

Hun står bag en dansk undersøgelse, der viser, at flere end halvdelen af de pårørende oplever, at de ikke får den støtte, de har brug. Samtidig oplever lidt mindre end halvdelen, at de får tilstrækkelig god information om deres pårørendes sygdom.

- Den pårørende skal løse et hav af opgaver. Først er der et langt forløb på i sygehusvæsenet, hvor man er på i forhold til samtaler, behandlinger og genoptræning. Samtidig skal man jo passe sit job og et hjem, hvor der måske er børn, siger Anne Norup.

Dertil kommer der, at den pårørende måske også skal bearbejde, at partneren ikke længere er den samme. Og det kan være svært for omverdenen at forstå.

Jeg brød fuldstændig sammen en dag, for jeg savner ham jo rigtig meget.

Mette Line Boserup

- De tænker jo, at man burde være glad, fordi han eller hun ikke i det mindste ikke er død. Men den pårørende skal igennem en sorgproces, hvor man skal sige farvel til det, som man har tabt, forklarer Anne Norup.

Har stadig dårlig samvittighed

For Mette Line Boserup er det også først for nylig gået op for hende, at den Kristian, som hun kendte, ikke kommer tilbage igen. 

- Jeg brød fuldstændig sammen en dag, for jeg savner ham jo rigtig meget. 

Kristian og Mette Line Boserup før Kristian blev ramt af en blodprop.

I dag er det et år siden, hun traf beslutningen om at forlade sin mand. En valg, hun stadig har det svært med. 

- Jeg har stadig dårlig samvittighed, fordi jeg tænker, at jeg kunne tage mig bedre af Kristian, hvis vi boede sammen. På den anden side ville betyde, at jeg ikke kunne tage mig lige så godt af mig selv og børnene. Så det er den rigtige beslutning, siger Mette Line Boserup.

Dokumentarfilmen 'Dem vi var' bliver sendt torsdag klokken 20.00 på TV 2. Allerede nu kan du dog se snigpremiere på TV 2 PLAY.

Mette Line og Kristians forløb

 1. 2004

  1. Kristian og Mette Line mødes

   Mette Line og Kristian finder hinanden på dating.dk, hvor de med egne ord bare 'falder i hak'. Senere flytter de sammen i København, tager på rejser og udlever karrieredrømme som henholdsvis skolelærer og reklamemand.

 2. 2005

  1. De får deres første barn

   Mette Line og Kristian får datteren Celeste, og senere kommer sønnen Cyron også til verden.

 3. 2012

  1. Sammen køber de drømmehuset

   Mette Line og Kristian køber drømmehuset i Kongens Lyngby, som de bygger om, så de kan bo der langt ud i fremtiden. 

 4. 2014

  1. Kristian bliver ramt af en blodprop

   Den 39-årige familiefar bliver ramt af en blodprop i halsen, som ødelægger en tredjedel af hans hjerne og ændrer hans personlighed. I tiden efter ryger Kristian ti dage i koma, og familien ved ikke, om han vil overleve. 

  2. Kristian rammes af flere blodpropper

   Da Kristian bliver vækket af koma, er han lam i venstre side og kan ingenting. I april - to måneder efter - bliver han ramt af flere blodpropper i lungerne nær hjertet. Det overlever Kristian, som efter 14 dage bliver overflyttet til Herlev hospital, indtil der er plads på Hvidovre hospital, som er specialiseret i genoptræning.

  3. Kristian kommer på hjemmebesøg

   Med hjælp fra eksperter, og støtte fra Mette Line, træner Kristian sig op til igen at kunne gå igen. For første gang kommer han på besøg hjemme hos familien. Her er han i en times tid, da det er alt hans hjerne kan magte på det tidspunkt.

  4. Mette Line og Kristian kæmper

   I året efter ulykken genoptræner Kristian - undervejs er han på både Rigshospitalet, Herlev Hospital, Hvidovre Hospial, Kurhus - Rehabiliteringscenter for Hjerneskadede, genoptræningscenteret Fortunen, CFH Amager og IBOS synstræningscenter Gentofte.

   Mette Line støtter ham, bygger huset om, tager sig af børnene og sit arbejde. Samtidig kæmper hun med at genkende den mand, hun giftede sig med.

 5. 2015

  1. Mette Line forlader Kristian

   Mette Line træffer sit livs sværeste beslutning og forlader Kristian. De sælger drømmehuset i Kongens Lyngby og flytter hver for sig.

 6. 2016

  1. Kristian og Mette Line bor hver for sig

   Kristian har tilgivet Mette Line. Og selvom de bor hver for sig, har de et godt forhold, hvor de er sammen omkring børnene flere gange om ugen.