Samliv

Vores venner dukker hele tiden uanmeldt op til middag - er det i orden?

Hvad gør man, hvis ens venner hele tiden dukker op på uanmeldt besøg ved spisetid? Det bliver 'Spørg Charlie'-panelet spurgt om.

Det kan være noget så hyggeligt og uformelt, når gæster dukker uanmeldt op på besøg. Samtidig kan det dog også være en kende besværligt, når der hverken er handlet ind til det eller sat tid af til det.

Særligt det sidste irritererer en seer af programmet 'Spørg Charlie'. Cirka en gang om ugen kommer hans venner nemlig på uanmeldt besøg - og sjovt nok falder det altid sammen med, at det er lige omkring spisetid. Han har prøvet at tale med vennerne om, at det er lidt irriterende, men de slår det bare hen.

Hvad skal han gøre ved det? Det bliver panelet spurgt om, som i denne uge består af Niels Hausgaard, Ulla Terkelsen, Cecilie Frøkjær og Jens Gaardbo.

Vi er alt for formelle

- Jeg synes, det er meget uhøfligt, at de ikke ringer på forhånd. Jeg kender da godt det med, at man har stået og lavet mad og tænker på, om der så er nok. Det er da meget irriterende, hvis man ikke helt føler, at der er nok, siger Ulla Terkelsen.

Hun mener, det er god stil at ringe på forhånd og melde sin ankomst - både så værten kan forberede middagen, men også så værten har mulighed for at bede gæsterne om at tage eksempelvis dessert eller vin med.

Jens Gaardbo mener dog også, at uanmeldte gæster har sin charme.

- Jeg ville ønske, at vi var mere uformelle herhjemme. Hvis det er en gang om ugen, de kommer, så er det måske lidt rigeligt. Men jeg ville have det fint med, hvis venner og bekendte kom forbi, og vi så bare spiste det, vi havde i stedet for, at det altid skal være med en invitation tre måneder før. Man skal passe på ikke at blive for snerpede på parcelhuslivet, siger Jens Gaardbo.

Man glemmer kærlighedsaspektet i maden

Familiefaren, der har indsendt spørgsmålet, har det dog ikke godt med bare at servere rester, eller hvad man nu ellers lige har i skabene. Han er nemlig vild med at kæle for maden og er selvproklameret fritidskok. Og Ulla Terkelsen forstår godt, at han derfor ikke har det godt med uanmeldte gæster.

- Der ligger jo en kærlighed i at lave mad. Hvis han har stået og gjort sig umage, så er det da irriterende, at der kommer nogen, bare fordi de er sultne. Det er da synd, at der kommer nogle og gafler i sig, fordi de ikke selv gider at lave mad, siger Ulla Terkelsen.

Hun foreslår derfor, at fritidskokken laver hentydninger til, at det ikke er i orden. Eksempelvis kan han bede vennerne om at rende hen efter vin eller dessert, så de finder ud af, at det ikke er en ren gavebod hos fritidskokken.

Sæt de uanmeldte gæster på plads

- Det, som selvfølgelig gør spørgsmålet svært, er, at det lader til at være systematisk, at de her mennesker gør det. Det efterlader også mig i en tilstand af, at så er det ikke bare hyggeligt og intermistisk og lige ud ad landevejen, siger Jens Gaardbo.

Panelet er derfor enige om, at der igen må pointeres over for vennerne, at de ikke må komme uanmeldt på besøg, men i stedet lige må ringe først. Hvis de stadig ikke forstår det, så må de begynde at forlange, at de bidrager til maden. Alternativt kan de ganske enkelt sige til gæsterne, at de har spist, når de kommer.

- Der skal noget luft ind i det venskab, så man kan sige sådan noget. Det er da overhovedet ikke groft at sige, siger Niels Hausgaard.

Afstemning

Er det i orden at dukke uanmeldt op til middag?

Du kan se 'Spørg Charlie' på TV 2 Charlie klokken 20.40 eller lytte til podcasten.